TBMM’de milletvekilleri için yemin vakti!

TBMM’de milletvekilleri için yemin vakti!
07.07.2018
A+
A-

27. Dönem Parlamentosu, milletvekillerinin ant içme töreni için bugün saat 14.00’te toplanacak. İYİ Partili Yılmaz’ın yöneteceği Meclis’te 600 vekil yemin ederek, göreve başlayacak.

TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları bugün başlayacak, 11 Temmuz Çarşamba günü saat 24.00’de sona erecek. TBMM Başkanlığı seçimi 12 Temmuz Perşembe günü yapılacak.

TBMM Genel Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu’nun milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının ilanını takip eden üçüncü gün saat 14.00’te çağrısız olarak toplanması kuralı uyarınca bugün saat 14.00’te TBMM Geçici Başkanı, İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanacak.

Durmuş Yılmaz, milletvekili ant içme töreninden önce, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’dan görevi devralacak. Başkanlık mührünü de alacak olan Yılmaz, daha sonra TBMM Geçici Başkanı olarak Genel Kurulu yönetecek. TBMM Geçici Başkanvekili olarak AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü görev yapacak. Köylü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Meclis’e gelişinde törenle karşılayacak ve uğurlayacak. TBMM Geçici Başkanlık Divanı’nda ise AKP İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AKP Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, AKP Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, AKP Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel, CHP Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ve HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ görev yapacak.

600 milletvekilinin bulunduğu Genel Kurul’da, AKP 293, CHP 146, HDP 67, MHP 50, İYİ Parti 44 üyeyle temsil ediliyor. Ayrıca BBP lideri Mustafa Destici AKP listesinden, Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal İYİ Parti listesinden, Saadet Partili iki kişi de CHP listesinden Meclis’e girdi. Ant içme, her milletvekilinin Anayasa’daki metni kürsüden yüksek sesle aynen okuması suretiyle olacak.

Milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek. Milletvekilleri, göreve başlarken şu şekilde ant içecek: “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.”

Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edebilecek. Milletvekilleri ant içerek göreve başlayacak. Ant içmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak. AKP TBMM Grubu da bugün toplanacak.

Toplantının basına kapalı bölümünde, AKP TBMM Grup Başkanı ile grup başkanvekillerinin seçilmesi ve AKP milletvekillerinin TBMM Başkan adayının belirlenmesi bekleniyor. TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları bugün başlayacak, 11 Temmuz Çarşamba günü saat 24.00’de sona erecek. TBMM Başkanlığı seçimi 12 Temmuz Perşembe günü yapılacak.

Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki (400 oy) çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk (301 oy) aranacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, 9 Temmuz Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda yemin edecek ve aynı gün kabineyi açıklayacak. Böyle Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de resmen başlamış olacak.

(Kaynak: www.haberayyildiz.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.