Tatlıoğlu: Türk ekonomisi, yapısal bir tıkanma içerisinde…

Tatlıoğlu: Türk ekonomisi, yapısal bir tıkanma içerisinde…
01.10.2019
A+
A-

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu,  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Tatlıoğlu, ‘’Henüz bir yıl önce açıklanan hedefler ve bugün bulunduğumuz nokta, ekonomi yönetiminin yetersizliğini ortaya koyuyor.’ dedi.

Prof. İsmail Tatlıoğlu, şunları söyledi:

‘’I. YEP (Yeni Ekonomi Programı) gerçekleşmeleri ve Bakan Albayrak’ın II. YEP açıklamalarından net olarak anlıyoruz ki; ekonomi ekibinin birikimi ve yönetim kalitesi Türkiye’nin entelektüel sermayesini kavramaktan uzaktır. Henüz bir yıl önce açıklanan hedefler ve bugün bulunduğumuz nokta, ekonomi yönetiminin yetersizliğini ortaya koyuyor.

20 Eylül 2018 Tarihinde İlan Edilen I. YEP 2018 Yılı Tahminleri ve Gerçekleşmeleri

  2018
% Hedefler Gerçekleşmeler
Büyüme 3,8 2,6
Enflasyon 20,8 20,3
Bütçe Açığı /GSYH 1,9 1,9
İşsizlik 11,3 13,5

3 aylık, 1 yıllık hedeflerin dahi bu kadar büyük sapmalar göstermesi, yaşanılan savrulmanın açık ispatıdır.

I.YEP gerçekleşmeleri ekonomi yönetimine güveni tüketmiştir. II. YEP, böyle bir güvensiz zemin üzerinde yapılmış ve kamuoyuna ilan edilmiştir.

Bugün İlan Edilen II. YEP 2019 yılı sonu tahminleri ve Beklentiler

  2019
% Hedefler Beklenti*
Büyüme 2,3 0,25-0,5
Enflasyon 15,9 14-16
Bütçe Açığı /GSYH 1,8 3,0-3,2
İşsizlik 12,1 13-14

Türk ekonomisi, uzun zamandır yapısal bir tıkanma içerisinde. II. YEP, ortaya koyduklarıyla, içeriğiyle, vaadiyle Türkiye’yi buradan çıkaracak bir yapıya sahip değil. Türkiye’yi hedeflerine ulaştıracak vizyondan yoksun. İhtiyacımız olan ayakları yere basan gerçekçi bir çıkış planıdır. Türkiye’nin entelektüel sermayesi, bu çıkış planı ortaya koyacak kapasite ve özgüvene sahiptir.’’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.