Suriyeliler vatanlarına dönmeli…

Suriyeliler vatanlarına dönmeli…
18.12.2019
A+
A-

Ankara’da yirmi birinci yüzyıl düşünce enstitüsünün öncülük ettiği ve İYİ Parti’nin misafirliğini yaptığı ‘Suriyeliler Vatanlarına Dönüyor Çalıştayı’ düzenlendi. Önce bilim insanlarından oluşan ekip hazırlık yaptı, arkasından dönüş için plan hazırlayıp önerilerini İYİ Parti Genel Merkezi’ne sunmuşlar.

Nazım Hikmet Kültür Sarayı’nda İYİ Parti üst düzey katılımı ile çalıştay düzenlendi. Çalıştay sonunda İYİ Parti Genel Başkanı, panel sonu çözüm önerilerini basın ile paylaştı.

Bugün yaşanılan göç olgusunu MS 5. yüzyılda yaşanan Çin baskısı, açlık, kıtlık nedeniyle Hun Türkleri’nin batıya kitlesel göçü sonrası önüne kattığı diğer kavimleri yerinden yurdundan edip sürmesi ile Germen boylarının Roma üzerine akınları sonucu Roma’nın önce bölünmesi, sonrası ise Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılıp Avrupa’nın orta çağa girmesine sebep oluyor. Roma’dan kopan halkalardan bugünün Avrupa devletlerinin doğuşuna öncülük ediyor. Bu tarihi bilgi batının iliklerine kadar işlemiş bir göç istila korkusunun arka planını oluşturuyor. Örneğin İngilizce’de migration göç demek. Latince kökeni migren baş ağrısı anlamı taşıyor; dolaylı bile olsa göçmen, onlar için baş ağrısı ile özdeş.

GÖÇMEN KAMPI ÖNERİSİ

RAND diye ABD düşünce kuruluşu iklim değişikliği ile Afrika ve Ortadoğu’da kuraklık ve çölleşme ile tarım alanlarında azalma, temiz içme suyu kaynağı, tatlı su kaynaklarının kuruyacağı, bunun ise gelişmiş batı ülkelerine kitlesel bir göçe sebep vereceğini rapor ediyor. AB buna karşı göçün kendilerine ulaşacağını düşünüyor, bunu engellemeye çalışıyor ve bir set olsun, seli durduracak set, duvar veya hendek olaraktan Türkiye’yi düşünüyorlar. 2001 yılında Meral Akşener, ‘İklim Değişikliği ve Göç’ konulu toplantıya Dış İşleri’nin isteği ile gittiğini ve AB Parlamentosu’nda ülkeyi göçmen kampına dönüştürecek öneriyi önlediklerini anlattı. Esma Esad ile Gül’ün karısı ve Erdoğan’ın eşi ile yemek düzenlenmiş. MHP’den Meral Akşener katılmış orada, Suriye’den göçleri, geçişleri kolaylaştıran batının da istediği anlaşmayı AKP kabul etmiş’ diye Meral Akşener anlattı. Ama Davutoğlu zamanında geri dönüş anlaşması ile bu amaçlarına ulaştılar, ülkeyi açık göçmen kampına, batıya gideceklerin aktarma istasyonuna, mülteci kampına dönüştürdüler.

Ortadoğu dönüşüm planlı Arapların Abbasi İmparatorluğu sonrası ilk defa petrol ambargosu uygulaması dünya petrol krizine sokması ve Vietnam-ABD çekilmesi ile sonuçlanması üzerine Arapların bir araya gelmesi batıyı korkutmuştur. Bernard Lewis çağrılmış, ondan fikir alınmış. Tarihte Osmanlılar’ın yaptığı gibi aşiret aşiret, kabile kabile din mezhep ırk temelli parçalara bölüp hepsi ile ilişki kurarak Arapların ulus millet bilincinin oluşmasını engelleyerek ancak başarılı olacağı söylenir. Oded Yinon eski İsrail Genelkurmay Başkanı eğer İsrail güvende olmak istiyorsa, Arap devletlerinin parçalanıp küçültülmesi gerektiğini yazıyor. Aslında Ortadoğu’da büyük Ortadoğu projesi veya genişletilmiş Ortadoğu projesi olarak söylenen plan, bu planın uygulanmaya konulmasından ibaret. Irak’ın üç Suriye’nin dört parçaya bölünmesi gerektiğini söylemiş.

GERİ DÖNÜŞE DESTEK VERİLMİYOR

Batı bize bu selleri akını durduracak hendek set gözü ile bakıyor. AB fonları 6 milyar Avro kaynağı sivil toplum kuruluşlarına proje karşılığı veriyor, eğitim sağlık sosyal destek adı altında onların adapte olmasını kalıcı olmasını sağlayan projelere destek veriyor. Vatanlarına, ülkelerine geri dönüşü planlayan hiçbir projeye kuruş destek verilmiyor. Bu zamana kadar resmi 40 milyar dolar harcandığını söylediler. Eski sağlık bakanının ‘kişi başına 300 dolar harcandı’ sözü üzerine yapılan hesapta, 58 milyar dolar harcandığı çıkıyor. Avrupa Birliği’nden gelen 6 milyar avro çıkınca ülkemizin 51 milyar dolar harcadığı ortaya çıkıyor.

AREA Araştırma Şirketi, Kilis ve Gaziantep saha çalışmasını açıkladı. Halkın yüzde 80’i Suriyeliler ülkelerine çözüm bulunarak dönsün istiyor. Suriye’de eskiden işi gücü arazisi evi kalan geçici koruma altındaki sığınmacılar, geri dönmek isterken işi gücü olmayan fakir olanlar geri dönmek istemiyor. Suriye’de arazisi bulunan Halep ve civarından gelenler; Hatay-Antep-Urfa sınır bölgelerinde kalırken, genç maceracı İstanbul hayali kuran İstanbul’a doğru göçmüşler. Göçün sebebi mezhep-ırk-din değil, çoğunluğu ekonomik sebebi söylüyor ve bunların Suriye’de aylık geliri 150 doların altında olan fakir, tutunamamış işsiz insanların çoğunlukta olduğu biliniyor. Çözüm olarak da halk Rusya ve Esad ile konuşularak bu sorunun çözülebileceğine inanıyor. Halkın çoğunluğu ‘geri dönsünler’ diyor.

SURİYELİLERE TÜRK VATANDAŞLIĞI

Hukuken Türkiye, sadece Avrupa’dan gelenleri mülteci olarak tanımlıyor, Avrupa dışından gelenleri coğrafi çekince şartı koyarak mülteci sığınmacı kabul etmiyor. Avrupa bize bu coğrafi çekince şartını kaldırmamız için baskı yapıyor. Suriye’den gelenler bizde mülteci, sığınmacı veya göçmen statüsünde değil; uluslararası koruma altında değil. Geçici koruma altındaki sığınmacı olarak tanımlanıyor. Türk vatandaşlığı yasal olarak sadece Türk soyundan gelenlere verilebilir, Suriye için imkansız. Bizde her zaman olduğu gibi hukuki açığı delme istisnai hakkın genel gibi kullanılması yoluna gidiliyor. Etiyopyalı atlet gibi dünyaca ünlü başarılı sporcu ‘Türk bayrağını olimpiyatlarda dalgalandırsın’ diye başarılı sporculara tanınan istisnai Türk vatandaşlığı Suriyelilere seçip veriliyor. 110 bin Suriyeli Türk vatandaşlığı almış, ortada madalya yok. ‘Kanla kazanılmış toprak ancak kanla verilir’ diyen ecdat tavrı terk edilmiştir.

Panel, özellikle demografik mühendislik, göç mühendisliği kullanılarak ülkemizin demografik yapısının ileriki yıllarda değişeceği, bunun bize çok ağır faturalara ödeteceği düşünülüp önlem alınması ve çözüm yolları anlatıldı. Afganistan savaşı sonrası Pakistan’ın düştüğü durum anlatılarak ‘aynı hatalara düşmememiz için aynı akıbeti paylaşmamız için Suriyeliler geri dönmeli’ diye öneride bulunuldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.