Sünnet güvenli ve sağlıklı bir ortamda yapılmalı

Sünnet güvenli ve sağlıklı bir ortamda yapılmalı
14.05.2019
A+
A-

Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Bünyamin Dündar, sünnet işleminin güvenli ve hijyenik bir ortamda yapılması gerektiğini belirterek, “Basit bir cerrahi işlem olan sünnet, dikkat edilmediği zaman çocuğun tüm yaşamını etkileyebilecek önemli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle konu dikkate alınmalı” dedi.

Çocukluk çağında en sık yapılan cerrahi işlemlerden biri de sünnettir. Farklı toplumlarda geleneklerin gereği olarak uygulanan sünnet operasyonu, konusunda uzman kişilerce, yeterli ekip ve ekipmanın olduğu, steril bir ortamda yapılmalıdır. Buna dikkat edilmediği takdirde ise ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir.

Sünnetle ilgili açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Bünyamin Dündar, sünnet ameliyatının sağlık açısından birçok faydası olduğunu söyledi.

Sünnet yapılan çocuklarda, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek özellikle de kronik idrar yolları enfeksiyonlarına bağlı hastalıkların görülme riskinin azaldığına değinen Dr. Dündar, “Sünnetten önce çocuğun genel sağlık durumu incelenmeli, özellikle kanama bozuklukları olup olmadığıyla ilgili testler yapılmalı, kronik hastalıklar, alerji ya da sürekli ilaç kullanım öyküsü gibi önemli detaylar mutlaka doktora aktarılmalı” dedi.

Dr. Dündar, ebeveynlere ve yaşı uygunsa çocuğa ameliyat öncesinde sünnet hakkında bilgilendirme yapılması gerektiğini de dile getirerek, sünneti çocuk için travma haline dönüştürmeden, çocuğun korku yaşamasına izin vermeden, sedasyon denilen hafif genel anestezi altında yapılmasının da önemli olduğuna dikkat çekti.

Sünnet kimler tarafından yapılmalıdır?

Sünnetin ciddi bir cerrahi müdahale olduğuna vurgu yapan Dr. Dündar, “Psikolojik yaklaşım, anestezi tekniği ve riskleri ile cerrahi estetik ve tekniği açısından sünnet, konusunda uzman ve profesyonel kişilerce, ameliyathane ortamında yapılmalıdır” dedi.

Sünnetin hastane ortamında yapılmasının önemi ve yararı

Sünnetin hastane ortamında yapılmasının önemi ve yararına da değinen Dündar, “Tüm cerrahi işlemler enfeksiyondan arındırılmış, steril bir ortamda yapılmalıdır. Cerrahi ve anesteziye bağlı gelişebilecek olası komplikasyonlara da anında müdahale edebilecek ekip ve ekipmanlar bulunmalıdır. Bu nedenle ideal olan, sünnetin ameliyathane şartlarında yapılmasıdır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.