Sosyal medyada ‘ışık’ polemiği!

Sosyal medyada ‘ışık’ polemiği!
14.10.2020
A+
A-

AYM Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, “Işıklarımız yanıyor” diye AYM binasının fotoğrafını paylaştı. İçişleri Bakanlığı’ndan iki saat sonra “Işıklarımız hiç sönmüyor” diye cevap geldi.

Anayasa Mahkemesi, “hak ihlaline” uğradığına karar verdiği CHP’li Enis Berberoğlu hakkında yerel mahkemeden yeniden yargılama yapmasını istedi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararında direndi ve bu hamlenin ardından dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

AYM Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım sosyal medya hesabından “Işıklar yanıyor” diyerek AYM binasının fotoğrafını paylaştı. Yıldırım’ın bu paylaşımı doğrudan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına karşılık bir cevap olarak algılandı. Politikada “Işıklar yanıyor” ifadesi, darbe söylentileri olduğu dönemlerde Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesi için kullanılıyordu.

Engin Yıldırım daha sonra yaptığı yeni paylaşımda ise “Işıklar yanıyor derken, hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil” diye yazdı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN CEVAP

AYM üyesi Engin Yıldırım’a cevap İçişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından geldi. Bakanlık hesabından, “Işıklarımız hiç sönmüyor” ifadeleriyle, İçişleri Bakanlığı’nın dış cephe fotoğrafları paylaşıldı. Daha önce de AYM ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında polemik yaşanmıştı.

Soylu, AYM’nin şehirlerarası yollarda gösteri yürüyüşünü yasaklayan kanunu iptal etmesine tepki göstermişti. Soylu, “Anayasa Mahkemesi Başkanı’na söylüyorum kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım sen var mısın?” ifadelerini kullanmıştı.

BEŞTEPE DE CEVAP VERDİ

Cumhurbaşkanlığı ise Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Akış üzerinden AYM üyesi Yıldırım’a cevap verdi. Yıldırım’a sosyal medya hesabından cevap veren Akış, “Böyle bir tweet hukuki bir tartışmayı hukuki olmaktan çıkarır. Aklı başında herkes bu yazılanın ne anlama geldiğini bilir. Herkes (AYM Üyesi de olsa) aklını başına almalı, tavır ve davranışına dikkat etmelidir. Hiç kimse layüsel değildir… Bir AYM üyesi önce Anayasa’yı özümsemelidir. Hakim cübbesi ile trollüğün lüzumu yoktur. İnsan da biraz devlet adamı ciddiyeti olur. Bu tavır her şeyden öte Anayasa Mahkemesi’ne ve bu kişinin birlikte mesai yaptığı AYM üyelerine saygısızlıktır” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU

Anayasa Mahkemesi, Berberoğlu’nun ikinci kez seçilmesinin ardından dokunulmazlığı kaldırılmadan yargılanıp milletvekilliğinin düşürülmesinin “hak ihlali” olduğuna karar vermişti. Dosyayı yeniden yargılama için İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.

Yerel Mahkeme Anayasa Mahkemesi’ni karanını tanımadı, yeniden yargılamaya gerek görmedi. Mahkeme savcısı Berberoğlu hakkında yeniden yargılama yönünde görüş bildirdi. Ancak Mahkeme heyeti AYM’nin kararına karşı direnerek Berberoğlu hakkında verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasının infaz edilmesine karar verdi.

ENGİN YILDIRIM KİMDİR

Engin Yıldırım, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini 1987’de bitirdi. 1988 yılında öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla açılan yarışma sınavını kazanarak lisansüstü eğitim için İngiltere’ye gitti.

1989’da Warwick Üniversitesi Warwick Business School’da yüksek lisansını, 1994’te Manchester Üniversitesi Faculty of Economics and Social Studies’de doktorasını tamamladı. 1994 ile 2010 yılları arasında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

2003 ile 2010 yılları arasında aynı Fakültede dekanlık görevinde bulundu. 9 Nisan 2010 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından YÖK Genel Kurulunun gösterdiği üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 2015’te yapılan toplantıda Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçildi. 2019’da da bu görevi sona erdi ve üye olarak görevine halen devam ediyor.

(ciddigazete)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.