Sezaryen sonrası normal doğum tercihi giderek yaygınlaşıyor

Sezaryen sonrası normal doğum tercihi giderek yaygınlaşıyor
14.05.2020
A+
A-

Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer, sezeryan sonrası normal doğumla ilgili önemli bilgiler verdi. Dr. Korkmazer, “Ülkemizde yeni bir kavram olan sezaryen sonrası normal doğumla (SSVD) bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getiren kadınların sayısı giderek artıyor. SSVD her anne adayı için tercih edilmese de uygun kişilerde ve gebelik sürecinin düzenli takibiyle sağlıklı doğum gerçekleştirilebiliyor” dedi.

Amerika’da başlayan “sezaryen furyası” 1986’da maksimuma ulaşırken, o zamanlar %30-40’larda olan sezaryen oranları, son yıllarda düşüş göstermeye başlamıştır. Bu düşüşe en etkili olan olaylardan biri de sezaryen sonrası vajinal doğumun mümkün olduğunun anlaşılması ve klinik durumu uygun olan anne adaylarına bunun uygulanmasıdır.

Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer, sezaryen sonrası normal doğumla ilgili önemli bilgiler verdi.

Anne adayları bu konuda bilgilendirilmeli

Sezaryen sonrası normal doğumun riskli olduğu düşünüldüğünden, birçok annenin bir sonraki çocuklarında SSVD’yi tercih etmediğini belirten Dr. Neşe Solak Korkmazer, “Bunun en önemli nedeni, sezaryen sonrasında oluşan ‘skar’ yani yara izi dokusunun, normal doğumdaki kasılma sırasında yırtılma riski, anne ve bebeğin yaşamı için tehlike oluşturmasıdır” dedi.

Dr. Korkmazer, %1-3 arasında değişen bu risk göz önüne alınarak, günümüzde artık sezaryen sonrası da normal doğum seçeneğinin gündeme geldiğini ifade ederken, anne ve baba adaylarının bu risklere karşı doktor tarafından detaylı şekilde bilgilendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

SSVD için zaman çok önemli

Sezaryen sonrası normal doğum için 2 ila 2,5 yıl beklenilmesi gerektiğini dile getiren Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer, “Sezaryen sonrası doku iyileşmenin zaman alması ve bu sürecin altındaki normal doğumlarda, ‘rüptür’ denilen rahim yırtılma riskinin bulunması, bekleme süresi için en önemli nedenlerdir” dedi.

Suni sancı riskli olabilir

“Gebeliğin 36’ncı haftasından sonra bebek yavaş yavaş rahme doğru yerleşmektedir” diyerek, anne adayının 38-39’uncu haftada jinekolojik muayenesinin dikkatlice yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer, sezaryen sonrası normal doğum için gebenin kendi ağrılarının oluşmasını beklemenin, bebeğin doğum kanalına yerleşmesi için çok daha uygun olduğunu söyledi.

Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer, “Bebeğin baş pozisyonu, haftalık milimetrik oynamalarla rahme girmektedir. Bu durumda zamansız verilecek suni sancı, bebeğin uygun pozisyon almasına engel olabilir. Aynı zamanda suni sancı, sezaryen sonrası normal doğumda rahmin yırtılma riskini çok fazla artırmakta ve önerilmemektedir” dedi. Dr. Korkmazer, aynı zamanda bebeğin rahme yerleşirken rahatlığının sağlanması ve annenin psikolojik doğuma hazır olmasının öneminden de bahsetti.

SSVD yapılamayacak durumlara dikkat edilmeli

Her tedavide risk olacağı gibi SSVA’da da risk olduğunu ve belirli durumlarda sezaryen sonrası normal doğumun yapılamayacağını belirten Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer, “Sezaryen sırasında rahim kesisinin dikey yapılmış olması, daha önce rahimle ilgili herhangi bir nedenle ameliyat geçirilmiş olması, anne adaylarının diyabet ve hipertansiyon hastası olması, doğum kanalının uygun olmaması veya bu bölgede doğuştan bir darlığın bulunması gibi nedenler, sezaryen sonrası doğumu mümkün kılmayan en önemli nedenler arasında” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.