Salgınının yayılmasını önlemek için tedbir almalıyız

Salgınının yayılmasını önlemek için tedbir almalıyız
29.10.2020
A+
A-

Covid 19 salgınını tehlikeli boyutlara ulaştığı resmi makamlar tarafından sürekli olarak tekrarlanmakta. Ancak sadece hastaneye yatanların açıklanması, hastalığın bulaştığı kişilerin sayısının açıklanmaması halkı büyük bir rehavete sevk ediyor. Parklarda, evlerde kadınlar gün düzenlemeye devam ediyorlar. Kampanya düzenleyen işyerlerini saymıyorum. Mitingler ise tam bir facia…

Gelelim Bursa merkezine; basından takip ettiğim kadarıyla Covid 19 testi 3 merkezde yapılıyor. Vatandaşlar buraya 2-3 toplu taşıma aracıyla aktarmalı olarak geliyorlar ve dönüyorlar. Test yaptıranların ortalama %40’ında testlerin pozitif çıktığını düşünürsek; Test için gidip gelenlerin içinde Covid 19 mikrobu bulaşmışların ne kadar çok kişiye bulaştırdıklarını siz hesaplayın. Salgını önlemek istiyorsak bulaşma riskini azaltmak için tedbir almalıyız. Bunun bir yolu test merkezlerinin sayısını artırmaktır.

Test sonuçlarının iki gün sonra çıkması da başka bir bulaştırma sebebidir. Daha kısa sürede sonuç veren test kitleri temin edilmeli ve test merkezlerine gönderilmelidir.

Bir başka problem de korona bulaşmış olup karantinada olanların iaşesi… İhtiyaçlarının görülmesi… Yasak koymak güzel ama sorunu çözmüyor. 65 yaş üstüne yasak konduktan 17 gün sonra muhtar beni aradı; o güne kadar hiçbir resmi makam “BİR İHTİYACIN VAR MI?” diye sormadı.

Yasak koy, yakalarsam ceza yazarım de… İyi ama karantinalı evdekiler ihtiyaçlarını nasıl görecek? Kronik hastaların tedavisi nasıl olacak. Belediyelerin bu konudaki çabaları yetersiz kalıyor.

Maalesef, “Yasakçı devletten vatandaşa servis veren devlete” dönemedik. Coronalı olan ve gündelikle geçimini sağlayanların ihtiyaçlarını kim görecek. Devlet beslemeli vakıfları, STK’ları maalesef bu alanda göremiyoruz.

Lafı bırakıp, “Çözüm üretebilen, organizasyon kurabilen” yetenekteki şahısları hızla sahaya süremezsek bu kış çok ama çok ağır geçecek. Salgının başında “Sahra Hastanesi” kuranlarla dalga geçenler, bu hastanelerin bir an önce kurulmasını isteyecek ve kurulunca da alkışlayacaklar. Acı ama gerçek bu, ”TROL zihniyeti” düşünme, tartışmanın ortamını ortadan kaldırdı.

Tarihte bitmemiş hiçbir salgın yok. Ama nasıl bittiği önemli. Salgının yayılması baştan önlenmezse maalesef devlet ve toplum için yıkıcı olur. 15. yüzyılda veba salgını Mısır nüfusunun yarısını yok etmiştir. Birinci Dünya Savaşı sırasında çıkan “İspanyol Gribi” Avrupa’da yaklaşık 40 milyon kişinin ölümüne sebep olmuştur.

Salgını önlemenin yolu tedavi değil, yayılmasını önlemektir.

YORUMLAR

  1. Tansel Saylı dedi ki:

    “Yasakçı devletten vatandaşa servis veren devlete” evet Abi…. zihniyet bu olmalı derim…. Verilerle oynayarak hiç bir olayı örtemeyiz… Gerçek verilerle toplumsal dinamikler her zaman savaşmayı öğrenir, gizleyerek değil…