Sağlık Bakanlığı’ndan ‘klima kullanımı’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘klima kullanımı’ uyarısı
17.06.2020
A+
A-

Sağlık Bakanlığı yayınladığı son genelgede kapalı mekanlarda klima kullanımına dikkat çekerken cami, ev, metro, restoran ve otobüs gibi alanlarda klima kullanımının virüs riskini arttırdığına dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ni güncelledi. Güncellenen rehberde bakanlık, ev, metro, otobüs, dükkan, cami, restoran gibi mekanlarda klima kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

KONUTLARDA KLİMA KULLANIMI

Konutlarda kullanılan FCU, VRF, split klimaların kullanılması ev halkı dışından kişilerin konuta girmemesi koşulu ile çok büyük risk yaratmamaktadır. Eve yabancı kişilerin ziyareti sırasında ev halkının sağlığı için bu cihazların durdurulması gerekmektedir. FCU veya benzeri iç ünitelerin filtreleri su ve deterjanla yıkanarak ya da dezenfekte edilerek (1/100 çamaşır suyu olabilir) tekrar kullanılabilir.

CAMİ VE İBADETHANELERDE ALINACAK ÖNLEMLER

  • İbadethaneler salgın döneminde sosyal mesafe dikkate alınarak kullanılacağı için bu mahallerde insan yoğunluğu oldukça düşük olacaktır.
  • Ortam ısısının artması insan sayısı ile orantılı olduğundan soğutma ihtiyacı azalacaktır.
  • Camilerde ve diğer ibadethanelerde klima cihazları kesinlikle çalıştırılmamalı, mümkün olduğu kadar doğal havalandırma ile havalandırılma sağlanmalıdır.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA ALINACAK ÖNLEMLER

Otobüslerin klima sistemi de metro vagonlarındaki klima sistemlerine benzemektedir.

Mevcut klima cihazlarının düşük hava debisinde ve %100 dış hava ile çalıştırılması için önlemler alınmalıdır.

Dış hava sıcaklığının uygun olması durumunda ve yolcu sayısının yoğun olmadığı dönemlerde klima cihazının kapatılması uygun olabilir.

Klima sisteminin araç servisteyken klima fanı çalışırken dezenfeksiyon işlemine tabi tutulması da tavsiye edilmektedir.

METROLARDA ALINACAK ÖNLEMLER

Metro alanlarında özellikle tren gelirken oluşan piston etkisi ile yoğun kabalıklarda insanların üzerindeki veya yerdeki ya da havada asılı virüslerin saçılma olasılığı çok büyüktür. Bu nedenle tren istasyona yaklaşırken insanları mümkün olduğu kadar biniş alanlarının dışında tutmanın yöntemi araştırılmalıdır.

Metro vagonlarında klima sistemleri split klima benzeri cihazlar ile yapılmaktadır. Tünelde çıkabilecek yangın riski ve tüneldeki havanın kirliliği nedeniyle klima cihazı tüneldeki dış havayı kullanmadan %100 iç hava ile çalıştırılmaktadır.

Bu cihazların %100 iç hava ile çalıştırılması nedeniyle metro vagonlarında hava hareketleri ile hastalık bulaşma riski vardır.

  • Vagonlar da yolcu kapasitesini düşürmek.
  • Gece bakım onarım merkezlerinde klima sistemini dezenfeksiyon işlemine tabi tutmak.
  • Klima sistemini mümkün olduğu kadar devre dışı bırakarak, vagon içindeki hava dağılımını durdurmakla risk azaltılabilir.

RESTORAN KLİMA TESİSATINDA ALINACAK ÖNLEMLER

  • Restoran ve lokantalarda, yani kişi sayısının yoğun olduğu kapalı hacimlerde (düzenli şekilde maske kullanımının mümkün olmadığı alanlarda) iç hava kullanan split klima, yüzde yüz iç hava veya karışım havası ile çalıştırılan türdeki FCU veya VRF cihazları kullanılmamalıdır.
  • Mümkün olduğu kadar doğal havalandırma yöntemi ile ortamın havalandırılması düşünülmeli ya da ısı geri kazanımlı %100 dış hava ile çalışan direk genleşmeli klima cihazlarının kullanılmalıdır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.