Sağlık Bakanı Koca: Çin’den gelen ilaç kullanılmaya başlandı

Sağlık Bakanı Koca: Çin’den gelen ilaç kullanılmaya başlandı
23.03.2020
A+
A-

Koronavirüs Bilim Kurulu’nun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile gerçekleştirdiği kritik toplantı sona erdi. Bakan Koca toplantı sonrası, Çin’de kullanılan ve başarılı olan bir ilacın Türkiye’de de kullanılmaya başlandığını duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınındaki süreçte iyileşen vakaların olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi. Çin hükümeti ile birlikte korona virüs salgınına karşı bilgi alışverişi için prensipte anlaştıklarını belirtti.

Bakan Koca, sokağa çıkma yasağına ilişkin ise, “Herkes kendi olağanüstü halini edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor” dedi.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Ülkemizde ilk vaka 14 Mart’ta görüldü. Bugüne kadar görülen vaka sayısını dün açıkladım ve bilgileri verdim. Dün itibariyle tanı sayısı 1236, kaybettiğimiz hasta sayısı 30’du. Kaybettiğimiz hastalar ileri yaşlardaydı. Bünye olarak dirençleri zayıftı. Bu ölümlerin sebebi doğrudan onların yaşları değil. Başka hastalıkların tabloda ağır bir yer tutmasıdır.

Büyüklerimizi korona virüsten etkilememek için bizler sorumluluk sahibiyiz. Bu toplumun sizin hayat tecrübenize ihtiyacı var. Ailelerinizin size ihtiyacı var. Hayat yolculuğunda evlatlarınızın vereceğiniz tavsiyelere ihtiyacı var. Bunları hasta iken yapamazsınız. Tedbir alıyoruz, evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandırıldı. Lütfen bu kurula uyun.

“KADROMUZA 32 BİN PERSONEL DAHİL EDİYORUZ”

Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. Sağlık çalışanı kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz.

Son zamanlarda sağlık çalışanlarımızın maske ve eldiven başta olmak üzere yeterli malzemeden yoksun olduğu söyleniyor. Kesin bilgi şudur, üniversite hastanelerimize, tüm hastanelerimize bütün malzeme sağlanmaktadır ve sağlanmaya devam edecektir. İhracatı durdurulmuştur, maskeler yurt dışına satılmayacaktır. Korona virüsle mücadele kapsamında en çok solunum cihazı sıkıntısı çekiyorduk. Yerli solunum cihazının seri üretimine başlıyoruz.

Hızlı tarama kitini de devreye soktuk. Bugün son olarak 50 bin hızlı tarama kiti Çin’den getirildi. Çin’den Perşembe gününe kadar 300 bin hızlı tarama kiti gelmiş olacak. 1 milyona kadar hızlı tarama kiti kullanılacak.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VE İYİLEŞEN HASTALAR

Sokağa çıkma yasağıyla ilgili, herkes kendi OHAL’ini ilan edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor. Hacettepe, Erciyes, Ankara, Acıbadem’e davet yapıldı, halk sağlığı laboratuvarımız da tüm destekler için hazır. İhtiyaç durumunda, destek anlamında hiçbir şeyden kaçınmadan her türlü desteği sağlayacağımızı belirtiyoruz.  Önümüzdeki günlerde kaç hastanın olduğu, bu hastalardan iyileşenlerin kaç kişi olduğu, yoğun bakımdaki hasta sayısı, bu süreçte kaybedilen vakaların da yaş aralığını şeffaf bir şekilde paylaşacağız. Ölenlerin içinde 60’ın altında 2 hasta var, onun dışındaki bütün vakalar 60’ın üzerinde.

“ETKİLİ OLAN İLAÇTAN YETERLİ MİKTARDA GETİRDİK”

Çin’de etkili olan ilaçtan yeterli miktarda getirmiş olduk. Bundan sonraki süreçte de bu ihtiyacımızı karşılamak için gayret içinde olacağız. Çin’den bu sabah gelen ilacın yoğun bakım şartlarında tedavisi devam eden hastalarımıza bugün itibariyle verilmesine başlandı. Ne kadar etkili olup olmadığını önümüzdeki günlerde görmüş olacağız.

HAYATINI KAYBEDENLERİN YAŞ ARALIĞI

Bakan Koca, okulların eğitime ara vermesiyle ilgili konunun Bilim Kurulunda çarşamba günü gündeme alınacağını söyledi.

“Sağlık personelimiz içinde pozitif olan vakalarımız var.” ifadelerini kullanan Bakan Koca, “(Ölenlerin yaş aralığı) 91 yaşa kadar var, 60’ın altında iki hasta var yani 50-60 arası, onun dışındaki bütün hastalar 61’in üzerinde. Başta vakaların hepsi yurt dışı ağırlıklıydı, artık yurt dışı temaslı, temaslının temaslısı olmaya başladı.” diye konuştu.

Bakan Koca, koronavirüs testleri için hiçbir kitten, hiçbir laboratuvar testinden ücret alınmadığını ve alanlara da izin verilmeyeceğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.