Palandöken’den ‘esnafa verilen hazine teşviki yükseltilsin’ çağrısı

Palandöken’den ‘esnafa verilen hazine teşviki yükseltilsin’ çağrısı
24.02.2020
A+
A-

Esnaf ve sanatkarların üzerindeki sigorta prim yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarlarımızın ödediği sigorta prim tutarları her yıl asgari ücrete bağlı olarak artıyor. Öyle ki son 5 yılda esnafın ödediği sigorta primleri yüzde 78 arttı. Esnaf ve sanatkarlarımızın sosyal güvenlik prim yükü hafifletmek için yüzde 5’lik hazine teşviki artırılmalı” dedi.

“ESNAFA SAĞLANAN KOLAYLIK DOĞRUDAN EKONOMİYE YANSIR ”

Esnaf ve sanatkarlara sağlanacak kolaylığın doğrudan ekonomiye yansıyacağını dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarımız, brüt asgari ücretin yüzde 34,5 oranındaki sigorta primlerini ödemekte güçlük çekiyor. Bağ-kurlu esnaf ve sanatkarımızın yüzde 5 hazine teşvikiyle birlikte 2016 yılında ödediği en düşük sigorta prim tutarı 485 TL’ idi. Şu anda yine yüzde 5’lik hazine teşvikiyle birlikte esnafımızın ödediği sigorta primi yüzde 78 artarak 868 TL oldu. Esnafımız her yıl neredeyse sermayesi kadar sigorta primi ödüyor. Kira veren, stopaj ödeyen ve yanındaki işçinin maaşını veren esnafımıza bu yükler ağır geliyor. Esnafımızın sırtındaki sigorta primi yükü bir an önce hafifletilmeli” diye konuştu.

“PRİM BORCUNU DÜZENLİ ÖDEYENLERE VERİLEN TEŞVİK ARTMALI”

Sigorta prim borcunu düzenli ödeyen Bağ-kur’lulara verilen yüzde 5’lik hazine teşvikinin artırılması gerektiğini söyleyen Palandöken, “1 Ekim 2016 yılında yapılan düzenleme ile primlerini düzenli ödeyen ve prim borcu olmayan Bağ-Kur sigortalılarına yüzde 5’lik hazine teşviki getirildi. Günümüz ekonomik koşullarında esnafımızın durumu göz önünde bulundurularak bu teşvik artırılmalı. Öte yandan, 2013’te sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alınarak asgari ücret üzerinden uygulanan ek 6 puanlık indirim bu yıl da yapılmalı” şeklinde konuştu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.