Otoyollarda hız sınırı artıyor

18.11.2018
A+
A-

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Şu anda otoyolda hız sınırı 132 kilometre, maksimum sınır. 120 artı yüzde 10. Biraz daha izleyip otoyollarda hız sınırını 20-25 kilometre daha yukarı çıkaracağız. Buradaki regülasyonu iyi sağlarsak, otoyollarda 120 kilometre olan hızı 125 kilometre, yüzde 10 daha koyunca, 137,5 kilometrelik bir banda taşımaya çalışacağız.” dedi.

Soylu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Üsküdar Belediyesi Nikah Sarayı’nda düzenlenen “Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü” etkinliğinde konuştu.

Konuşmasında, 12 yaşında geçirdiği trafik kazasında ince bağırsağı zarar gördüğü için organ nakli bekleyen ve 20 yaşında hayatını kaybeden Gizem Kılıç’ın yaşadıklarını anlatan Soylu, Gizem Kılıç’ın trafik mağduru olduğunu ancak istatistiklere bile geçmediğini dile getirdi. Soylu, “Belki o kazayı o zaman ana haberlerde duymuşuzdur. Belki yaralı kurtulduğunu duyunca ‘Neyse ki ölüm olmamış.’ demişiz veya sadece bir-iki yaralı var diye farkına bile varmamışızdır. Kaza sonlanmamış, devam etmiş. Aslında hiçbir kaza, enkazı kaldırılsa dahi, Allah göstermesin, hayatını kaybedenler defnedilse, yaralılar hastaneye kaldırılsa dahi bitmez. O kaza hiç bitmez. Dramları, travmalarıyla bizi kemirmeye, üzmeye devam eder.” diye konuştu.

Bakan Soylu, İçişleri Bakanlığının terör, uyuşturucu tacirleri, asayiş suçları ve trafikle mücadele ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Trafikte bir dezavantajımız var ki o da şu; biz diğer mücadelelerde suçlu insanlarla uğraşıyoruz, suçluyu arıyoruz ama trafik öyle değil. Bir katili aramıyoruz. Bir suçlu profilini aramıyoruz. Kendimiz gibi ama tedbirsiz vatandaşımızı uyarmaya, onu tedbirli hale getirmeye, uykulu araç kullanmamasına, emniyet kemerini takmaya alıştırmaya, aşırı süratle araç kullanmamasını, direksiyon başında cep telefonu kullanmamasını temin etmeye çalışıyoruz. Elbette radarlar koyarız, tutanak tutarız, yeri geldi mi ehliyetine el koyarız vesaire ama aracın içinde frene basacak olan bizler değiliz, sürücülerimizdir. Sürücülerin emniyet kemerlerini biz bağlayamayız, her araca binip cep telefonlarını toplayamayız, gazdan ayağını biz çekemeyiz. Yol kontrolleri, denetimler, cezalar, kanunlar, trafik altyapısı, otoyollar, bunların hepsi bizim sorumluluğumuz, görevimiz. Görevimizi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.” dedi.

OTOYOLLARDA HIZ LİMİTİ ARTIYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ortalama hız koridoru uygulamasının başladığı tarihten itibaren ilk bir yıllık verilerde, otoyolları kullanan araç sayısı yüzde 26 artmasına rağmen geçen yıla oranla kazaların yüzde 7, can kayıplarının yüzde 6 azaldığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Emniyet Genel Müdürümüz, daire başkanlarımız ve bakan yardımcılarımızla bunu biraz daha izleyeceğiz. Şu anda otoyolda hız sınırı 132 kilometre, maksimum sınır. 120 artı yüzde 10. Biraz daha izleyip otoyollarda belki bu hız sınırını 20-25 kilometre daha yukarı çıkaracağız. Buradaki regülasyonu iyi sağlarsak, otoyollarda 120 kilometre olan hızı 125 kilometre, yüzde 10 daha koyunca, 137,5 kilometrelik bir banda taşımaya çalışacağız.”

Hayata geçirilen tüm bu projeler ve çalışmalar neticesinde, 2011-2017 yılları arasında araç ve sürücü sayısı ile nüfusta meydana gelen artışa rağmen, trafik kazası sonucu ölümlerin yüzde 11 azaltıldığını belirten Soylu, proje üretmeye, yeni tedbirler almaya, personel ve teknik kapasitelerini artırmaya çalıştıklarını anlattı.

Soylu, “Yaka kamerasından dronelara kadar, personel sayısından yeni yasal düzenlemelere kadar birçok adım attık ve atmaya da devam ediyoruz. Türkiye’de daha önce 23 bin kişiye 1 trafik ekibi düşüyordu, bugün 19 bin kişiye bir ekip düşmektedir. Özellikle geçtiğimiz günlerde Meclis’ten çıkarttığımız kanunla cezaların artırılmasının yanı sıra aslında çok büyük bir yenilik de yaptık. Yaya öncelikli bir trafik anlayışına geçtik. Trafiğe daha modern ve insan odaklı bir yaklaşım getiriyoruz.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.