O sandık memurları konuştu: YSK’dan talep geldi

O sandık memurları konuştu: YSK’dan talep geldi
12.05.2019
A+
A-

YSK’nın “Sandık görevlileri kamu görevlisi değil” diyerek İstanbul seçimlerini iptal ettiği o sandık görevlileri konuştu. Görevlendirme taleplerinin olmadığını belirten isimler YSK’dan gelen talep yazıları üzerine sandıkta görev aldığını belirtti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun tartışmalı İstanbul kararı gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

AKP, Mart 2018’de seçim kanununda yapılan değişiklik ile seçimlerde sandık kurulu başkanları ve kurulun en az bir üyesinin kamu görevlisi olması şartı getirildiğini, 31 Mart seçimlerinde kamu görevlisi olmayan binlerce kişinin sandıklarda görev almasıyla bu hükmün ihlal edildiğini öne sürmüştü.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan muhalefet ve bazı hukukçular ise kanunda sandık kurulu başkanı ve memur üyeler belirlenirken yeterli derecede kamu görevlisi bulunamaması durumunda kamu görevlisi olmayanlara da görevlendirme yapılabildiği hükmünün bulunduğunu dile getirmişti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, söz konusu tartışmalara neden olan sandık görevlileri konuştu.

İsmini vermek istemeyen, özel bir banka çalışanı sandık görevlilerinden biri, “Görev almak istemiyoruz, gidip bunu dile getirelim” dedik. İnsan kaynaklarıyla görüştüğümüzde, bize ilçe seçim kurulunun mazeret kabul etmediğini, ancak o tarihlerde alınmış yurt dışına bir bilet varsa veya ciddi bir rahatsızlık söz konusuysa bunu kabul ettiklerini, YSK’dan bankaya yaklaşık 90 kişilik liste gönderildiğini, bu kişilerin bu görevi yapmaması durumunda cezai yaptırımının olacağı cevabı verildi” ifadelerini kullanırken, İlçe Seçim Kurulu tarafından çalıştığı kuruma gönderilen dilekçeyi de paylaştı.

“İPTAL ETTİRMEK İSTEDİM AMA…

”Özel bir okulda çalışan bir başka sandık görevlisi ise, cezai işleme uğramamak için göreve mecbur bırakıldığını dile getirdi.

“İptal ettirmek istedim ama son dakika görev verdikleri için iptal ettiremedim” diyen sandık görevlisi “Daha önceki seçimlerde görev almamıştım, hatta özellikle almak da istememiştim. Ama bu sene mecbur kaldıkları için, kimse de olmadığı için görevlendirmişler.

İptal için Büyükdere’deki ilçe seçim kurulunun yerini aradım. “Belgenizi almanız gerekiyor, iptal ettiremiyoruz, hatta cezası var” dediler. Geç olmasaydı yerinize başkasını koyabilirdik ama geç kaldık o yüzden mecbur geleceksiniz dediler. Cezai hükmü de olduğu için mecbur bırakılıp gittik” ifadelerini kullandı.

“YILLARDIR SANDIKTA GÖREV ALIYORUM”

AKP iktidara geldiğinden beri sandıklarda görevli olduğunu dile getiren bir sandık görevlisi ise “Ben yıllardır ilçe kuruluna gidip sandıkta görev almak istediğimi söylerim. Şimdiye kadar bana hep görev verdiler, hiçbir problem olmadı. Ben 16 Nisan referandumunda ve 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de gönüllü oldum. Hemen hemen 10 seçimde gönüllü oldum” şeklinde konuştu.

“Bir kere o sandıklarda kesinlikle bir şey olamaz” diyen sandık görevlisi sözlerine şöyle devam etti:

“Çünkü beş kişi var, arkadan müşahitler giriyor, arkadan izleyenler giriyor ve neredeyse 25-30 kişinin önünde sandıklar tek tek açılıyor, bakılıyor. Yani burada karalama olamaz ve bunların hepsine bakılıyor, inceleniyor ve altına ıslak imza atılıyor.

O karar günü yıkıldım, resmen oturup ağladım. Ben vatanını seven bir insanım. Evde oturdum ağladım, kızım da ağladı, komşum da ağladı. Şimdi arkadaşımın yanındayım, “Abla bak seni içeri atarlar” diyor. Tedirgin olunuyor tabii.”

(Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.