“Niğde ve Nevşehir’de 400 bin ton patates var”

“Niğde ve Nevşehir’de 400 bin ton patates var”
16.03.2019
A+
A-

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasının yerli üreticiyi perişan ettiğini söyledi.

Niğde ve Nevşehir’deki büyük depolarda 400 bin tona yakın patatesin bulunduğunu belirten Gürer, “AKP zihniyetinde yerli üretici değil, yabancıya destek var. Sen yurtdışından 200 bin ton patates getireceğine, 15 Nisanda yazlık patates ekimi başlayacak, onun girdi maliyetini düşür. Sulama suyu olan enerji ile kuyudan çıkan suyun elektriğini ucuzlat, mazotu ucuzlat, gübre, tohum, ilaç ithal onların fiyatını düşür” dedi.

Gürer, üreticiye ‘stokçu muamelesi’ yapılarak patates depolarına baskınların düzenlenmesi ve bu şekilde patateslerin zamanından önce piyasaya sürülmesinin dengeleri bozduğunu söyleyerek, “Üretici korkudan erken satış yaptı, tüccarın büyük depolarda bu mevsim için depoladığı patates var ama ithalatta gümrük vergisinin sıfırlanması gibi uygulamaların, “Patates üzerinden, yandaşa rant” sağlandığı yönündeki şüphelerini artırıyor” dedi.

Mart ve Nisan ayında piyasaya sürülmesi gereken patatesler için devlet eliyle depolara 2 ay öncesinden baskın yapılmasının ardından 2 ay sonra gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla ortaya çıktığını anlatan Gürer, “Hangi mantıkla depoların basılmasının altında yatan gerekçe ne?” diye sordu.

Nevşehir ve Niğde’deki büyük depolarda 400 bin ton patatesin bulunduğunu vurgulayan Gürer, “Çukurova patatesi Nisan sonu çıkar. Niğde ve Nevşehir Nisanda eker, Çukurova üreticisi maliyetine zor satacak. Niğde ve Nevşehir’de maliyeti karşılamaz diye ekim azalacak ve patates seneye daha pahalı mal olacak. Sorun artacak çiftçiye destek gerekli. Yurtdışından 200 bin ton patates getirdiğinizde, yurtiçinde bulunan bu kadar patates ne olacak?” ifadelerini kullandı.

(YeniMesaj)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.