Negatif siyaset kaybetti, umut kazandı

Negatif siyaset kaybetti, umut kazandı
02.04.2019
A+
A-

Bahçeli’nin siyaset mühendisliğinde yapay BEKA sorunu korkusu ile kutuplaştıran siyaset Cumhur ittifakının oylarını konsolide etmeye yaramış ve büyük oy kaybı yaşamamıştır. Siyaset dili özellikle yandaş kanalların muhalefeti terörist işbirlikçisi ve HDP seçmenini şeytanlaştırıcı dili özellikle İstanbul’da AKP’ye kaybettirmiştir. HDP seçmeni Kayseri’de Kürtleri şehrin dışına yerleştiren aş evi ile 24 saat yemek hizmeti sunan kömür ve iaşe yardımı yaptığı Kürtleri gönlünü kazandığı için kürt kökenli seçmen Ankara’da Mehmet Özhaseki’yi desteklemiştir.

Kurumsal bir ittifak olmuş olsa HDP seçmeni Ankara’da AKP’nin adayını desteklemezdi. Bence İstanbul’da AKP’ye kaybettiren kraldan çok kralcı olan saldırgan yandaş medya olmuştur. Binali bey sahada ikinci pozisyonda değil de birinci pozisyonda ve aday olarak o konuşmuş olsa yapıcı ve yumuşak dili üslubu ile Kürt oylarını alabilirdi. Negatif siyaset dili bu kez AKP’ye kaybettirmiştir.

Seçmen özellikle AK Partiye “Birlikte yaşamayı öğrenin!.. Size oy vermeyen terörist değildir” mesajı vermiştir. Meclis çoğunluğunun AKP olması başkanı mecburi ortak akıl ile hoşgörü ile meclis üyelerini ikna etmesi gerekecektir. AKP meclis üyeleri ile ters düşen belediye başkanı hiçbir hizmeti yapamaz hale gelebilir.

CHP nin sağa açılma ve hizmet temelli kimliklere saygılı dili uzun bir süre sonra meyvesini vermiştir. Klasik laikçi jakoben millete yukardan bakan üslubu terke etmesi, ekonomik ve sosyal sorunları dile getirmesi bu başarıda etken olmuştur. Adayların sağ seçmenden de oy alabilecek kişiler olması ve adayların kaliteli liyakatli olması kuşatıcı birleştirici dili tercih etmesi başarıda etkendir.

Negatif siyaset dili dışa açık kentli şehirli kalkınmış refahın yüksek olduğu yerlerde işe yaramamıştır. Klasik beka korkusuna inanan Anadolulun dar hala kapalı kasaba milliyetçiliğini aşamamış kentli ama kent kültürüne sahip olmayan az gelişmiş kente göçmüş köylü sosyolojisinde makes bulmuştur. Seçim atmosferinin en uçuk, en tutarsız söylemi “beka meselesi”dir… Bahçeli’nin bu iddiası AK Parti cenahında da bir iki kerhen tasdik dışında çok fazla kabul görmemiştir. Özellikle dışa açık gelişmiş batı kentlerinde bu söylem tutmamıştır. Milletimiz korkuya, hakaret diline itibar etmemiş; ümide, birliğe, beraberliğe cümle kuranlara kuvvet vermiştir.

Dürüst olmayan kirli siyasetçi dönemi yerelde kapanmıştır bu iletişimin haberleşmenin bir sonucudur. Ankara da temiz siyasetçiye atılan iftira onu mağdur konuma düşürerek oyunu artırmış ve saygınlığını artırırken. Şişli örneğinde kirli geçmişi olan birine siyaset cambazlıkla değil dürüstlük de gerekli olduğunu göstermiştir. Şişli halkının bu onurlu tavrı takdire şayandır.

Halil Konuşkan hocam İYİ Parti ve MHP tabanlarını karşılaştırmış kısa vadede MHP kazançlı olsa bile uzun vadede İYİ parti kazançlı çıkabilir. İYİ Parti ile MHP arasında ki milliyetçi seçmen yarışındaki durumu tespit etmek açısından bir değerlendirme yaptığımızda öncelikle iki partinin seçmen tabanlarının ideolojik ve sosyolojik olarak farklılaştığını göz önüne almalıyız.

MHP daha çok İç Anadolu ve Karadeniz’de, kasaba ve köylerde muhafazakâr-milliyetçi bir oy tabanı bulurken, İYİ Parti daha çok büyük ilçeler ve büyük şehirlerde seküler-milliyetçi bir oy tabanı bulmaktadır. Bu seçime ittifaklarla girildiğinden dolayı partilerin gerçek oylarını hesaplamak çok zordur. Ancak, MHP’nin girmediği büyük şehirlerde zaten oyu taşraya göre düşük, İYİ Parti’nin ise girmediği büyük şehirler de oyu taşraya göre yüksektir ve bu oy CHP hanesine yazılmıştır.

Bu seçimin en fazla kazananı CHP ve MHP’dir. En fazla oy kaybeden HDP’dir. Güneydoğuda terörle mücadele meyvesini AKP yemiştir halk destek vermiştir. Orada atanan kayyumların yaptığı güzel hizmetler kayyumları aday yapmaması AKP yeterince faydalanamadı. Kutuplaştırmış ortamda HDP batıda aday çıkarmayarak CHP’ye örtülü destek sunmuştur. CHP+İYİ Parti ittifakının yegâne kazananı CHP’dir. Mahsulünü CHP’nin topladığı bir işbirliği olmuştur. Yanlış aday tercihi, yeterince istişare edilmeden genel başkan ve etrafındaki dar kadronun belirlediği hiçbir şey almadan hep vermeye dayalı işbirliği. Birkaç kasaba dışında kazanılmış büyük şehir yok.

Eğer CHP’den seçilen başkanlar işbirliği dayanışmaya devam etmez ise İYİ Parti tabanında kayıp küskünlükler yaşanabilir. Mersin olayı içerden hala ihanetin yaşayabileceği ve yüzde yüz kazanacağı şehri kaybetmiştir, bu teşkilatlanmasında yetersizliği de yansıtmaktadır. Yüksek istişare kurulunda o kadar nitelikli insan danışmak için bekliyor.

İttifakta İYİ parti tabanı tam destek verirken batıda İYİ partinin adaylarına CHP’li seçmen desteği çok cılız kalmıştır. Genel seçimlerde milletvekili adaylarının belirlenmesinde hata yaptığı seçim sonuçlarında açıkça görülen İYİ Parti’nin teşkilatlarda, ittifakta il-ilçe paylaşımında ve kendisine bırakılan il-ilçelerde ki aday belirlemelerinde yine hatalar yaptığı aşikârdır. Seçim sonuçları bu durumu net olarak göstermektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.