NATO’dan açıklama: Türkiye’nin yanındayız

NATO’dan açıklama: Türkiye’nin yanındayız
28.02.2020
A+
A-

Türkiye’nin talebi üzerinen toplanan NATO’nun kritik Suriye toplantısı sonra erdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in açıklamaları şöyle:

* NATO halihazırda Türkiye’ye destek veriyor. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor

* Bu saldırının durdurulmasını, uluslararası hukuka uyulmasını ve BM destekli barış süreçlerinin devam etmesi gerektiğini dile getiriyorum. Biz bu saldırıyı kınıyoruz.

* 2018 tarihli ateşkese devam edilmelidir. Yapılmazsa insani kriz kötüleşecektir. Şu anda İdlib’de kalanlar için insani durum oldukça kötü durumdadır. NATO Türkiye’nin yanındadır, Türkiye’yi çok kıymetli bir müttefik olarak görmektedir.

* Türkiye, milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. NATO Türkiye’ye desteğini birkaç farklı yöntemle gösterecektir. Biri hava koruma yolları ile olacaktır. Bu da Suriye’den gelen hava saldırıların durdurulmasını sağlayacaktır. NATO’nun güneydoğu sınırını korumaya devam edeceğiz.

Toplantı çerçevesinde Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Basat Öztürk’ün son gelişmelere ilişkin bir sunum yapması ve müttefikleri bilgilendirmesi öngörülüyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunacak.

Stoltenberg, sabah saatlerinde Twitter’dan Türkiye’nin talebi üzerine NATO’nun Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4’üncü maddesinin işletildiğini duyurmuştu.

NATO’NUN 4. MADDESİ

NATO’nun Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4’üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.

Türkiye en son 2015’te terör örgütü DEAŞ’ın Suruç’taki terör saldırısından sonra 4’üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye’den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye’ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti.

Bu çerçevede erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz’deki askeri unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetlerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.