Mustafa Sarıgül Cumhur İttifakı’na mı katılacak?

Mustafa Sarıgül Cumhur İttifakı’na mı katılacak?
07.11.2020
A+
A-

31 Mart 2019 seçimlerinde DSP’den Şişli Belediye Başkan Adayı olan ancak yarışı kaybeden Mustafa Sarıgül de, “Türkiye Değişim Hareketi”ni (TDH) partileştirme kararı aldı.

Ankara’da genel merkez binasını tutan Mustafa Sarıgül’ün Cumhur İttifakı’na katılacağına ilişkin tartışmaları TDH Genel Sekreteri Hasan Aydın net bir dille yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ittifakları bir anlamda zorunlu kılması ve yüzde 1 oyun bile seçimlerde kilit öneme sahip olması, son yıllarda yeni siyasi partilerin siyaset sahnesine girmesini de hızlandırdı.

AKP’den ayrılan Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun yeni partiler kurmasının ardından, CHP içinde “Memleket Hareketi” başlatan Muharrem İnce’nin yılbaşından sonra parti kurmak için zemin yokladığı uzun süredir konuşuluyor.

31 Mart 2019 seçimlerinde DSP’den Şişli Belediye Başkan Adayı olan ancak yarışı kaybeden Mustafa Sarıgül de, “Türkiye Değişim Hareketi”ni (TDH) partileştirme kararı aldı. Ankara’da genel merkez binasını tutan Sarıgül, en geç 4 Ocak’ta partisinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na vermeyi planlıyor.

Geçmişte CHP’de siyaset yapan ve hatta 2014 yerel seçimlerinde partinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mustafa Sarıgül, TDH’yi kurduğu 2010 yılında, muhalifi olduğu Deniz Baykal’ın genel başkan seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı alıp, parti kuruluşunu askıya almıştı.

Son yerel seçimlerde CHP ile yollarını ayırıp, DSP’den belediye başkan adayı olan Sarıgül, bu kez yeni bir parti kurma kararı aldı.

“Çare var” sloganıyla yola çıkan Sarıgül’ün, partisinin adının da TDH olması düşünülüyor.

Sarıgül’ün partileşme kararı, eski partisi CHP tarafından da yakından izleniyor ve hatta Sarıgül’ün AKP ve MHP ortaklığıyla kurulan “Cumhur İttifakı” içinde yer alacağı iddiaları da dile getiriliyor. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de Sözcü gazetesine verdiği röportajda bu iddiasını açıkça dile getirmişti.

TDH Genel Sekreteri Aydın: 4 Ocak’ta kuracağız

Uzun yıllardır Sarıgül ile birlikte çalışan ve TDH’de Genel Sekreterlik görevini üstlenen eski CHP Milletvekili Hasan Aydın, BBC Türkçe’ye yeni partinin kuruluş sürecini anlatırken, “Cumhur İttifakı içinde yer alacakları” iddialarına da yanıt verdi.

TDH’nin Ankara, İstanbul dahil 52 ilde örgütlendiğini ve 4 Ocak’ta kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na vereceklerini belirten Aydın, partinin Ankara Beysukent’te tutulan genel merkez binasındaki tadilat işleminin devam ettiğini bildirdi.

TDH’nin yaklaşık 10 yıl önce kurulduğunu anımsatan Aydın, aynı yıl CHP’deki genel başkanlık değişimini de dikkate alarak “bir bölen” olmamak için partileşmediklerini belirtti.

Aydın, “Aradan 10 sene geçti. Türkiye uçuruma doğru sürükleniyor, kimsenin umurunda değil. Liderler, sultasını kurmuş; milletvekillerini, belediye başkanını atıyor” dedi.

Cumhur İttifakı iddiaları

Aydın, “Cumhur İttifakı” içinde yer alabileceklerine ilişkin yorumlarına ise tepki gösterdi:

“Demokrat kesimden bize oy kayışını engellemek için bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Bunu söyleyenler zırvalıyor. Hasan Aydın’ın olduğu yerde böyle bir şey olabilir mi, olma ihtimali olabilir mi, olamaz. Biz demokrat, Atatürk ilkelerine bağlı, çağdaş, laik cumhuriyetin temel ilkelerini yaşatma noktasında hayatını feda etmeye hazır bir grubuz..”

Sarıgül’ün “Cumhur İttifakı” içinde yer alacakları iddialarıyla ilgili net bir yanıt vermediğinin anımsatılması üzerine de Aydın, mevcut ittifakların devam edip etmeyeceğinin belli olmadığına dikkat çekti:

“Bu ittifakların devam edip etmeyeceği belli değil ki, bunların birisinde niye kendimizi konumlandıralım. Belki ben ittifak önderliği yapacağım. Hem iddialı çıkacağım, diyeceğiz; ‘Türkiye iyiye gitmiyor, değiştirmemiz lazım’ diyeceğiz, hem de ‘ben şu ittifakla yürüyeceğim’ diyeceğiz. Kim sana inanır o zaman?

“Biz genel başkan üst üste iki seçimde partisini iktidara taşımazsa genel başkanlıktan düşer, demişiz. Bu kadar büyük lafı eden bir parti olarak, liderlik sultası kuran partilerin peşine mi takılacağız yani?”

(habererk)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.