Mobilya sektörü rakamlarında da düşüş yaşanıyor

27.04.2020
A+
A-

Yıla hızlı bir başlangıç yapan mobilya sektöründe de koronavirüs nedeniyle üretim ve ihracat rakamları düştü. MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, çarkların durmaması için stok çalışıldığını, finansmana erişimin kolaylaştırılmasını ve kira bedellerinin ötelenmesi gerektiğini belirtti.

Mobilya sektöründe mağazalar da dâhil edildiğinde 65 bin işyeri bulunuyor ve sektör, doğrudan 200 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Sektörde 10 bin ihracatçı ve 36 bin üretici bulunuyor. Bu anlamda son dönemde en fazla kendisinden söz eden sektörlerin başında gelen mobilya sektörü, 2020 yılına KDV’nin yüzde 8’e indirilmesiyle iyi bir başlangıç yaptı. Sektör, Ocak ayında İstanbul’da düzenlenen İMOB fuarıyla önemli iş bağlantıları gerçekleştirdi.

Ocak-Şubat aylarında yüzde 15’lik bir büyüme yakalandığını belirten Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, “Sektörümüz Mart ayında yüzde 30, Nisan ayında da yüzde 50-60 düşüş gösterecek. Şu an çarkların durmaması için tüm sektör oyuncuları olarak üretimlerimize devam ediyoruz. İlk tedbirleri alan sektörlerden biriyiz. Bütün çalışanlarımız ateş ölçerle ölçülüyor, sosyal mesafe, en üst düzeyde hijyen, maske, eldiven gibi tüm önlemler alınıyor. Hastalığın görünmesi işlerimizin 30-40 gün durması demek oluyor ki, çarklar hızlı dönmese bile yavaş yavaş dönmeli. Duran bir çarkın tekrar dönmesi çok zor” dedi.

Finansman sıkıntısı had safhada

Sektörün finansmana erişim konusunda da ciddi zorluklar yaşadığını vurgulayan Gürcan, bankaların kredi kullandırmadıklarını ifade etti. Gürcan, çarkların dönebilmesi için siparişlerin gelmesi gerektiğini söylerken, “Stoka çalışıyoruz. Fakat stok çalışabilmemiz için de malzemeye, işçinin parasını ödeyecek finansmana ihtiyacımız var. Stok desteği alırsak sektör 3-5 ay kendisini idare etmiş olur” açıklamasında bulundu.

Kiralar ertelenmeli

MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, tedarik zinciri konusunda da ciddi sıkıntılar olmasına rağmen bunların aşılamayacak sorunlar olmadığını ifade ederek, özellikle perakende kısmında kira ödemelerinin ötelenmesi gerektiğine dikkat çekti. Gürcan, “Devletimiz icra takibini engelledi ama tabii ki firmaların buralara ciddi yatırımları var. Mobilya sektöründe mağazalara çok fazla dekorasyon yatırımı yapıldığı için mağazanızı bir anda kapatamıyorsunuz. Bazı mal sahipleri ile ciddi anlaşmazlıklar yaşanıyor. Burada belki bir yasa çalışması yapılırsa ve kiralar 3-6 ay ertelenirse, sektörümüze fayda sağlar” dedi. Gürcan, 3 milyar dolar dış ticaret fazlası veren sektörün en iyi ihtimalle Haziran ayında hayatın yavaş yavaş normale dönmesiyle birlikte rahatlayacağını savundu. Gürcan, bu süreçte Çin’in kaybedeceği pazarları nasıl değerlendirebileceklerine odaklandıklarını ve hammaddede yerli üretimin ağırlık kazanmasının önemine dikkat çektiklerini de sözlerine ekledi.

(Yeni Mesaj)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.