MHP ve İYİ Parti arasında tansiyon yükseliyor

MHP ve İYİ Parti arasında tansiyon yükseliyor
14.10.2020
A+
A-

TBMM’de Grup toplantılarında liderlerin karşılıklı söz düellosu tansiyonu yükseltirken, muhalefet ilk defa erken seçim tartışmalarını ‘milletin isteği’ diyerek grup toplantılarına taşıyor.

TBMM’nin olağan grup toplantıları başladı. Salı günü MHP ve İYİ Parti’nin liderleri partililerine seslendiler. MHP Lideri Bahçeli konuşmasının büyük bir bölümünü Ermenistan – Azerbaycan ve Hatay’da çıkartılan yangınlara ayırdı.

Bahçeli, Rusya’nın Ermenistan ve Azerbaycan arasında ateşkes ilan ettirmesine ve Türkiye’nin saf dışı bırakılmasına karşı tepkisini dile getirirken, Dağlık Karabağ meselesinde nihai çözümün daha sonraki yıllara bırakıldığını söyledi.

Bahçeli, “Ermenistan -Azerbaycan tartışmasının diplomasi, diyalog ile çözülmek istenmesi şu anda doğru değildir. İşgalci ülke, hak ve hukuk tanımayan ülke Ermenistan’dır. Geçen hafta ne dediysem aynı noktadayım. İki ülke arasındaki masa çağrıları, Dağlık Karabağ sorununu kilitlemekten başka bir şey değildir. Konu vatan konusudur, konu bağımsızlık konusudur. Ermenistan işgal ettiği toprakları hak sahibi Azerbaycan’a teslim etmeden masada çözüm aramak, cinayet ve zulmün yasalaşması demektir. Karabağ Türk’tür. Paşinyan’ın sözleri züğürt tesellisidir. İlk saldıran Ermenistan’dır. Zoru gören Ermenistan, sivilleri vurarak insanlık suçu işlemiştir. İnsan hakları savunucuları dillerini yutmuş, utanmadan üç maymunu oynamışlardır” dedi.

Hatay’daki yangını üstlenen PKK tarafından kurulan, “Ateşin çocukları inisiyatifi” için Bahçeli, “Ateşin böyle gayri resmi çocukları var mıdır bilemem, bunlar ateşin değil, iblisin çocukları, ihanetin çakallarıdır. Kimin çocukları oldukları meçhul olan bu şerefsizlerin bir an önce yakalanması ve hesaba çekilmesi en acil hukuk ihtiyacıdır” açıklamasında bulurken, CHP ve İYİ Parti’ye karşı da sert eleştirilerde bulundu.

Bahçeli, “TTB Merkez Konseyi’nin hakikatten yana tavrını göreniniz oldu mu? Terörist Demirtaş’ın hakkındaki iddiaları göğsüne asacağı şeref madalyası gibi gören CHP Genel Başkanı’ndan ses çıktı mı? En küçük bir sitem işitildi mi? Kılıçdaroğlu şeref deyince aklına ne geliyor? Demirtaş’la ilgili nazlı nazlı kahvaltı rezervasyonu yapanlar, sorarım sizlere, nasılsınız, iyi misiniz? Geçen hafta Ağrı’da şehit düşen Emre Dokumacının muhterem annesine, babasına, tabutuna kapanıp ağlayan nişanlısına ne diyecekler, ne anlatacaklar? Teröriste terörist diyemeyen, bize göre teröristtir” dedi.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, partisinin grup toplantısında ilk olarak Ermenistan ve Azerbaycan arasında yapılan ateş kese değindi. Akşener, “Bir sabah ansızın kurulan masada, taraflar dışında sadece Moskova vardı. Rus Dışişleri Bakanı, büyük abi edasıyla ateşkesi ilan etti. Kardeşimizin vurulduğu bir savaşla ilgili masa, bizim için ar meselesidir” dedi.

Akşener Hatay ve Kahramanmaraş’ta çıkarılan yangınlar için ise Bahçeli’nin aksine hükümeti hedef aldı; “Hatay’da, kent merkezine dayanan alevlerin oluşturduğu tahribat, onlarca yılda tamir edilemeyecek. Bu işin arkasında, hayata ve insana dair ne varsa düşman olan, terör örgütünün olduğu şüpheleri var. Bu konuda güvenlik birimlerimiz hızlı hareket etmeli, gereğini bir an önce yapmalı. Yapılan tüm dünyada infial oluşturacak bir alçaklıktır. PKK’nın gerçek yüzünü dünya kamuoyuna göstermek de en başta hükümetin görevidir. Ancak bakıyoruz ki bu konuyu dünya gündemine taşımak adına, hiçbir şey yapılmamış” dedi.

MHP ve İYİ Parti arasındaki söz düellosunda Bahçeli’nin CHP, HDP ve PKK üzerinden Millet ittifakının ikinci büyük partisi İYİ Parti’yi ittifaktan ayırmaya yönelik hamle olarak yorumlanıyor.

Diğer taraftan Akşener’in erken seçim sözlerine yönelik MHP lideri Bahçeli’nin ısrarla 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylarının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söylemesi, aynı kitleye hitap eden iki siyasi partiyi 2023’de acaba nasıl etkileyecek?

Akşener’in grup toplantısına davet ettiği Marmara ve İç Anadolu İş Dünyası Federasyonu Başkanı Ramazan Kaya’nın konuşması esnasında TRT yanını keserken Akşener tepki gösterdi; “Ben konuşurken kesseydiniz, millet konuşurken neden yayını kesiyorsunuz?” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.