Meral Akşener Milletvekili Adayı Olmayacak! Peki Ya Diğerleri?

Meral Akşener Milletvekili Adayı Olmayacak! Peki Ya Diğerleri?
10.12.2017
A+
A-

Meral Akşener yüzbin imza ile Cumhurbaşkanı adayı olacağını ilan etti fakat Meral Akşener Milletvekili adayı olmayacak!

Gözlerden kaçan çok önemli ve çok iddialı bir çıkış bu!

Bunu tarihe not düşmek adına yazıyorum.

CHP ve MHP Genel Başkanlarının durumu nedir?

Deniz Baykal: “CHP Genel Başkanı CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olmalıdır.” diyor.

Onun aksine Partili Cumhurbaşkanı fikrine karşı olduğunu ifade edip, başka birisinin CHP’nin adayı olması gerektiği fikrini savunan Kemal Kılıçdaroğlu yakın çalışma arkadaşlarının Cumhurbaşkanı adayı olması gerektiği yönündeki telkinlerine dayanabilir mi?

Onu bugünden tahmin etmek güç!

Devlet Bahçeli ise 2014 yılında “Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?” sorusuna “Biz haddimizi biliriz.” diyerek cevap vermişti.

2019 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri için AKP ile ittifak sinyali veren Devlet Bahçeli kendisi aday olmayacağı gibi Balgat destekçilerine de  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’a oy verin diyecek!

Evvelce “Biz her türlü Milliyetçiliği ayaklarımızın altına aldık” diyen; şimdilerde ise “Türkçülük bölücülüktür” diyen Cumhurbaşkanı adaylarını hazmedip oy verecek Milliyetçi ve Türkçülere şimdiden hayırlı uğurlu olsun!

Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanı adayı olmazlarsa ki şimdilik kendi beyanlarına göre öyle de görünüyor, Milletvekili adayı olmalarından daha doğal ne olabilir?

Meral Akşener Milletvekili adayı olmayacağını da 2 yıl öncesinden ilan etti

Yeniden Meral Akşener’e dönelim:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Parti olarak başkanlık istemine karşı olduklarını fakat bu sistemle seçime gidileceği için Cumhurbaşkanı adayı olacağını belirterek seçilmesi durumunda yeni bir anayasa yaparak ilk bir yıl içinde güçlendirilmiş parlamenter sistemi geri getireceklerini İYİ Parti Programıyla da ilan edip kendisini bağladı.

Yeniçağ yazarı Arslan Bulut’un 17 Kasım 2017 tarihinde yazdığı “Akşener: ‘Bu gücü heba etmeyelim!” başlıklı köşe yazısında belirttiği üzere Meral Akşener, seçimlerde Milletvekili adayı olmayacağını da 2 yıl öncesinden ilan etmiş oldu. İddialı kişiliği ile ön plana çıkan Meral Akşener’den de bu beklenirdi.

16 Nisan 2017’de kabul edilen Anayasa değişiklikleri ile aynı anda hem Cumhurbaşkanı hem de Milletvekili adayı olmaya mani bir durum yok, Anayasada “Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.” yazıyor.

İlk tur Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Milletvekili seçimi aynı gün yapılacak. Erken seçim olmazsa bu tarih 3 Kasım 2019. Hem Cumhurbaşkanı hem de Milletvekili adayı olan bir Genel Başkan partisinin barajı geçmesi durumunda ilk tur seçimin yapılacağı 3 Kasım 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı seçilemese bile Milletvekili seçilmiş olacak. Zira aksi takdirde iki hafta sonra 17 Kasım 2019 günü ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı seçilemezse Milletvekili de olamayacağından hem partisinde Genel Başkanlığa devam etmesi güçleşecektir hem dedokunulmazlığı sona erecektir.

Bugünden Cumhurbaşkanı adayı olacağını kesin olarak bildiğimiz iki isim var:

Meral Akşener ve Recep Tayyip Erdoğan,

Bu iki ismin yanı sıra henüz İsmini bilmediğimiz CHP adayı,

Ayrıca Kandil’in belirleyeceği bir HDP’li aday,

Meclis dışından ise:Temel Karamollaoğlu,Doğu Perinçek ve Haydar Baş’ın da yüzbin imza toplamaları halinde aday olmaları mümkün.

İsmini anmaya değer bulmadığım bir kaç kişi de sanırım PR yapmak üzere bugünden kendilerini Cumhurbaşkanı adayıyım diye lanse ediyorlar. Arkanda sendikan,meslek kuruluşun,partin,cemaatin,aşiretin vs. yoksa yüzbin imza bulup aday olmak öyle çok kolay değil. Ama Türkiye’de neyin ne olacağı belli olmaz bakarsınız yukarıda saydığım toplulukların desteğini alanlar aday çıkabilirler. O halde 4-8 arasında adayın yarışacağı bir Cumhurbaşkanlığı seçiminden söz edebiliriz.

Recep Tayyip Erdoğan’ın durumu:

Recep Tayyip Erdoğan, aynı anda hem Cumhurbaşkanı hem Milletvekili adayı olursa Milletvekili adayı olmayarak kendisine meydan okuyan Meral Akşener karşında kaybetmekten korkmakla eleştirilebilir.

Milletvekili adayı olmadan sadece Cumhurbaşkanı adayı olursa 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu gibi tüy siklet bir rakip karşısında bile %51.8 oyu zor alabildiği için kendisini riske atmış olacak, seçimin ikinci tura kalması halinde kaybetmesi kuvvetle muhtemeldir.

AKP’yi birarada tutan çimento 15 yıldır iktidarda olmalarıdır, iktidardan düştüğü anda ANAP ve DYP ile aynı kaderi yaşayacağını herkes biliyor.

Ayrıca 2019’da olmasa bile AKP dağıldığında bir sonraki seçimlerde Meclis çoğunluğunu kaybettiklerinde 4 eski bakan için Yüce Divan oylaması yenilenebilir ve bu bakanlar yargılanabilir.

Peki sizce Recep Tayyip Erdoğan gibi sürekli kazanmaya ve İktidara alışkın biri bu riski göze alabilir mi?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.