Medicabil’de sağlık turizmi ele alındı

Medicabil’de sağlık turizmi ele alındı
31.01.2020
A+
A-

Özel Medicabil Hastanesi, kurum içi bilgilendirme toplantılarına Özel Medicabil Hastanesi Uluslararası Hasta İlişkileri Sorumlusu Samet Bilgen’in ‘Sağlık Turizmi’ konulu sunumuyla devam etti.

Özel Medicabil Hastanesi konferans salonunda düzenlenen kurum içi toplantısına çok sayıda hastane personeli katıldı.

Sağlık turizmini; sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla ikamet edilen yerden başka bir yere seyahat edilmesi ve gidilen yerde en az 24 saat kalınarak sağlık ve turizm olanaklarından yararlanılması olarak tanımlayan Samet Bilgen, “Sağlık turizmi sadece tıbbi tedavi almak adına planlı yapılan bir hareketlilik değil aynı zamanda termal sağlık tesislerinde rehabilitasyon ve yaşlı bakım merkezlerinde kronik hastalık takibini de kapsamaktadır” dedi.

Sağlık turizmi çeşitleri

Sağlık turizminin; medikal turizm, termal, spa-wellness turizmi ve ileri yaş ve engelli turizmi olarak çeşitlere

Samet Bilgen

ayrıldığına dikkat çeken Bilgen, “Medikal turizm; bir kişinin sağlığına kavuşmak için, ikamet ettiği ülkeden başka bir ülkeye tıbbi tedavi amaçlı olarak gitmesidir. Kaplıca, deniz suyu, su ve çamur gibi farklı şifa kaynaklarının kullanıldığı termal turizm ve spa welness da ise ülkemiz jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli ile dünyada 7’nci, Avrupa’da ise ilk sırada yer almaktadır. İleri yaş ve engelli turizmini ise, yaşlı ve engellilerin bakım, rehabilitasyon ve medikal tedavilerinin bir arada olduğu sağlık turizmi çeşidi olarak tanımlayabiliriz” diye konuştu.

“500 milyon insan sağlık turizmi için seyahat ediyor”

İnsanların neden sağlık turizmine yöneldiğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bilgen, “İnternetin gelişmesi ve dünyanın globalleşmesiyle, insanların bilgileri ve ulaşım imkânları da gelişti. Bunun yanı sıra, gelişmiş ülkelerdeki sağlık hizmetleri harcamalarının artmaları, kısıtlı sigorta kapsamlarına karşın, gelişmekte olan ülkelerdeki devlet destekleri, daha ucuz ve daha kaliteli hizmetin sunulması, teknolojik gelişmeler gibi nedenlerle insanlar, tedavi olmak için başka ülkelere gitmektedir. Küresel olarak, dünyada 500 milyon üzerinde kişinin sağlık turizmi amacıyla seyahat ettiği bilinmektedir. 2014 yılında sağlık turizminden kaynaklı ekonomik hareketliliğin 100 milyar doları aştığı düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.

Uluslararası akreditasyonun önemi

Dünyada birçok ülkenin sağlık turizmi sektöründe söz sahibi olmak için stratejik pazarlama çalışmaları yürüttüğüne değinen Bilgen, “Uluslararası sağlık tesisi seçiminde etkili olduğuna inanılan hastane akreditasyonu, standardizasyonun göstergesi olduğu kadar, ülkelerin sağlık turizmi konusunda hazır olup, olmadıklarını da ortaya koyar. Bu alanda faaliyet gösteren, uluslararası bir kurum olan Joint Commission International (JCI) hastaların tercihlerini de etkilemektedir. 2012 Türkiye’ye tedavi olmaya gelen hastaların dörtte biri JCI tarafından akredite edilmiş hastaneleri tercih etmişlerdir. Bu anlamda hastane olarak gerek Sağlık Bakanlığımızdan aldığımız ‘Uluslarası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’yle gerekse de JCI başta olmak üzere uluslararası kuruluşlardan aldığımız kalite belgelerimizle sağlık turizmi konusuna oldukça önem vermekteyiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin sağlık turizmi ve potansiyeli hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Özel Medicabil Hastanesi Uluslararası Hasta İlişkileri Sorumlusu Samet Bilgen, sunumunun sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.