KORKUNÇ İDDİA: Şarbonlu hayvanlar öğütülerek İstanbul’da denize atılıyor!

07.09.2018
A+
A-

Yurt genelindeki şarbon skandalının yankıları sürerken, İstanbul’da denizin ortasında demirleyen bir gemide yer alan hastalıklı hayvanların öğütülerek denize salındığı ortaya çıktı.

Skandal iddiayı gündeme getiren HAYTAP Başkanı Avukat Şenpolat, “Geminin yerini ve konumunu da tespit ettik, hayvanlar öğütme makinesinde öğütülüp oradan da denize atılıyor. Konuya ilişkin çalışma başlattık” dedi.

İstanbul’da Ahırkapı açıklarında (Zeytinburnu’ya 1 mil, Bakırköy’e 2 mil mesafede) demirlemiş Rahmeh isimli Panama bandıralı hayvan taşıma gemisinde şarbon hastalığından telef olan hayvanlar, iddialara göre öğütücüden geçirilip denize atılıyor. HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, gemide telef olan hayvanların denize atılmasına ve aynı gemideki hayvanların bazılarının ise çeşitli limanlara yanaşıp buradan piyasaya sürüldüğüne ilişkin iddiaları anlattı.

GEMİNİN KONUMUNU TESPİT ETTİK

Geminin tespitine ilişkin detayları aktaran Şenpolat, “Bu geminin orada olduğunu biliyoruz fakat içine girmek mümkün değil. Hayvanların da geminin içinde olduğunu ve Mersin’den geldiğini biliyoruz. Şarbon nedeniyle, zaten başından beri bu gemilerin Türkiye’ye bu şekilde gelmesine de karşıyız, veteriner hekim olmadan bu hayvanların Türkiye’ye girme şekline de karşıyız” dedi.

HAYVANLAR ÖĞÜTÜCÜDEN GEÇİRİLİP DENİZE ATILIYOR

Skandala ilişkin olarak, şarbondan ölen hayvanlar öğütme makinesinde öğütülüp oradan da denize atıldığını belirten Şenpolat, “Ahırkapı açıklarında başka gemide çalışan mürettebat da sinekten, kokudan şikayetçi. Bu olayı onlar da görmüşler” ifadeleriyle çeşitli görgü tanıklarının olduğunu da aktardı.

AYNI GEMİDEKİ HAYVANLAR PİYASAYA SÜRÜLDÜ

Şenpolat iddialarını şöyle sürdürdü; “Tahminlerimize göre gemi buraya gelmeden önce yükünün bir kısmını Bandırma ve İzmir’de boşaltmış durumda, henüz elimizde kanıt yok fakat boşaltılan yükün şarbondan ölmüş hayvan eti olduğunu ve bu etlerin de çok büyük ihtimalle piyasaya verildiğini düşünüyoruz. Şimdi şarbon patladı diye insanlar konuşuyorlar fakat daha önce de söyledik, bu hayvanların Türkiye’ye hiç gelmemesi gerekiyordu. İnsanların bu kadar sağlıksız koşullar olmasına rağmen hala et tüketimine yönelmesine, Türkiye’de et tüketiminin son derece kontrolsüz bir şekilde yapılması ve hayvan taşımacılığının bu kadar kötü yapılması nedeniyle karşıyız.”

Konuya ilişkin henüz herhangi bir soruşturma açılmadığını söyleyen HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, yetkilileri sorumluluk almaya davet etti.

TARIM VE ORMAN BAKANI PAKDEMİRLİ’YE SORU ÖNERGESİ

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.

İstanbul kıyılarında canlı hayvan yükü taşıyan bir geminin demirli bekletildiği iddiasının kamuoyunda konuşulduğunu söyleyen Şeker şunları kaydetti:

“Ortaya atılan bir diğer iddia da Zeytinburnu’na 1 mil, Bakırköy’e ise 2 mil uzaklıkta, Ahırkapı önlerinde demirlenmiş bir hayvan gemisinin bulunduğuna ilişkindir. Bahse konu iddialara göre Brezilya’dan yola çıkan hayvan gemisi 20 günden fazla bir süredir Ahırkapı önlerinde demirlenmiş durumda beklemektedir.”

İthal edilen büyükbaşların ithal edildikleri ülkeden Türkiye’ye gelene dek sağlıksız koşullarda barındırıldıklarına ilişkin görüntü ve haberler ile şarbon vakaları birlikte değerlendirildiğinde, ilgili iddianın doğruluk payının titizlikle incelenmesi ve kamuoyunun konuyla ilgili aydınlatılması gerektiğini söyleyen Şeker, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’den aşağıdaki sorulara yanıt istedi:

  1. İstanbul kıyıları yakınlarında Zeytinburnu’na 1 mil, Bakırköy’e ise 2 mil uzaklıkta, Ahırkapı önlerinde demirlenmiş bir hayvan gemisinin bulunduğu iddiası doğru mudur?
  2. İddialar doğru ise geminin çıkış yaptığı ülke neresidir?
  3. Geminin taşıdığı yükün içeriği nedir?
  4. Geminin taşıdığı yükün ithalatçısı kim ya da kimlerdir?
  5. Gemi canlı hayvan yükü taşıyorsa, taşıdığı hayvanların sayısı ve cinsi nedir? Bu hayvanların seçimi ithalatçı firma tarafından mı yapılmıştır? Hayvanların seçiminde Türkiye’den herhangi bir yetkili yer almış mıdır?
  6. Gemide taşınan hayvanlara şarbon aşısı başta olmak üzere yapılması gereken önleyici aşılar yapılmış mıdır?
  7. Gemi Türk karasularına ne zaman girmiştir? İlgili bölgede ne zamandan bu yana demirlenmiş vaziyette beklemektedir?
  8. Geminin kötü kokular yaydığı, bölgede ciddi bir karasinek yoğunluğu gözlendiği iddiaları doğru mudur? Bu iddiaların araştırılması için herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?
  9. Gemi canlı hayvan yükü taşıyorsa, taşıdığı hayvanlara ilişkin olarak hangi test ve kontroller yapılmıştır?
  10. Ülkemiz kıyılarında yukarıda bahsedildiği gibi canlı hayvan taşıyan kaç gemi bulunmaktadır?
  11. Son günlerde yaşanan şarbon vakalarının yaygınlaşmaması ve tekrar etmemesi için canlı hayvan taşıyan bu gemilerden hayvanların çıkarılmasından önce, geçmiş canlı hayvan ithalat süreçlerinin aksine, Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin görevlendireceği veterinerlerce denetim ve kontrol yaptırılması düşünülmekte midir?”

ŞARBON HASTALIĞI NEDİR, KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen şarbon bacillus anthracis isimli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hayvandan insana, hayvandaki yaraya temas edilmesi, hayvanın etinin yenilmesi, hastalıklı hayvanın bulunduğu alanın şarbon sporlarının solunması sonucu insana bulaşır. Şarbon hastalığı, deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılır. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda ölümcül sonuçlar doğruyor. Şarbonun insandan insana bulaşması ise çok küçük bir ihtimaldir.

ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Şarbonun bulaşma yolları çeşitlidir.

Buna göre;

-Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmek,

-Bu hayvanların etinin yenilmesi, hayvanın kesilmesi sırasında temas edilmesi,

-Sanayi ürünlerinde kullanılan hayvan yünleri, derileri ve kılları,

-Hastalığın görüldüğü ülkeden hayvan ve hayvan ürünlerini almak,

-Ayrıca laboratuvar çalışmaları sonucu dikkat edilmezse, şarbon mikrobu bulaşabilir.

ŞARBON KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Hastalığa herkes yakalanabilir. Ancak hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, deri yün endüstrisinde çalışanlar, veteriner sağlık teknisyenleri ile veteriner hekimlerin hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksektir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şarbon hastalığı, etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler hastalığın klinik şekline göre değişir.

(Kaynak: www.haberayyildiz.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.