Kızılay Başkanı Kınık’tan ‘bağış’ açıklaması

Kızılay Başkanı Kınık’tan ‘bağış’ açıklaması
04.02.2020
A+
A-

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı 8 milyon dolarlık bağışının vergiden düştüğü tartışmalarına ilişkin,”Başkentgaz, Kızılay’a bağış yaparak vergide bir imtiyaz elde etmemiştir. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Kızılay ağırlıklı olarak vatandaşlarımızın bireysel yaptığı, o küçük ama çok kıymetli katkılarından beslenmektedir” dedi. Kınık, son 5 yılda 5 iş insanı ve 11 şirketten ‘özel şartlı’ bağış aldıklarını söyledi.

Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı 8 milyon dolarlık bağış tartışılmaya devam ediyor.

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 2015-2019 arasındaki dönemde ‘özel şart’ öne sürülerek kendilerine yapılan bağış miktarının 50 milyon lira olduğunu açıkladı. Kınık, devletler ve uluslararası kuruluşlar düzeyinde de kuruma bağış yapıldığını ifade etti.

Türk Kızılay’dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kınık, 2015’ten 2019’a kadar 5 iş insanı ve 11 şirketin ‘özel şart’ öne sürerek bağış yaptığı bilgisini verdi. Bu dönemde kuruma yapılan bağış toplamının 10 milyar lira olduğunu vurgulayan Kınık, “50 milyon liranın yaklaşık 30 milyon lirası yurt yapımı için bağışlanan paralardır. Bize ve bağışçılarımıza yöneltilen ‘vergi aklamak ya da vergi kaçırmak’ gibi tartışmalara bir açıklama getirmemiz gerekirse 10 milyar liranın içerisinde özel şartlı yardımların oranı sadece binde 5’tir” dedi.

‘KIZILAY’A BAĞIŞ VERGİDEN DÜŞÜRÜLEBİLİR’

Kınık, Kızılay’ın vergi kaçırmak isteyen şirketlere aracılık ettiği iddiasının ‘çirkin’ olduğunu söyleyen Kınık şöyle devam etti:

Türkiye’de, sadece Kızılay ve Yeşilay’a verilen bir vergi imtiyazı var. Yani Kızılay’a yapılan yardımlar, vergi mükelleflerinin matrahlarından tamamen düşürülebilir. Burada vatandaşlarımızın aklına takılan ya da eleştirilere konu olan husus, Başkentgaz’ın Kızılay’a verdiği bağışla aslında devletten vergi kaçırdığı ithamıdır. Resmi mali raporlarına bakacak olursak Başkent Gaz’ın 2018 vergi matrahları incelendiğinde Kızılay’a yapmış olduğu yardımların yüzde 5 bareminin altında olduğu görülecektir. Başkentgaz bu bağışı doğrudan Ensar Vakfına da yapsa doğrudan Kızılay’a da yapsa, devlete verdiği vergide bir değişiklik olmamaktadır. ”

Türk Kızılayın denetlendiğini ve onlarca kuruluşun fon sağladığını belirten Kınık, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kendisiyle telefonda görüşerek, İdlib’deki çalışmalar için 25 milyon euro destek sağladığını da ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.