Kemal Demirel, kamuoyuna çağrı yaptı

Kemal Demirel, kamuoyuna çağrı yaptı
13.12.2019
A+
A-
  • Hayriye TURGUT/SONHABER16

Türkiye’de, demiryolu için yürüyüş yapan tek siyasetçi olarak tarihe geçen CHP 22. ve 23. dönem Bursa Milletvekili Kemal Demirel, bir kez daha harekete geçti. Bu hafta gerçekleştirilecek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, bütçe görüşmelerini yakından takip ettiğini belirten Demirel, Bursa milletvekillerinden hızlı tren projesinin tamamlanması için lobi oluşturulmasını istedi. SONHABER16 Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Demirel, aksi halde bir kez daha yürüyüşe geçeceğini açıkladı.

19 Ocak 1997’de Gökçedağ Tren İstasyonu’nda yaptığı basın açıklamasının ardından, Bursa’nın ve Türkiye’nin demir ağlarla örülmesi için 40 il dolaştınız ve yaklaşık yürüyerek 310 kilometre yol kat ettiniz. Hızlı Trenin Bursa’ya gelmesi için büyük çaba gösterdiniz. Bu gün gelinen noktada ne düşünüyorsunuz?

Biliyorsunuz Bursa’da demiryolu vardı. Bu demiryolu 1953 yılında TBMM tarafından kanunla kaldırıldı. O günden bu güne kadar Bursa trensiz. Ben 19 Ocak 1997’de ‘Bursa’ya ve Türkiye’ye demiryolu istiyoruz’ diye yola çıktım. Hatta o açıklamalarımda hızlı trenden bahsetmiştim. O gün daha tren lafı dahi geçmezken ben hızlı trenden bahsetmiştim.

Tam 22 yıl oluyor. Başladığım o günden bu güne çok çeşitli etkinlikler yaptım. Basın toplantıları, imza kampanyaları, yürüyüşler bazı illerde oturma eylemleri. Türkiye’de mevcut tren ağlarının rehabilite edilmesi ve Bursa’ya trenin gelmesi için çabalar sarf ettim.

19 Ocak 1997’de bu çalışmaya başladığımda bütçeye 1 lira dahi iz bedeli konulmamıştı. Ama ‘tren gelecek’ diyorlardı. Siz 1 lira dahi iz bedeli koymazsanız, o projeye bir kaynak aktaramazsınız. Ben o anlamda bu işin peşini bırakmayıp, başladım. Çünkü siyaset sadece konuşma değildir. Siyaset aynı zamanda bir şeyler üretmektir. Mevcut olan bir sorun varsa, o sorunu gündeme getirmek ve çözmek için elinden gelen gayreti göstermektir. Proje üretmektir aynı zamanda.

BURSA ÜRETİYOR, TÜRKİYE KAZANIYOR

Bursa, Türkiye’nin katma değer üreten ikinci vilayeti. Yani Bursa üretiyor, Türkiye kazanıyor. Ve Türkiye yatırımlarını Anadolu’ya yapıyorsa bu yatırımların yapılmasında Bursa’nın da katma değer üretmesinin katkısı var. Yani Bursa kazanınca, Türkiye kazanıyor. Peki Bursa’nın kazanma noktasında nesi eksik? Demiryolu ulaşımı eksik. Havayolları var desen, o da istediğimiz anlamda dört dörtlük çalışmıyor. Hem yük ayağını, hem yolcu ayağını önemseyerek yola çıktım. Siz sadece demiryolunu yolcu ayağı ile düşünürseniz çok büyük bir eksiklik içinde olursunuz. Çünkü o tren hem yolcu, hem yük ayağı ile çalıştığı zaman Bursa kazanacak. Ürettiğiniz ürünü taşıma konusunda neredeyse yarı yarıya indirme şansınız var. Alacağınız ham maddeyi de aynı şekilde ucuza elde etme şansınız var. Uluslararası bir piyasada Bursalı sanayicimiz rekabet ederken, kuruşlar, centler konuşuluyor. Siz demiryolu ulaşımını bilhassa yük ayağını Bursa’ya getirdiğiniz zaman inanın Bursa’daki sanayici ürettiğinden çok daha fazlasını üretme ve üretime çok daha fazla katkı sağlama ve uluslararası piyasada çok daha rahat rekabet etme şansını yakalayacak. Yolcu taşıma diğer bir önemli ayağı. Çünkü demiryolu taşımacılığı çok çevreci, ekonomik ve güvenilir bir ulaşım aracı. Nereden bakarsanız her açıdan avantajlı bir ulaşım aracı. Özellikle trafik terörüne karşı yaptığım araştırmalarda aldığım rakamlar çok çarpıcı. 1900 ile 2000 yılları arasında depremde hayatını kaybeden insan sayısı, 100 bin civarında. 1980 ile 2002 yılları arasında trafikte hayatını kaybeden insan sayısı ise 125 bin kişi. Aslında yollarımız fay hattı gibi. Son birkaç yıldan beri belki yollarda ölümlü trafik kazalarında bir azalma var. Ama bizim çabamız hiç ölümlerin olmayacağı noktalara nasıl getirebiliriz? Bu ulaşım ağını nasıl dengeli hale getirebiliriz? Ulaşım araçları birbirleriyle rekabet etmemeli. Ulaşım araçları birbirlerini destekleyen ulaşım araçları olmalıdır. Ama biz maalesef bütün yükümüzü karayollarına yıkmışız. Trafik kazalarının olmaması mümkün mü?

Hızlı tren projesi hakkında ne söylersiniz?

1997 yılında gösterdiğim mücadelemin 22 yıl içinde karşılığı; tren Bursa’ya çoktan gelmeliydi.

Yüksek Hızlı Tren Hattı´nın 75 kilometrelik bölümünü oluşturan Bursa-Yenişehir etabı ile Bursa merkezindeki ana istasyonun temeli, 23 Aralık 2012 tarihinde dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla atılmış. Hızlı trenin 2016´da da ilk seferine çıkacağı açıklanmıştı.

BURSALILAR TREN ÖZLEMİNİ ÇEKİYOR

Bu noktada, kim daha sessiz kaldı; Bursalılar mı, siyasetiler mi? 

Bu kampanyaya başladığımda siyaset üstü bir çizgi çizdim. Yola çıktığımda Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclis üyesiydim. Yola çıktığımda sendikaları, BTSO yönetimi, BUSİAD’ı ziyaret ettim. İmza kampanyaları başlattım, farklı siyasi partilerden gelenler kampanyaya imza attı.  Bu çalışmayı herkese mal etmek istedim, herkesin katkısının olmasını istedim. Bakanlara gittim. İlk dosyayı Necdet Menzir’e verdim. Daha sonra Binali Yıldırım’a dosya sundum. Hepsine mücadeleleri anlattım. Siyasi partilerin il başkanlarına anlattım. Ben bunu kendi adıma değil; Bursa adına, Türkiye adına istedim. 2002 yılında parlamentoya giden milletvekillerinin ortak açıklamaları hepsinin Bursa’ya hızlı trenin gelmesiydi. Peki ne oldu?

Burada iktidar-muhalefeti bir kenara bırakın Bursa milletvekilleri olarak, bu trenin Bursa’ya gelmesi için ellerinden gelen gayreti göstermelerini çok daha fazla istiyorum. Hele şu anda tasarruf tedbirlerinden etkilenmesini hiç istemiyorum. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değil. 2012’de temel atma töreninde, hükümet bizzat beni davet etti. Ulaştırma Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Başbakan Yardımcısı o temel atma töreninde Kemal Demirel’e teşekkür ettiler. Niye? Kemal Demirel’in Bursa’ya trenin gelmesi için verdiği mücadelelerden dolayı. Orada tarihler verildi. Tarihler ne oldu? 2016-2019 … 2020’ye giriyoruz ama hala Bursalılar tren özlemini çekiyor.

TRENE BİNECEĞİMİZ GÜNÜN MÜJDESİNİ İSTİYORUM

Ekonomik kriz nedeniyle bazı yatırımlar sekteye uğrayabilir. Hızlı tren projesi bu konuda nasıl etkilenir?

Hiçbir şekilde etkilenmemesi lazım. Mevcut iktidar partisinin milletvekilleri bu konunun takipçisi olduklarını söylüyorlarsa trenin 2020 yılında Bursa’ya gelmesi konusunda müjdeyi vermesi lazım. Çünkü ben genel müdürlükte yaptığım çalışmalarda, yeterli kaynak ayrılırsa, Bursalıların 2020’de test sürüşleri başlanıp 2020’nin sonuna doğru trene binebileceklerinin bilgisini verdiler. Benim aldığım bilgi, 2020 yılında Bursalılar bu trene biner. Ama bu konuda şunu da söylediler; ‘Bursalılar yeterli lobi çalışmasını göstermiyor’ da dediler…

Ne olursa olsun; Bursa’ya ve Bursalılara verilen sözleri yerine getirsinler. Ben Bursalılara ‘tren gelinceye kadar mücadele edeceğim’ dedim, sözümü tutuyorum. Onlar da o trenin 2020 yılında Bursalılarla buluşması konusunda verdikleri sözü yerine getirsinler. Ben sokağın, halkın, sanayicinin, öğrencinin sesiyim. Bu ses diyor ki; ‘yeter artık…’ Artık gittik- görüştük değil, o trene bineceğimiz günün müjdesini istiyorum. Verilen tarihin yüzde 100 gerçekleşmesini istiyorum. Teknoloji artık çok gelişti. Siz bir temel atarken, fizibilite çalışması yapmadan o temeli atamazsınız. O güzergahın nereden geçeceğini bilmeden temel atamazsınız. Temel attıktan sonra proje üzerinde sık sık oynamak, o projeyi uzatmak demektir. Proje neydi? Bandırma – Bursa – Bilecik. O fizibilite çalışması yapıldı. Benim o tarihlerde aldığım fizibilite raporlarına ve bilgilere göre, Türkiye’de en öncelikli yapılması gereken demiryolu, Bursa demiryolu idi. Peki o oldu? Öncelikli olarak gündemde olmayan yerlerin tren projesi, Bursa’nın önüne geçti. Hatta projeler, bitti ya da bitmek üzere. İptal edilen bazı hatların da yeniden açılmasını istiyorum. Türkiye’nin demir ağlarla daha çağdaş hale gelmesini istiyorum.

Hızlı trenin 2012’te temeli atılırken, 2016’da biteceği söylenmişti. Yaklaşık 7 yıl oldu proje tamamlanmadı. Kurduğunuz Demiryolu Sevdalıları Derneği ile de çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz. Bu konuda Bursalılara çağrınız ne olur?

Bakanların Bursa’ya demiryolu ile gelmesini istiyorum. Söylemden eyleme geçilmesini istiyorum. İnşaatı takip ediyorum, inşaatta çalışma var ama istenilen boyutlarda mı? Değil. Siz buraya yeterli kaynağı ayırırsanız Bursalıları 2020’nin sonunda trene kavuşturursunuz. Bu konuda herkesin desteğine ihtiyacımız var. Herkesin lobi yapmasına ihtiyacımız var. Ve takipçi olmasına ihtiyaç var. Bu konuda sanayicilerin, iş adamlarının, dernekler ve sivil toplum örgütlerinin her platformda bu konuyu dile getirmelerini istiyorum. Bursa’dan Ankara’ya yine yürümeye varım. Bütçede ayrılan kaynakların beni tatmin edecek bir boyutu yoksa, benimle beraber tren isteyenleri Ankara’ya yürüyüşe çağırıyorum. Bu milletvekili olur, il başkanı olur. Ben yürüdüm. Parlamentoda bulunan Bursa’nın 20 milletvekili bir araya gelmeli. Bir arada hareket edip, ‘Biz Bursalı milletvekili olarak, bütün Bursa arkamızda, tek yumruk olarak trenin gelmesi için hiçbir tasarruf tedbirinden etkilenmemesi için ve 2020 yılının sonunda bitmesi için biz buradayız’ demelerini istiyorum. Ayrıca, bu konuda destek olanlara ve konuyu takip edenlere teşekkür ederim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.