Kayyum atamaları Avrupa gündeminde: Sırada Ankara ve İstanbul mu var?

Kayyum atamaları Avrupa gündeminde: Sırada Ankara ve İstanbul mu var?
19.08.2019
A+
A-

Türkiye’de yaşanan gelişmeler, dış basının ilgisini çekmeye devam ediyor. Son olarak adli yıl açılışı için Saray’da düzenlenecek törene yönelik baroların boykotu dünya medyasında yankılanırken, bu sabah ise Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınması uluslararası basının gündemine düştü.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’de kayyum atamaları sonrasında açıklama yaparak ”Sırada ne var? Ankara ve İstanbul belediye başkanlarını görevden almak mı?” ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, sosyal medya hesabından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kayyım atamasını eleştiren mesajını paylaşarak, “İstanbul Belediye Başkanı, Diyarbakır, Mardin, Van’da Kürt belediye başkanlarının görevden alınmasını eleştirdi. Bence Türkiye’de demokratik olarak seçilmiş tüm belediye başkanları söylemeye cesaret edemese bile aynı şekilde düşünüyor. Diyarbakir, Mardin ve Van Belediye Başkanları seçildikten beş ay sonra terörle ilişkileri var iddiasıyla yine görevden alınıyor. Halkların tercihine sıfır saygı. Sırada ne var? Ankara ve İstanbul belediye başkanlarını görevden almak mı?”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, ilk açıklamayı BBC Türkçe’ye yaptı, seçmen iradesinin bütün değerlerin üzerinde olduğunu söyledi. İngiliz Reuters haber ajansı, Anadolu Ajansı’nın 06.50’da abonelerine servis ettiği gelişmeyi 07.04’te dünyaya duyurdu.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasını aktaran Reuters, haberi “Türkiye, Kürt yanlısı parti belediye başkanlarının yerine devlet yetkililerini atadı” ifadesiyle aktardı.

Amerikan Bloomberg yayın kuruluşu ise “Üç ilin belediye başkanları terörizm suçlamasıyla görevden alındı” başlığıyla gelişmeyi okurlarına duyurdu.

Bloomberg, İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasını aktararak, “hepsi Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi’nden olan belediye başkanlarının ‘PKKnın talimatları doğrultusunda hareket etmekle’ suçlandığı” bilgisine yer verildi.

Bloomberg’ün haberinde, 31 Mart seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın yüzde 63, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün yüzde 56, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın ise yüzde 54’le seçildiğine vurgu yapıldı.

MIZRAKLI BBC TÜRKÇE’YE KONUŞTU

İngiliz BBC, Alman Deutsche Welle, Rus Sputnik ve Fransa merkezli Euronews gibi yayın kuruluşlarının Türkiye masaları da gelişmeleri anbean takip etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, ilk açıklamayı BBC Türkçe’ye yaptı.

Seçmen iradesinin bütün değerlerin üzerinde olduğunu belirten Mızraklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada çok farklı bir niyet var. Bu, Türkiye’deki siyaset ikliminin başka bir yere evriltilmesi, bundan sonraki siyasetin aritmetiğinden tutun ruhuna kadar, Türkiye’deki demokrasi değerlerine kadar, temsili bütün mekanizmalara olan güveni sarsacak bir darbe durumudur.”

GÜÇLÜ YANSIMALARI OLACAK

Mızraklı, buna sadece görevden alma olarak bakmamak gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Ortaya çıkan durumun gerek parlamento düzeyinde seçilmişler açısından güçlü yansımaları olacak, gerekse de yerellerde seçilmişler açısından ciddi sonuçları olacak. Türkiye bundan sonra başka bir Türkiye olarak yoluna devam eder. Artık demokrasi çıtası itibariyle bir kat daha aşağıya düşmüş bir yerden devam eder.”

(tele1)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.