Katarakt probleminden 15 dakikada kurtulmak mümkün

Katarakt probleminden 15 dakikada kurtulmak mümkün
05.03.2019
A+
A-

Görme kalitesinde azalma ve renklerde soluklaşma gibi şikayetlerle ortaya çıkan katarakt, kişinin günlük yaşamını büyük ölçüde etkilemektedir. Rahatsızlığın daha çok orta yaş üstü kişilerde görüldüğünü belirten Özel Bursa Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Tuncay Sezgin, tedavide tek seçeneğin ise ameliyat olduğunu söyledi.

Göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması ile ortaya çıkan katarakt, birçok kişinin karşılaştığı sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

Katarakt ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Bursa Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Tuncay Sezgin, rahatsızlığın daha çok orta yaş üstü kişilerde görüldüğünü ancak yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, göze gelen fiziksel darbeler sonrasında ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda da ortaya çıkabileceğini söyledi.

Kataraktın kişide görme seviyesini ve kalitesini azalttığını ifade eden Sezgin, “Işığa hassasiyet, okuma zorluğu, sisli ve puslu görme, renklerde soluklaşma, gece görüşünde bozulma, çift görme, gözlük numaralarının sık değişmesi, giderek artan görme azlığı gibi şikayetler kataraktın belirtileri arasında yer almaktadır” dedi.

Ameliyat yaklaşık 15 dakika sürüyor

Göz muayenesi sırasında mikroskopla gözün merceğinin değerlendirilmesi sonucunda hastalık tanısı konulduğunu dile getiren Sezgin, bu değerlendirmede kataraktın cinsi, yoğunluğu ve diğer hastalıkların da teşhis edilebildiğini kaydetti.

İleri yaşlarda görme bulanıklığının en önemli sebebinin katarakt olduğunu belirten Sezgin, “Rahatsızlık ilaçla ya da gözlükle tedavi edilemiyor. Oluşmuş olan kataraktın tek tedavisi ameliyat. Katarakt görme keskinliğini azalttığı için mutlaka tedavi edilmeli. Çünkü kişinin günlük yaşamını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle ne kadar erken tedavi uygulanırsa o kadar iyi sonuçlar elde edilecektir” diye konuştu. Katarakt cerrahisinde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Sezgin, ameliyatın ortalama 10-15 dakika sürdüğünü söyledi.

Enfeksiyona karşı önlem alınmalı

Operasyondan sonra hastanede kalmaya gerek olmadığını ifade eden Op. Dr. Tuncay Sezgin, “Katarakt ameliyatının ardından özellikle ilk günlerde enfeksiyona karşı önlem alınmalı. Bu nedenle ellerin sık sık yıkanması, ilaçların düzenli kullanılması, göze ilaç damlatılırken ellerin temiz olması gibi konularda hassas davranılması gerekmektedir. Diğer yandan herhangi bir kızarıklık, ağrı, sulanma gibi şikayetler olduğunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması oldukça önemlidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.