Kaşıkçı cinayetinde ilginç telefon görüşmesi…

13.11.2018
A+
A-

Suudi asıllı gazeteci Kaşıkçı cinayetine ilişkin yeni bir iddia ortaya atan New York Times gazetesi, katillerden birinin cinayetten sonra yaptığı telefon görüşmesinde Suud Veliahtı Muhammed’i kastederek, ‘Patronunuza söyleyin, adamlar işlerini bitirdi’ dediği iddia edildi.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin ABD’de yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor.

Amerikan The New York Times (NYT) gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı ülkelere verdiklerini söylediği Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Türkiye’nin elindeki tapeler hakkında yeni bir iddia ortaya attı.

Habere göre, Kaşıkçı’yı öldürmek için İstanbul’a gelen 15 kişilik suikast timinin bir parçası olan ve Veliaht Prens Muhammed’e önemli yurt dışı ziyaretlerinde eşlik eden Suudi güvenlik yetkilisi Mahir Abdulaziz Mutreb, cinayetten kısa süre sonra Arapça bir telefon görüşmesi yaptı. Mutreb, telefon görüşmesinde isim vermeden, “Patronunuza söyleyin, adamlar işlerini bitirdi” dedi.

“İnkar edilemez bir delil olmayabilir”

Haberde, Türk istihbarat yetkililerinin, Amerikan istihbarat yetkililerine söz konusu telefon görüşmesindeki “patron” ifadesiyle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın kastedildiğine, Mutreb’in  konuştuğu kişinin ise Bin Selman’ın yardımcılarından biri olduğuna inandıklarını  söylediği öne sürüldü.

Türk yetkililer, söz konusu ses kaydında Prens Muhammed’den net bir  şekilde bahsedilmediğini belirtirken, Amerikan istihbarat yetkilileri yine de bu  kaydın Veliaht Prens’in Kaşıkçı cinayetiyle bağlantısı konusunda “inkar edilemez  bir delil olmayabileceğine” dikkati çekti.

Suudi Arabistan’dan inkar

Suudi Arabistan tarafından söz konusu ses kayıtları hakkında yapılan  açıklamada Muhammed bin Selman’ın cinayetten haberi olmadığı savunularak, söz  konusu “patronunuza söyleyin” bölümüne dair, “Türkiye, istihbarat servislerimize  ses kayıtlarını dinletti ve şu anda bu ses kayıtlarında bahsedilen kısma  rastlanmadı.” ifadesi kullanıldı.

Haberde ayrıca, bu ses kayıtlarının Bin Selman ile yakın ilişkiler içinde olan Donald Trump yönetimi üzerindeki baskıyı artıracağına işaret  edilerek, geçen ay Türkiye ziyaretinde söz konusu kayıtları dinlediği belirtilen  CIA Direktörü Gina Haspel ve diğer istihbarat yetkililerinin bu hafta Kaşıkçı  soruşturması hakkında Kongreyi bilgilendireceği aktarıldı.

Haberde görüşlerine yer verilen, ABD Kongresinin yeni döneminde  Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı olması beklenen Demokrat vekil Adam Schiff, istihbarat yetkililerinin Suudi Veliaht Prens’i doğrudan hedef  gösterecek kesin bir kanıta ulaşılmasının zor olduğunu dile getirerek, “Bir  cinayeti işleyen insanların kimden emir aldıklarını ya da kiminle bağlantılı  olduklarını açıkça konuşmalarını beklemek çok da gerçekçi olmaz.” dedi.

Doğrudan bir kanıt olmamasının, istihbarat teşkilatlarının Muhammed  bin Selman’ı sorumlu tutmamalarına yol açmaması gerektiğini vurgulayan Schiff,  İstihbarat Komitesi Başkanı olur olmaz Kaşıkçı cinayetini soruşturacağı ve Suudi  Arabistan’ın Ortadoğu’daki eylemlerini geniş bir şekilde araştıracağının sözünü  verdi.

(Kaynak: yenimesaj.com.tr)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.