“Karar Gemlik’in dönüşümü için olumlu bir adım

“Karar Gemlik’in dönüşümü için olumlu bir adım
26.12.2017
A+
A-

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi tarafındanOHAL kapsamında hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan 696 sayılı KHK ile Gemlik’in taşınmasını kolaylaştıracak karar ile ilgili kamuoyuna yapılan açıklamada: “Kararın olumlu olduğu belirtilirken, yeni Doğanbey TOKİ’lerin önünün açılmaması gerektiği uyarısında bulunuldu.”

İMO Bursa Şubesi tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:

1’nci derece deprem riski altındaki kentimizde Gemlik İlçesi yıllardır çözülemeyen sorunlarımızdan birisi olmuştur. İçinden fay hattının geçtiği, alüvyon topraklara sahip kıyı ilçemizin taşınması gerektiği ve riskli bölgedeki yapıların yıkılarak yeşil alana dönüştürülmesi gerektiğini defalarca yetkililerimize ilettik. Marmara Depremi’nin gündemimizden düşmediği ve 1855 Bursa Depremi’nin tekrarlama periyodunun içinde bulunduğumuz dönemde bu haber Gemlik için umut verici bir adım olacaktır.

Gemlik’in bir an önce taşınması gerekmektedir. Yeni konut alanı açılması Gemlik’in önemli bir sorunuydu bu kararla ilçeyi sağlam zeminli alanlara taşımak mümkün hale gelecektir.

İMO Bursa Şubesi olarak endişe ettiğimiz nokta ise yeni Doğanbeylerin oluşma ihtimali.Hak sahiplerinin onayı doğrultusunda planlı ve sosyal donatı alanları, yolları, alt yapısı ile bütüncül bir planlama yapılarak bir kent kurulmalı. Kentin kalbine hançer gibi saplanan Doğanbey TOKİ örneğindeki konutların burada da yükselmemesini diliyoruz. Gemlik Körfezi’nin kalbine böyle bir hançer vurulması kabul edilemez olur. Türkiye’ye ve dünyaya Bursa’dan ikinci bir kötü örnek çıkmamalı. Bu nedenle akademik odaların görüş ve önerilerinin de alınacağı ortak akıl toplantıları ile Gemlik’teki yeni yapılar bir an önce hayata geçirilmeli.

Ayrıca deniz kenarında boşaltılan alanlar da yeni yapılara açılmamalı ve yeşil alan olarak ilçe halkının hizmetine sunulmalı.

Merkezi hükümetten bir beklentimizde Doğanbey TOKİ konutları ile ilgili; Hükümetimiz Gemlik’te gösterdiği kararlılık ve desteği Doğanbey’deki kat fazlalıklarının da tıraşlanmasında göstererek Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kararlarına destek olmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.