İznik, turizmde öne çıkacak

04.09.2018
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin dünya kamuoyu tarafından ‘100 yılın keşfi olarak’ nitelendirilen Bazilika, 98 ile 117 yılları arasında Roma İmparatoru Traianus tarafından yaptırılan tiyatro ve 2000 yıllık İstanbul Kapı üzerinde sürdürdüğü restorasyon çalışmaları hız kazandı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve Büyükşehir bürokratlarıyla birlikte İznik’te gerçekleştirilen tarihi ve kültürel miras çalışmalarını yerinde inceledi. İznik’in surları, kapıları, müzeleri ve tarihi mekanlarıyla çok önemli bir yer olduğunu ancak bunlar içerisinde Bazilikanın farkındalık oluşturacağına inandığını söyleyen Başkan Aktaş, restorasyon çalışmaları tamamlandığında bölgenin turizm açısından dünyanın büyük ilgisini çekeceğini söyledi.

Bursa’nın tüm değerlerini ayağa kaldırmak adına çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, İznik’te de binlerce yıllık tarihi yapıları eski ihtişamına kavuşturuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, belediye bürokratları ve kazı çalışma ekipleriyle birlikte İznik’te sürdürülen çalışmaları yerinde inceledi.

Bazilika, 1 yıl sonra ziyaretlere hazır

100 yılın keşfi olarak nitelendirilen İznik Gölü’ndeki Bazilikayı gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kazı ekibinin başında yer alan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin’den gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgiler aldı. 2015 senesinde Bazilikada başlayan çalışmaların son 1 senedir hız kazandığını söyleyen Başkan Alinur Aktaş, finansmanın tamamen Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını ifade etti. İlk olarak su altındaki Bazilikanın ortaya çıkartılmasının hedeflendiğini belirten Başkan Aktaş, 7. konsülün burada toplandığının delillerle ortaya konulduğunu dile getirdi. Başkan Aktaş, “Yurtdışından yoğun olarak ‘bölgenin incelenmesi, çalışmaların durumu ve açılış tarihiyle ilgili’ sorular geliyor. İlk aşamada çalışmaları tamamlayıp, Bazilikanın müzeye dönüştürülmesini hedefliyoruz. İkinci aşamada ise su altında olması sebebiyle burada dalış yapılmasının yanında seyir terası ve cam odalar oluşturmayı düşünüyoruz. Bir yıl içerisinde bütün çalışmaları toparlayacağız. Hocamızla en son yaptığımız görüşmede bizlerden iki ay ek süre istedi. Sıkıntı olmadığını, hatta ekip sayısını artırarak faaliyetlere ivme kazandırabileceğimizi ifade ettik” dedi.

İznik’in surları, kapıları, müzeleri ve tarihi mekanlarıyla çok önemli bir bölge olduğunu ancak bunlar içerisinde Bazilikanın farkındalık oluşturacağına inandığını söyleyen Başkan Aktaş, alanın tüm dünyanın ilgisini çekebileceğine dikkat çekti. Başkan Aktaş, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Roma Tiyatrosu’nda restorasyon hazırlığı

Bazilikanın ardından beraberindekilerle birlikte İznik Roma Tiyatrosu’na geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kazı ekibinden çalışmalar hakkında detaylı bilgiler aldı. Kent merkezi içerisinde korunmuş yapılardan olan tiyatroda ilk kazıların 1980 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatıldığını hatırlatan Başkan Aktaş, 2015 yılından itibaren ise Büyükşehir Belediyesi’nin devreye girdiğini anlattı. Tiyatronun Roma İmparatoru Traianus zamanında 98 ile 117 yılları arasında inşa edildiğini aktaran Başkan Aktaş, Bithynia Valisi genç Plinius’un da 110 ile 113 yıllarında mektuplarında tiyatro inşası ile ilgili bilgiler verdiğini söyledi. Şimdiye kadar kazı çalışmalarıyla işin kurgusunun hazırlandığını kaydeden Başkan Aktaş, “Kazı ekibinin başındaki hocamızın verdiği bilgiler doğrultusunda, çalışmaları son dönemde hızlandırdık. Koruma kuruluna projelerin sunumuyla alakalı işin arifesindeyiz. Hemen akabinde restorasyon başlayacak. Yapının Türkiye’de eşi benzeri yok. Verilen emek ve gayretlerle, İznik’te bu süreci tamamlayacak en önemli faaliyetlerden bir tanesi olacak. Yurt dışından gelen turistlere, tarihi tiyatro içerisindeki kurguyla beraber gezilmesi tavsiye edilecek. 2015 yılından itibaren bu alandaki çalışmalara 1 milyon 596 bin 162 TL harcandı. Yılsonuna kadar da ciddi mesafe alınacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İznik’in ciddi değerlere sahip olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Bu değerler, bütünlük içerisinde sunulması ve anlatılması halinde İznik ve Bursa’ya güzel hareketlilik katacaktır. Farklı ülkelerden ‘çalışmaların ne aşamada olduğu ile ilgili’ sorularla sık sık karşılaşıyoruz. Restorasyon çalışmalarındaki bazı hatalarla orijinallik de kaybedebilir. Bizler orijinalliği muhafaza etmeye çalışıyoruz. İznik, tekrar turizmle alakala bereketli günlerine dönecektir. Farklı ülkelerden insanları buralara çekmeyi arzuluyoruz. Bu konuda azim sahibiyiz” şeklinde konuştu.

“İstanbul Kapı’da sonuca yakınız”

Daha sonra beraberindekiler ile birlikte Tarihi İznik surlarını ve İstanbul Kapı restorasyonunu inceleyen Başkan Alinur Aktaş, yetkililerden bilgiler aldı. İstanbul Kapı’yı sadece bulunan bölgeyle değerlendirmemek gerektiğini dile getiren Başkan Aktaş, alan ile alakalı İznik Belediyesi’nin proje hazırladığını anlattı. İstanbul Kapı’nın da diğer eserler gibi ayağa kaldırılacağını vurgulayan Başkan Aktaş, “Turist otobüslerinin rahatlıkla park edeceği, insanlara gezi ve dinlenme alanlarıyla beraber bir amfi tiyatro oluşturacağız. Bütün yapılarda karşısına geçip seyretmekten ziyade içerisinde insanların tarihçesini anlayabileceği, ‘kurgu içerisinde’ rehberler eşliğinde gezeceği mekanlar oluşturacağız. İstanbul Kapı’da çalışmalar beklentimiz doğrultusunda giderse, sonuca yakınız. 2018 sonu ve 2019 başında ciddi aşamaya gelmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.