İYİ Partili Türkkan’dan Meclis Başkanlığı’nı bırakmayan Binali Yıldırım’a tepki

İYİ Partili Türkkan’dan Meclis Başkanlığı’nı bırakmayan Binali Yıldırım’a tepki
09.01.2019
A+
A-

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Meclis Başkanlığı görevini bırakmayan Binali Yıldırım’ın hukuku hiçe saydığına dikkat çekerken, “Bu durum, sivil itaatsizlik denilen şeyin arayıp da bulamadığı bir mecra yaratır” ifadelerini kullandı.

Meclis’teki konuşmasına, yeni yılda hakkın, hukukun ve adaletin tesis edildiği, liyakate değer verildiği bir Türkiye dilekleriyle başlayan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Maalesef dikkat çektiğimiz hukuksuzluk, senenin ilk günlerinde kendini göstermeye başladı bile” dedi.

YeniÇağ’da yer alan habere göre; Lütfü Türkkan’ın, İstanbul Belediye Başkanı adayı olmasına karşın, halen Meclis Başkanlığı görevini yürütmesini eleştiren Türkkan şu sözleri sarf etti: “Sayın Binali Yıldırım, dün yaptığı açıklamada Meclis Başkanlığı’ndan istifasının söz konusu olmadığını bir kez daha dile getirdi. Anayasa’nın ilgili madde hükmü, 94’üncü maddesi tartışmaya mahal vermeyecek derecede açıkken Sayın Yıldırım’ın Meclis Başkanlığından istifa etmemesi, AK Parti’nin on altı yıldır yaptığı gibi hukuk tanımazlıktır. Madem İstanbul’u yönetmeye talipsiniz ve bu kapsamda belediye başkan adayı oluyorsunuz, o zaman hâlen Meclis Başkanlığını neden bırakmıyorsunuz? Sayın Yıldırım’ı tanıyan birisi olarak kendisinin de bu hususta vicdanen rahatsız olduğunu biliyorum ve Sayın Yıldırım’ı vicdanının gereğini yapmaya davet ediyorum. Aksi hâlde kaybeden, yine demokrasi ve hukuk olacaktır. Meclis’in yaptığı yasaya uymak, herkes için zorunlu bir vazifedir ama buna en başta uyması gereken kişi de Sayın Meclis Başkanı’nın bizatihi kendisidir. O uymaz ise bundan sonra kimseyi yasalara uymuyor diye suçlayamazsınız. Bu durum, sivil itaatsizlik denilen şeyin arayıp da bulamadığı bir mecra yaratır.”

“KÖPRÜLER MİLLETE KÜLFET HALİNE GELDİ”

Osman Gazi Köprüsüne yapılan zam hakkında da açıklamalarda bulunan Türkkan, “Geçtiğimiz hafta Osman Gazi Köprüsü geçiş ücretlerine yüzde 45 zam yapıldı, köprü geçiş ücreti 71 liradan 103 liraya çıkarıldı. Osman Gazi Köprüsü’ne yapılan fahiş zam, milletimiz tarafından hâlen tepki görürken Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretine de yeni yıl itibarıyla yüzde 47 zam yapıldı. Buna göre, otomobil için köprüden 13 liralık geçiş ücreti de 19 liraya çıkarıldı. Şöyle bir düşünün: Birinci ve ikinci köprü olarak anılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne neden zam yapılmadı? Çünkü bu köprülerin yapımında devletin kaynakları kullanıldı ve 1 kuruş yandaş firmalara borçlanılmadı. Hükûmet, devletin kendi kaynaklarıyla değil de yüksek maliyetle yandaş ve yabancı şirketlere yaptırdığı köprülerin parasını çıkarabilmek için, o yandaşlara daha fazla para ödeyebilmek için zaten yüksek olan geçiş ücretine bir de zam yaparak köprüleri millete hizmet değil, külfet hâline getirdi.” ifadelerini kullandı.

“FUTBOLA KULÜPLERİNE VAR ÇİFTÇİYE YOK”

Ziraat Bankası’nın, futbol kulüplerine verdiği krediye de değinen Lütfü Türkkan, “Sayın Başkan, kuruluş amacı çiftçiyi kalkındırmak olan Ziraat Bankası, önce Demirören Holdinge medya satın alması için 700 milyon dolar kredi verdi, şimdiyse futbol kulüplerinin borçlarını yapılandırmak için 4 milyar dolar kaynak yaratıyor. Oysa, çiftçinin traktör satışları geçen yıla oranla yüzde 65 azaldı. Kayıtlı 2 milyon çiftçinin toplam borcu bugün 100 milyar lirayı aştı. Banka ipotekleri yüzünden binlerce çiftçi kendi tarlasında kiracı konumuna düştü, arazisini ipotekledi. Son on yılda 2,5 milyon futbol sahasına denk gelen 28 milyon dekar tarım arazisi çiftçinin elinden kaydı gitti. Çiftçilerimiz yeteri kadar destek görmediği için banka önünde kendini yakmaya kalkıp ürünlerini yollara dökerken Hükûmetin Ziraat Bankasını futbol kulüplerine kredi açmak için kullanmasını kabul etmiyoruz. AK Parti iktidarı köylünün ve milletin derdinden iyice uzaklaşmış, çiftçinin, memurun, işçinin ve emeklinin sorununa kulaklarını tıkamıştır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.