İYİ Partili Tatlıoğlu’ndan iktidara ‘ekonomik program’ uyarısı

İYİ Partili Tatlıoğlu’ndan iktidara ‘ekonomik program’ uyarısı
10.04.2020
A+
A-

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Kovid-19 salgınının ekonomiye etkilerini anlattı ve iktidara uyarılarda bulundu.

COVİD-19’DA 30. GÜN

Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, 1 Aralık 2019’da Wuhan’da ortaya çıkan Kovid-19’un, 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildiğini belirterek, ”Virüs, bugün itibariyle 1,5 milyon kişiyi enfekte etti. 90 bin kişinin ölümüne neden oldu. Türkiye’de ise ilk vakanın tespit edildiği 10 Mart’ı 11 Mart’ta bağlayan gece Sağlık Bakanı tarafından açıklandı. Bugün itibariyle Türkiye’nin Kovid-19 ile mücadelesi 30 günü doldurmuş bulunmaktadır. 42 bin 282 vaka sonucu 908 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.” dedi.

TÜRKİYE, ACİLEN BİR STRATEJİ ORTAYA KOYMALI, BÜTÜNCÜL BİR PROGRAM YAPMALIDIR

”Kovid-19’un neden olduğu ilk ölüm 9 Ocak 2020’de Çin’de gerçekleşmiştir. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin bu salgına karşı bir yol haritası, strateji ortaya koyması adına yeterli vakte sahip olduğu ortadadır” ifadelerini kullanan Tatlıoğlu, İYİ Parti olarak, 30 Ocak’ta verdikleri önergede, Türkiye’nin salgına karşı alacağı önlemleri bir araştırma komisyonu kurarak görüşmesi gerektiğini kamuoyuna ilan ettiklerini söyledi.

Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “Kriz henüz gelip kapımızı çalmadan, alacağımız tedbirlerle hasarı minimize etmek mümkün idi. Fakat, bugünden bakıldığında, ne yazık ki hükümetin halen daha salgın ve salgının etkileri ile mücadele etmek için bir bütüncül, kapsamlı bir strateji ortaya koyamadığını görüyoruz.” diye konuştu.

Tatlıoğlu konuşmasında şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Mart’taki açıklamasından dün maskelerin PTT’den mi yoksa eczanelerden mi dağıtılacak tartışmasına baktığımızda, hükümetin ciddi anlamda ortak akıldan uzak bir karar alma mekanizması oluşturduğunu, tedbirleri parça parça eksik aldığını, sarayla saha arasında ciddi bir farkın olduğunu görmekteyiz.”

YENİ MAKRO HEDEFLER VE YENİ BİR EKONOMİK PROGRAM ORTAYA KONULMALI

Dünyanın koronavirüs meselesini bir program dahilinde ele aldığını aktaran Prof.  Dr. Tatlıoğlu, “Türkiye, acilen nisan ayı içinde bir strateji ortaya koymalı, bütüncül bir program yapmalıdır. Bu program öngörülen para politikalarını, düşünülen maliye politikalarını içermeli ve 2020 bütçesinde ve YEP’te belirtilen makro hedefleri revize edilen bir program ortaya koymalıdır. Bütün yapılanların bir bütüncül program dahilinde yapılması belirsizliği minimize edecektir.” değerlendirmesini yaptı.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Tatlıoğlu, “Salgına yönelik uygulanan önlemler kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre 149 bin 382 işyerinin faaliyetlerinin durdurulmuş ve yine bu önlemler kapsamında yaklaşık 7 milyon insanın işini bırakmak zorunda  kalmıştır. Halihazırda 7 milyon işsizle birlikte ilk etapta krizin asgari 10 milyon haneyi etkilediği anlaşılıyor. Özellikle salgının ekonomik sistemde yarattığı tahribatı kestiremeyen, kapsamlı, bütüncül bir programı ortaya koyamayan hükümet, almakta geç kaldığı her yeni kararda belirsizliği artırmakta ve daha büyük maliyetlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu bakımdan Türk ekonomisinin radikal tedbirler ile beraber yeni makro hedeflere ihtiyacı olduğu ortadadır” dedi.

KRİZİN ÇÖZÜMLEMESİ İÇİN 5 BAŞLIK

Krizin beş başlık üzerinden çözümlenebileceğini ve ortaya konacak programın bu başlıklar üzerinden inşa edilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Tatlıoğlu; başlıkları,

  1. Sağlıkta veri güvenliği ve şeffaflık,
  2. Ekonomideki aktörlerin, çiftçi, KOBİ, sanayici ve esnafın, ilk olarak nakit dengesinde sonrasında ise gelir noktasında sorunlarının giderilerek ayakta kalmalarını sağlamak.,
  3. Hanehalkının gelire erişmesinde doğacak sıkıntıları ortadan kaldırmak, Türkiye’deki her bir hanenin ekmek derdine düşmeden bu süreci atlatmasını sağlamak,
  4. Kamu yönetiminde kargaşa ve bilgi eksikliği,
  5. Gıda tedariği ve lojistik, olarak sıraladı.

Prof. Tatlıoğlu, bu kapsamda, şirketler için Varlık Fonu’nun devreye gireceği borç-hisse takası, hane halkı için ise 10 milyon haneyi kapsayan kişi başı 500 TL’lik sosyal destek önerilerini geçen hafta  dile getirdiklerini sözlerine ekledi.

SÜREÇ, TARIMIN NE DENLİ STRATEJİK BİR SEKTÖR OLDUĞUNU ORTAYA KOYMUŞTUR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Mart’ta açıkladığı ekonomik pakette, tüm bunların yok sayıldığını ifade eden İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Tatlıoğlu, konuşmasında şunları söyledi:

”Sayın Cumhurbaşkanı ve sonrasında Tarım Bakanı tarafında kamuoyuna ek bir destekmiş gibi açıklanan tüm destekler esasında Bakanlığın uzun süreden bu yana yapmakta olduğu rutin desteklerdir. Çiftçilerimizin talebi nettir; 2018’den 2019’dan kalan destek alacaklarının ödenmesi. 2020 yılına ilişkin bütçede yer alan 22 milyar TL’lik destek ödemelerinin de yarısının Nisan-Mayıs aylarında yapılması gerekir. Çiftçilerimizin talepleri, kamu için ek bir maliyet oluşturmuyor. Bu ödemelerin tamamı bütçede yer alan, ödenekleri ayrılmış destekleri kapsıyor.”

Vekil Tatlıoğlu, gıda ve tarım sektöründe de desteklerin önem arz ettiğini belirterek, çiftçilerin hak edişlerinin ödenmesini, bu seneye mahsus olarak tarım sektörüne ve lojistiğe mazotun vergisiz satılmasını ve Bankacılık Kanunu’ndaki tarım kredileri 12 ayda kapatılır kuralının, 24 aya çıkarılmasını istedi ve “Bu noktada artık şu tespiti yapmak gerekir; içinden geçtiğimiz süreçte Türk tarımının radikal tedbirlere ihtiyacı vardır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.