İYİ Partili Özdağ, Türk Telekom’daki zararı Meclis’e taşıdı

13.11.2018
A+
A-

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Türk Telekom’un açıkladığı 2018 verilerinde bahsi geçen 3.6 milyar TL zararı Meclis’e taşıdı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Türk Telekom’un 2018’in ilk 9 ayı için yayınladığı bülteni Meclis’e taşıdı.6 Kasım’da yayınlanan 3. Çeyrek raporunda 15 milyar TL gelire karşın, 3.6 milyar TL zarar açıklandığına dikkat çeken Özdağ, “Türkiye’de 9 ayda bu düzeyde rekor zarar eden bir firma daha bulunmuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Türk Telekom’un Suudi telekomünikasyon şirketi OTAŞ’a satıldığı 2005 yılında 1.3 milyar TL ile vergi rekortmeni olduğunu hatırlatan Özdağ, “Ülkeyi böylesine zarara uğratan Türk Telekom’un durumu konusunda kimden-kimlerden hesap soruldu?” diye sordu.

Özdağ’ın Meclis’e sunduğu soru önergesi şöyle:

“Türk Telekom özelleştirilmesinden 13 sene sonra, 6 Kasım 2018 tarihinde açıkladığı 3 ncü çeyrek raporunda, 15 milyar gelire karşı 3,6 milyar TL zarar ettiğini, “rekor abone” başlığı ile yayınladığı bültenle kapatmaya çalıştı. Ama 3,6 milyar TL zarar Türkiye tarihi için bir rekor. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de 9 ayda bu düzeyde rekor zarar eden bir firma daha bulunmuyor.

Türk Telekom OTAŞ a teslim edildiği 2005 yılı sonunda, 9.8 milyar TL ciro, 4.6 milyar TL vergi öncesi kar ve 2.8 milyar TL yani %28.5 net kar ettiğini, 1.3 milyar vergi ile de rekortmen olduğunu hatırlatalım. Bunları 2005 yılı için ortalama dolar kuru olan 1.34 ile karşılaştırırsak, 7.3 milyar dolar ciro, 3.4 milyar dolar vergi öncesi kar,2.1 net kar ve 970 milyon dolar vergi idi.

Bu çerçevede sorular şu şekilde;- Türk Telekom 6 Kasım 2018 de yani özelleştirilmesinin 13 yıl sonrasında açıkladığı 3’ncü çeyrek bilançosunda zarar rekoru kırdı. 9 ayda elde ettiği zarar 3.6 milyar TL. 2005 yılındaki % 28.5 yani 2.8 milyar TL kardan buraya nasıl gelindi?

– Üstelik şirketin 2005 yılında ülkeye 2.8 milyar dışında 1.3 milyar vergi katkısı vardı. O günkü düzeyde kar ve vergi rakamı olsaydı, bugün Türk Telekom’un 4.3 milyar TL kar ve 2 milyar TL vergi kazandırması gerekirdi. Bu verginin de kaybolduğu görülüyor. Bu kaybı nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz?

– Şirketin 2005 yılındaki durumu dolar bazında bugüne gelindiğinde 40 milyar TL ciro, 18.6 milyar TL kar ve 5.3 milyar TL vergi olması gerekirdi. Şirket aradan geçen 13 yılda büyüyeceğine neden küçüldü?

– Şirketin bilançosunda yer alan (ve 2017 de olmayan) 5 milyar TL lik arsa-arazi kalemi nedir?- Şirketin bilançosunda yer alan 1 milyar TL lik vergi kalemi nedir?

– Şirketin halen bankalara devrinin gerçekleştirilmemesinin nedeni nedir?

– Şirket bankalara devredilecek denilmesine karşın ve borcu ödememelerine rağmen, neden 3 Kasımda bile hala yönetim kuruluna OTAŞ (Suudi Telecom) yetkilisi atanmıştır?

-Tam Kaşıkcı cinayeti ortadayken, Suudi yetkililerin yönetime atanmasının nedeni nedir?

– Şirketin çalışanları, yönetimi ya da yönetim kurulunda çalışan OTAŞ yada Suudi Telecom mensubu kişi sayısı nedir? Görevleri nelerdir?

– Ülkeyi böylesine zarara uğratan Türk Telekom’un durumu konusunda kimden-kimlerden hesap soruldu?

– Borcunu ödemeyen OTAŞ’ın sahibi olan aileden ya da Suudi Telecom’dan alınmamış mıydı?”

(Kaynak: Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.