İYİ Partili Aytun Çıray: Hesabını sandıkta sorarlar!

İYİ Partili Aytun Çıray: Hesabını sandıkta sorarlar!
02.12.2019
A+
A-

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Millet İttifakı’nın devam edip etmeyeceğinden, bugün istifa eden Uşak İl Başkanı’na; yeni parti iddialarından asgari ücret görüşmelerine kadar bir çok konuda Ben TV’ye önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye, siyaset ve ekonomide yoğun bir gündem yaşıyor. Merakla beklenen asgari ücrette Ocak 2020’den itibaren geçerli olacak zam oranını belirlemek için ilk toplantı bugün Ankara’da yapılacakken, bir yandan da yeni parti iddiaları gündemi meşgul ediyor.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, ekonomi ve siyaset gündemine ilişkin, Ben TV’ye özel önemli açıklamalarda bulundu.

“HESABINI SANDIKTA SORARLAR”

Bugünün en önemli ekonomi gündem maddesi asgari ücret görüşmeleriyle ilgili olması gerekenin 3 bin lira olduğuna vurgu yapan Çıray; asgari ücreti vergiden muaf tutulması gerektiğini belirtti. Çıray; “Ben geçenlerde sosyal medyada bir anket yaptım. 11 bin kişi oy kullandı. Halkın gündemi ne onu öğrenmek istedim. Yüzde 80’i geçim sorunu dedi. Ve yine o yaptığım anketlerden gördüğüm şey şu; bugün açlık sınırı 2013 lira. Yoksulluk sınırı da 6 bin 850 lira. Dolayısıyla bunlara baktığımızda ve gerçek enflasyona baktığımızda beklenti en az 3 bin lira. 3 bin lira ile insanlar ancak geçinebilir hale gelebilir. Ancak bunu yaparken de orta ve küçük esnafa zarar vermemek için bana kalırsa asgari ücreti vergiden muaf tutarak yapmalarında fayda var. Böyle bir karar çıkmazsa insanlar ezilmeye devam eder, bunun hesabını sandıkta sorarlar.” dedi.

“2 YENİ PARTİ KURULUYOR”

Uzun süredir tartışılan ve gündemde olan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın kuracağı yeni partiye ilişkin de konuşan Çıray; “Kamuoyuna yansıyan kadarıyla iki ayrı parti kurulacağı kesin gibi görünüyor. Yani 2 yeni parti kuruluyor diyebiliriz. Ama bundan sonra nasıl davranırlar, ne karar alacaklar bunu zaman gösterecek. Daha kurulmadan, elimizde bir parametre yokken, kadro ve programları belli değilken, millete vaatleri ortaya çıkmamışken şansları hakkında da bir şey söylemek çok zor. Ama Türkiye’de demokrasi açısından kurulan her parti kazançtır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“2 YIL ERKEN SEÇİM BEKLEMİYORUM”

Bu siyasi ve ekonomik tabloda erken seçim ihtimali görmediğini belirten Çıray; “Sayın Erdoğan’ın erken seçime gidebilmesi için gerekli ekonomik ve sosyal şartlar yok. Ekonomi şu anda çok kötü. Pahalılık her ne kadar basında yer almıyorsa da milletin canını yakar duruma gelmiş durumda. Dolayısıyla bu konjonktürde seçime gidemez. Onu seçime yollayacak bir parlamento yapısı da yok şuanda. Dolayısıyla ben önümüzdeki en az 2 yıl içinde bir erken seçim beklemiyorum” dedi.

Zaman zaman ortaya atılan ‘Millet İttifakı ortaklığını biteceğine’ yönelik söylemlere de yanıt veren Çıray; “Millet İttifakı’nın kurulma sebebi ortada durduğu sürece devam edecek. O da; Millet İttifakı’nın partilerini bir araya getiren şey; demokrasi mücadelesi. Özgürlükler mücadelesi ve Türkiye’nin yeniden bir hukuk devletinin olmasının mücadelesi. Türkiye’nin yeni çağın şartlarına uygun bir parlamenter sistemi inşa etmesi. Bu şartlar devam ettiği sürece, bu ittifak devam edecektir” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Uşak İl Başkanı Naci Yıldırım’ın da istifa kararını değerlendiren Çıray; “İstifa etmiş olan il başkanı çok beyefendi bir insan. Partiden istifa etmedi, görevinden istifa etti. Ama bu tür ufak tefek sorunlar çözülür. İnşallah gene partiye katkısı devam edecektir.” yorumunda bulundu.

“LANETLİYORUZ”

İzmir’de geçtiğimiz günlerde Alevilere yönelik çirkin saldırıyı da kınayan Çıray; bu tür provokasyonlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Çıray; “Bu mezhepçi, ırkçı ve ahlaksız bir anlayışın sonucu olabilir. Ya da bir provokasyon olabilir. He ikisine de dikkat etmeliyiz. Türk milletinin büyük çoğunluğu birlikte yaşama kültürünü edinmiş ve birbiri ile arasında sorun olmayan bir toplum. Dünyada bir terör örgütünün 40 bin insanın ölmesine neden olup da iç savaşı çıkarmayı başaramayan tek ülke biziz. Biz millet olarak, tarihten gelen şuurumuzla bu bölücü, ayırıcı eylemleri bir bütün olarak desteklemiyoruz, kınıyoruz ve hatta lanetliyoruz. Dolayısıyla bu ister provokasyon olsun, ister bunu samimiyetle yapanlar olsun önüne geçeriz, devlet de önüne geçer. Yeter ki biz bu tür provokasyonlara dikkat edelim” dedi.

Son olarak, ‘Türkiye İçin Söyleşiler’ kitabı hakkında da bilgi veren Çıray; “Türkiye İçin Söyleşiler, Sayın Uğur Dündar ile uzun yıllar içinde yaptığımız röportajlardan oluşuyor. Baktık ki zaman içerisinde daha Türkiye gündemine gelmeden bir çok konuda uyarıcı ve ön görüsü olan söyleşiler yapmışız. Bu söyleşilerinde tarihe not düşmesi için, bu dönemin tarihini yazmak isteyenler için katkısı olur diye kitaplaştrmaya karar verdik. Şimdi de piyasada.” dedi.

(kanalben.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.