İYİ Parti’den konaklama vergisine tepki!

İYİ Parti’den konaklama vergisine tepki!
01.11.2019
A+
A-

İYİ Parti Aydın İl Başkanlığı Konaklama Vergisine ilişkin basın açıklamasında bulundu. İl başkanı Cemal Sarı, Bu düzenleme ile Turizm sektörünün olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Turizmcilerin isyan ettiği Konaklama Vergisi düzenlemesine son şekli verildi. Plan Bütçe Komisyonu’na verilen önergede beş yıldızlı otelde kalanlar için gecelik 18 TL konaklama vergisi alınacak. Konaklama Vergisi önceki düzenlemeye göre turizmciden alınacaktı yeni düzenlemeye göre vergiyi direkt vatandaş ödeyecek. Düzenlemeye İYİ Parti Aydın İl Başkanlığı yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

TURİZM SEKTÖRÜNE OLUMSUZ YANSIYACAKTIR

İYİ Parti Aydın İl Başkanı Cemal Sarı Konaklama Vergisine ilişkin yaptığı açıklamada, “Konaklama vergisi, konaklama yapan kişiden direkt alınacaktır. Mesela 4 kişilik bir aile beş yıldızlı otelde bir hafta tatil yaptığında, otel masraflarının dışında vergi olarak 504,00 TL daha ek ödeme yapacaktır. Şüphesiz ki, tasarının bu şekliyle yasalaşması konaklama turizminde maliyetleri artıracak ve bu da turizm sektörüne olumsuz yansıyacaktır.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Aydın İl Başkanlığı’ndan yapılan basın açıklaması şu şekilde:

‘’Değerli Aydınlılar, Aydın ilimiz, Kuşadası ve Didim ilçelerimiz başta olmak üzere bir yanıyla turizm, diğer yanıyla da tarım kentidir. Son yıllarda, artan maliyet oranları her iki sektörde sıkıntılara yol açmıştır. Türkiye’nin en eski ve köklü turizm merkezi olan Kuşadası ve Didim ilçelerinde, iç ve dış kaynaklı sebeplerden dolayı 2015’den itibaren turizm sektöründe ciddi daralmalar yaşanmış, son bir sene yavaş yavaş toparlanma başlamıştır. Turizm sektörü sadece Kuşadası ve Didim’i değil, Aydın’ın geri kalan ilçelerini de besleyecek bir kapasiteye sahiptir. Gerek bu alandan giren sıcak para, gerekse yarattığı katma değer ve istihdam Aydın’ın geneli için çok kıymetlidir.

Bu sebeple, hem yerel yönetimler hem de merkezi yönetim bu alanda daha fazla katkı sunmalı ve turizm potansiyelinin kullanımında destek ve teşvikler sağlamalıdır. Ancak, takip ettiğimiz kadarıyla şu anda meclis gündeminde olan bir kanun değişikliği teklifi mevcuttur. Hükümet kanadından getirilen bu teklife göre, konaklama tesislerinde kalacaklar için, yeni bir “Konaklama Vergisi” öngörülmektedir.

Bu konaklama vergisi tasarısına göre; 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 18,00 TL, 4 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 12,00 TL, 3 yıldızlı oteller ve belgeli konaklama tesislerinde 9,00 TL, 2 ve 1 yıldızlı oteller pansiyonlar motel apart hotel ve kampinglerde 6,00 TL, butik oteller ve özel konaklama tesislerinde 18,00TL kişi başı gecelik ek vergi getirilmektedir. Bu tarifede yer alan vergi tutarları, her yıl bir önceki yıla ilişkin yeniden değerleme oranında artırılmakta ve bu vergilerde herhangi bir indirim yapılamamaktadır. Yani tasarı bu yıl çıkarsa 2020’de bu rakamlara %22,5 zam uygulanacaktır. Konaklama vergisi, konaklama yapan kişiden direkt alınacaktır.

Mesela 4 kişilik bir aile beş yıldızlı otelde bir hafta tatil yaptığında, otel masraflarının dışında vergi olarak 504,00 TL daha ek ödeme yapacaktır. Şüphesiz ki, tasarının bu şekliyle yasalaşması konaklama turizminde maliyetleri artıracak ve bu da turizm sektörüne olumsuz yansıyacaktır. Turizm sektöründen daha fazla kazanmanın ve daha fazla vergi almanın yolu; yeni vergiler değil, yeni yatırımlar ve yeni bağlantılar olmalıdır. Bu vesileyle, bu tasarıyı gündeme getiren Hükümet kanadını tasarıyla ilgili bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.’’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.