İYİ Parti’den emeklilik için kanun teklifi

13.09.2018
A+
A-

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, SGK Kanunu’nda değişiklik için Kanun Teklifi verdi.

İYİ Parti Adana Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi İsmail Koncuk, SGK Kanunu’nda değişiklik için Kanun Teklifi verdi.

Koncuk, teklifin gerekçesinde, “Ülkemizde 8.9.1999 öncesinde sigortalı olanlar, 8.9.1999 ile 30.4.2008 arasında sigortalı olanlar ve 30.4.2008 sonrasında sigortalı olanlar olmak üzere üç farklı sistem uygulanmaktadır.

Bu üç sistem arasında çok ciddi gelir adaletsizliği bulunmaktadır, 2000 yılında aylık bağlama oranı düşürülmüş olup, 2008 yılında daha düşük oranla hesaplanmıştır” dedi.

Koncuk, haksızlığın giderilmesi için 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na şunların eklenmesini istedi:

“Aylıkların hesaplanmasında, 506 sayılı Kanunun mülga maddeleri uyarınca hazırlanan ve yürürlükte bulunan gösterge veya üst gösterge tablosundan sigortalı için tespit edilmiş olan mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınır. Sigortalının aylık bağlama oranı; malullük, yaşlılık veya ölüm aylığında gösterge veya üst gösterge tablosu, taban aylık bağlama oranı, yaştan ve günden artırım veya azaltım ölçütleri de dikkate alınarak %60 ve üzerinde belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranınca Kurum tarafından belirlenir. Malûllük, yaşlılık ve ölüm aylığının aylık bağlama oranı her halükarda % 85’ten fazla olamaz. Sigortalının ilgili ödeme dönemi itibarıyla aylığı, yukarıdaki hükümlere göre tespit edilen gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ve aylık bağlama oranının çarpımı suretiyle ve o döneme kadar 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara ödenmekte olan aylıklara uygulanmış olan aylık artışları da dikkate alınarak belirlenir. Bu maddeye göre hesaplanan aylık tutarının, sigortalı veya hak sahiplerine ödenmekte olan aylık tutarının altında kalması halinde, mevcut aylıkların ödenmesine devam edilir. (6) Bu maddeye göre hesaplanan aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.