İYİ Parti’de ‘ilçe delegeleri’ nasıl belirlenecek?

İYİ Parti’de ‘ilçe delegeleri’ nasıl belirlenecek?
24.12.2019
A+
A-

İYİ Parti’de alınan karar gereği delegeler, 31 Ocak 2020 tarihine kadar seçimle belirlenecek. Seçimlerde nasıl bir metod izlenecek…

İYİ Parti Teşkilat Başkanlığı tarafından 12 Aralık tarihinde, 81 il başkanlığına yazı gönderildi. İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nun aldığı karar gereği, 2020 yılının Şubat ayından itibaren il ve ilçe kongrelerinin başlatılacağının bildirildiği yazıda, üye sayısının 400’ün üzerinde olduğu ilçelerde, ilçe delegelerinin en geç 31 Ocak 2020 tarihine kadar seçimle belirlenmesi istendi. İYİ Parti ilçe teşkilatlarında Ocak ayının ilk haftasından itibaren ilçe delege seçimleri yapılacak.

İLÇE DELEGELERİ NASIL BELİRLENECEK?

İYİ Parti Tüzüğü’nün 15. maddesinde , “üye sayısı 400’ün üzerinde olan ilçelerimizde ilçe kongre delegelerinin seçimle belirleneceği” hükmü var. İlçe delegelerinin seçimlerinin nasıl yapılacağı ise “İYİ Parti İlçe Delege Seçimi Yönetmeliği” ile belirlenmiş durumda. Yönetmeliğin 5. maddesine göre, delege seçimleri hafta sonu yapılmak zorunda.

HER MAHALLEDE SANDIK KURULACAK MI?

Yönetmeliğin 7. maddesine göre, ilçe delege seçimleri, her mahallede ayrı ayrı yapılabileceği gibi birden fazla mahallenin birleştirilmesi suretiyle veya bütün mahalleleri kapsayacak şekilde aynı gün ve aynı yerde yapılabilecek. İlçelerin her mahallede ayrı ayrı sandık kurmak yerine aynı gün ve aynı yerde seçim yapması bekleniyor.

HER ÜYE ADAY OLABİLECEK Mİ?

Yönetmelik, ilçe seçimlerinde “çarşaf liste” usulünün uygulanacağını öngörüyor. Buna göre “çarşaf liste ve delege listesi ilçe başkanlığı tarafından hazırlanarak divan başkanlığına sunulacak. Divan başkanı ilçe başkanı ya da onun belirleyeceği bir kişi olacak. Yönetmeliğin 9. maddesine göre, çarşaf listede yer almadığı halde aday olmak isteyen üye, en az 20 üyenin divan başkanlığına sunacağı yazılı teklifiyle aday olabilecek.

Bu teklifte aday gösteren kişilerin adı, soyadı, TC kimlik numaraları, ikametgah adreslerinin yanı sıra e-devletten veya muhtarlıktan aldıkları ikametgah belgelerini de eklemeleri gerekecek. Adaylık başvurusu divan başkanlığı tarafından değerlendirilip karara bağlanacak. Divan başkanlığının vereceği karar kesin sayılacak.

(Ciddigazete)

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.