İYİ Parti kurultay analizi…

İYİ Parti kurultay analizi…
08.08.2019
A+
A-

İYİ Parti kurultayında delegelerin talepleri cevapsız kalmadı. GİK seçimleri çarşaf liste ile yapıldı.

Tüzüğe göre, genel başkanın kendi adaylarını listenin başına yazma hakkı olduğu halde bu hak Meral Akşener tarafından kullanılmadı. Fakat 239 kişinin yer aldığı listede genel merkezin ‘ANAHTAR LİSTESİ’nin 110’dan başlayıp 160’a kadar sıralandığı bilgisi kulaktan kulağa yayıldı.

1060 delegeden, 841 delegenin katıldığı kurultayda 793 oy kullanılırken, geçerli oy sayısı ise 759 oldu.

Yavuz Ağıralioğlu’nun fotoğraf çektirmek isteyenlerden gördüğü ilgi ve partililerle içten kucaklaşmalarına şahit olduktan sonra “Ali Türkşen de bu kadar ilgi görüyordu. Sizin de,  reytinginiz onun kadar yüksek” diye takılmadan edemedim.

Hatta, Fahri Bozgeyik’e “GİK’e en çok oy alarak girecek kişi Yavuz Ağıralioğlu olacak” dedim.

Yavuz Ağıralioğlu, genel merkezin anahtar listesinde yer almadığı için beşinci dahi olsa “darasız” oyuyla birinci geldiği için tahminimde yanılmadım.

Delege iradesinin ipotek altına alındığı eleştirilerine katılmıyorum. Sandıkların başında epey gezindim, kimseye zorla oy kullandırıldığını görmedim.

Kurultayda anahtar liste çıkarmak veya birilerine oy verilmesini telkin etmek herkes gibi parti genel merkezlerinin de en doğal hakkıdır.

Genel merkezin anahtar listesinde yer almasaydı asla GİK’e seçilemeyecek adaylar da mevcuttu.

Genel merkezin anahtar listesinde yer aldığı halde GİK’e seçilemeyen adaylar mevcuttu.

Ama genel merkezin anahtar listesinde yer almadığı halde GİK’e seçilenler de mevcuttu.

Yavuz Ağıralioğlu 463, Sultan Neslihan Seven 392, Nuri Okutan 368, Burhanettin Kocamaz 351, İsmail Koncuk 347, Aylin Cesur ise 319 oy alarak tartıya ‘darasız’ oylarıyla çıktılar ve net ağırlıkları ile daha ağır bastılar.

Bu 6 GİK üyesi, şüphesiz, özgüvenleriye GİK toplantılarına damga vuracaklar ve çalışmaları partililerce mercek altına alınacaktır.

GİK’e girmeye hak kazanan kadın sayısı 5 olduğu için 8’de tüzük gereği ‘Cinsiyet Kotası’ndan 50’de kendilerine yer buldu. Hal böyle olunca, asil listeye seçilmiş 8 erkek yedek listeye düştü.

Demokrasi çıtası çok yukarılara konduğu için herkesi mutlu etmek zor, ama her halükarda çarşaf liste ile yapılan seçim iyi bir başlangıç. Demokrasi için bir kazanımdır.

Maden suyundan ‘Türk’ ismini atan eski Kızılay Başkanı Lütfi Akar ile LGBTİ savunucusu Şengül Hablemitoğlu gibiler aday olmak için kurultaya dahi gelmediler. Oysa ki, blok liste ile seçim olsa evde oturarak bile yeniden GİK’e yazılabilirlerdi.

Bursa’ya gelince, vekiller İsmail Tatlıoğlu ve Ahmet Erozan ile parti kurucusu ve eski GİK üyesi Hasan Toktaş genel merkezin anahtar listesinden GİK’e seçilirken, parti kurucusu ve kurucu il başkanı Yüksel Yılmaz anahtar listede yer bulamadığı halde 183 oy alarak yedek GİK’e seçildi. İl Disiplin Kurulu Başkanı Ayşegül Özyiğit Gül ise MDK’ya seçildi.

Bursa’dan 5 kişinin GİK ve MDK’da görev alması Bursa teşkilatlarında coşku ile karşılandı. Grup başkan vekili Lütfü Türkkan’da “Kasım’da erken seçim olabilir” diyorken şimdi dışa dönük propaganda zamanı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.