İYİ Parti, delege şartlarını belirledi

İYİ Parti, delege şartlarını belirledi
26.12.2019
A+
A-

İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın, yaklaşan kongreler öncesi delege seçimlerine ilişkin bir genelge yayınladı.

Seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleşmesi için gerekli bütün çalışmaların tamamlanması gerektiğine dikkat çekilen genelgede, delege tanımlaması da yapıldı.

Genelgede, ‘İlçe kongresinin tabi delegeleri, seçilmiş ilçe başkanı, ilçe yönetim kurulu üyeleri, partili ilçe belediye başkanı, ilçeye bağlı diğer belde belediye başkanları ve üyeliği aralıksız devam eden eski seçilmiş ilçe başkanı olarak tanımlanırken, kurucu, geçici (atanmış) başkan ve yönetim kurulu üyeleri tabii delege değildir’ denildi.

İlçe teşkilatlarına gönderilen genelge maddeleri şöyle:

  1. Tüzüğümüzün 15. Maddesi’nin B/1 bendi gereğince; ilçe kongresinin tabii delegeleri, seçilmiş ilçe başkanı, ilçe yönetim kurulu üyeleri, partili ilçe belediye başkanı, ilçeye bağlı diğer belde belediye başkanları, ve üyeliği aralıksız devam eden eski seçilmiş ilçe başkanı olarak tanımlanırken, kurucu, geçici (atanmış) başkan ve yönetim kurulu üyeleri tabii delege değildir. Bu kişiler ancak, delege seçilmiş olmaları durumunda delege sıfatına sahip olacaklardır. Dolayısıyla atanmış ilçe başkan ve yöneticilerinin delege olabilmeleri için delege adayı, olarak seçilmeleri gerekmektedir.
  2. Delege listesi parti tüzüğümüzün 15 Maddesi’nin A/son fıkrası gereğince; soyadına göre alfabetik sırayla hazırlanarak, tutanak altına alınır. Delege listesi seçim sonuna kadar askıda kalır. Delege listesinin askıya çıkarılmaması ya da süresinden önce askıdan indirilmesi hususu disiplin soruşturmasına sebebiyet verebilir
  3. Tüzüğümüzün 15 Maddesi’nin A/5 fıkrası ve 30 maddesinin 1. Fıkrası gereğince; kayıtlı parti üyeleri listeleri hazırlanır ve askıya çıkarır. İlgili liste 15 gün boyunca askıda tutulur. Ayrıca delege seçimleri hafta sonu yapılır.
  4. Tüzüğümüzün 16 Maddesi’nin 2. Fıkrası gereğince, bir mahalle veya köyde parti üyesi yoksa, o mahalle ya da köy ile ilgili delege kontenjanı ilçe yönetimi tarafından değer mahallelere paylaştırılır. Bir mahalle ve ya köyde parti üye sayısı o mahalle veya köşe döşün delege sayısından az ise; üye sayısı kadar delege çıkartılır, geri kalan delege kontenjanı ilçe yönetimi tarafından diğer mahallelere paylaştırılır.
  5. Her ne kadar delege adayı olabilmek için 20 üye imzası gerekmekte ise de; demokrasi ilkesini kendisine şiar edilmiş bir siyasi parti olarak, her bir üyemizin eşitlik ilkesi kapsamında aday olabilmesini sağlamak amacıyla ilçe delege adayı olacak parti üyelerimizin 20 üyenin imza teklifine gerek kalmaksızın sadece partimiz üyeliğini ispat etmek şartıyla aday olabilmesi mümkündür.
  6. tüzüğümüzün 13 maddesi E bendinde; kongre ve kurultay delegeliği seçimlerinde cinsiyet kontenjanı uygulanacağı yer almaktadır. Bu nedenle, yeterli sayıda kadın üyemizin bulunmadığı ilçeler haricinde, mahalle seçimlerinde de kadın kotasının dikkate alınması gerekmektedir.
  7. Tüzüğümüzün 33 maddesinin B bendi gereğince; her mahalle için ayrı ayrı çarşaf liste hazırlanması gerekmektedir.
  8. Delege adaylığı başvuruları teslim edildiğinde, ilçe başkanı ya da oluşturduğu komisyon tarafından başvurucuya alındı belgesi verilmesi gerekmektedir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.