İYİ Parti Bursa İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır, özel açıklamalarda bulundu

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır, özel açıklamalarda bulundu
02.08.2019
A+
A-
  • Hayriye TURGUT/ SONHABER16

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır gündemdeki konuları değerlendirdi. SONHABER16 Gazetesi’ne özel değerlendirmeler yapan Bahadır,  “İYİ Parti’nin, hem ülke hem de kent geleceğini inşa edecek”dedi. AKP’nin 16 yıllık Bursa iktidarındaki kent kayıplarına dikkat çeken Bahadır, AKP’nin Bursa’ya olan borcunu ödemesini istedi.

Bursa’nın en önemli ve acil çözüm bekleyen sorunları nelerdir?

Bursa vaktiyle kültür, sanat ve tarih kentiydi. Bursa’ya göç eden soydaşlarımızın başlattığı sanayileşme hamlesiyle kentimiz sanayileşmeye başladı ve bu konuda da Türkiye’nin önemli kentleri arasında girdi. Sanayi kentiyle birlikte işçi göçü oluşmaya başladı ve hızla büyüdü. Siyaset, sanayileşmesine paralel olarak bir kentleşme programı oluşturamadı. Özellikle AKP iktidarının bu konuda çok büyük sorumluğu var. Bursa’nın yoğun tarihi merkezlerini harap edecek bir şekilde yapılaşmaya yer verdi. Tarihini kaybetmesine sebep oldu.  Zamanında imar planları yapılmadığı ve yer açılmadığı için de maalesef Bursa çarpık ve beton şehri haline dönüştü. Burada sorun tamamen bu ülkeyi yöneten yereldeki siyasetin basiretsizliğinden kaynaklanıyor.

KENT YÖNETİCİLERİ AİTLİK DUYGUSUNU OLUŞTURAMADI

Bursa’ya göç ile gelenler burada kazanıp, ailelerini geçindirme derdindeler. Onlara, Bursa’ya aitlik hissi oluşturmak yöneticilerin sorumluğudur. Bursa’nın kimliğini kaybetmesine vesile olmamalıdır. Şimdi kaybettiklerimizi nasıl kazanırız? diye uğraşıyorlar.

Bursa bu anlamda AKP tarafından cezalandırılmış bir şehir olduğunu düşünüyorum. Bu ülkeye, bu kadar katma değer veren bir kentin maalesef kendi verdiğinin karşılığını hiç bir zaman alamadı.

Alt yapısı, kentsel dönüşümü ve ulaşım problemi ile sıkışık bir şehir haleni dönüştü.

ULAŞIM EN BÜYÜK SORUN

Bursa’nın ulaşım sonunu en baştaki sorunu. Bursa’nın kent içi ve kent dışı ulaşım sorunları var. Ankara’ya en uzak şehir Bursa havalananı çalışmıyor. Ankara’ya hızlı tren projesi var. Bir türlü bitirilmiyor.

Ve Bursa’nın kenti içinde yapılan bir metrosu var. Dünyada terk edilmiş ve kullanılmayan bir hafif raylı sistem. Bursa’da raylı sistem yer altından yapılmalıydı ve böyle planlanmalıydı. Ama günü kurtarmak için yapılan yatırımlar büyüyen Bursa’nın ihtiyaçlarını karşılamıyor.

İKTİDAR PARTİSİ BİRİKMİŞ BORCUNU ÖDESİN

Kenti içi ulaşımda başlanılan ancak bitirilemeyen T2 hattı var. Neler söyleyeceksiniz?

T2 hattı zaten ölü bir hat. Bunların hepsi yeraltında modern metroya dahil edilmesi gerekiyordu. Bu dönemde, büyükşehirlerin bir çoğunu kaybeden iktidar partisi hiç olmazsa Bursa’ya olan borcunu ödesin. Yıllardır Bursa’yı cezalandırmanın karşılığında bu belediyenin borcunu kapatmak ve bu yatırımları yapmak zorundadır. Bu iktidar partinin Bursa’ya olan birikmiş borcudur…

Bursa Şehir Hastanesi hasta kabullerine başladı. Ancak beraberinde bir takım sorunlarda da yaşanıyor ve sıkıntılar dile getiriliyor. Siz neler söylersiniz?

Dünyada esas olan sağlığı korumaktır. Hem ucuzdur,  hem de insanidir. Sağlık sistemiyle ilgili Türkiye’de tam tersi işliyor. Sistem insanı hasta etmek üzerine kurulmuştur. O nedenle sağlık yatırımlarında 1. Basamak aile hekimliği ve 2. Basamak sağlık hizmetlerini güçlü tutmadığınız sürece yapacağınız 3. Basamak sağlık hizmetleri yani üniversite veya şehir hastanelerini milli servet kaybından başka bir şey değildir.

 ÖNEMLİ OLAN HASTA OLMAYI ÖNLEMEK

Sağlıkta önemli olan hasta olmayı önlemektir. Hasta olan insanı da, sağlığına kavuşturmak bunun bir parçasıdır. Önemli olan hasta olmayı önlemektir. Ben Türkiye’deki şehir hastanelerine karşı değilim. Bunlar insana hizmet eden sağlık kuruluşlarıdır. Ama bunları yaparken 1. ve 2. basamak sağlık kuruluşlarını yok ederek, bunu yapamazsınız. İhtiyacı olan insanlara, sevk zinciri ile bu işi yapmak gerekiyor. 1. ve 2. basamak hizmetlerini alamama noktasına gelince sevk etmek lazım.

Ulaşımsal bir sorun var mı?

Bu sorun bir süre devam edecektir. Hastalığı işletme şekli ve modeli ayrı. Onlar tartışılacak şeyler ama şehir merkezindeki hastaneleri kapatmak Bursalılara cezalandırmaktır.  Şehir hastaneleri sadece bölge hastaneleri olur. Ama şehir merkezindeki hastaneleri yenilerseniz, daha iyi olur. Sağlık reformu yapıldı. Bu reformdan sağlık çalışanı da memnun değil, vatandaş da memnun değil. Yatırım yapan özel sektör yatırımcısı da memnun değil. Öyle bir sistem var ki bu reformdan sadece, bu işten ticaret yapan büyük zincir hastanelerde memnun.

ÇOK TALİHSİZ AÇIKLAMA..

AKP’li yöneticilerinin, ülke aydınlarına ve ülkenin değerlerine karşı tavırları ve yorumları da dikkat çekici. Büyükşehir belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı’na ilişkin söylemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Bu çok tahlisiz bir açıklama. Türkiye’yi rahatsız eden bir açıklama oldu. Hiç belediye meclisine getirmeden 15 Temmuz’da ulaşımı ücretsiz yaptılar. Bunu sadece o gün değil. Bununla birlikte 30 Ağustos Zafer Bayramı’n da ve diğer milli günlerde ücretsiz olsun. Bu bayramlar halktan uzak, protokol bayramı oldu. Üzücü tarafta o. Biz bunları ortadan kalması için parti olarak tüm milli ve dini bayramlarda ücretsiz olması talep ettik. Ortalık birbirine girdi. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Ormancılık Günü ile karşılaştırılması bile çok acıdır. Bizim derdimiz bu tür zihniyetin, bu tür söylemlerle zuhur etmesi. Mesele bakış meselesi. Bu bakışın düzeltilmesi.

Yerel seçimler sonrası İYİ Parti belediye meclisinde de temsil yetkisine sahip. Ancak mecliste yapılan yapılan komisyon seçimlerinde bazı hukuksuzluklar yaşandı. Komisyonlarda son durum nedir?

Maalesef, Büyükyehir Belediye Meclisi, mecliste 3’üncü çoğunluğu sahip olan İYİ Parti’yi rağmen hukuka aykırı olarak hareket etmiş ve çoğunluğun hakim olacağı yöntemle seçim yaparak komisyonları oluşturmuştur.

Bundan dolayı da hukuksuzluk oluştu. Amaç bizi meclis komisyonlarında uzak tutmaktı. Çünkü haksızlıklara ve usullüklere İYİ Parti karşı çıkmasın, AK Parti ve küçük ortağı orada işi bir şekilde götürsün. Çünkü İYİ Parti Türkiye siyasetine girdikten sonra meclislerde, nasıl ülke meselelerini irdelediğini gördüler. Bu nedenle bizi uzak tutmaya çalıştılar. Ancak bu hukuksuzluğa karşı, yasal yollara başvurduk ve idare mahkemesi durdurma kararı verdi.  Biz milletin menfaatine ne söylememiz gerekiyorsa, ne yapmamız gerekiyorsa, parlamentoda çalışan milletvekillerimiz gibi, yerelde de siyaset yapacağız ve doğruları Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de söylemeye devam edeceğiz.

YAYIN HAYATINDA BAŞARILAR

SONHABER16 yayın kuruluşu olarak internet gazeteciliği ve haberciliği konusunda bir yıldır Türkiye’nin medyasında aktif bir çalışma sürdürüyorsunuz. Bu anlamda da kurucu başkanını Ahmet Sevinç’e ve diğer yöneticilerini tebrik ediyorum. Çok sayıdaki havuz medyası ve baskı altında bulunan diğer kuruluşlarının içinde bulunduğu durum dikkate alındığında, internet haberciliğinizi şimdi de SONHABER 16 Gazetesi’nin sayfalarına yansıtarak sürdürmenizi temenni ediyorum. Özgür ifadelere yer veren bir gazete olarak, anlamı çok büyük olacaktır. Türkiye’nin ve Bursa’nın meselelerine tarafsız dile getireceğiniz için yayın hayatınızda başarılar dilerim..

Objektif ve halkın sesi gözüyle bakan bir çizgi olduğunuzu şimdiye kadar ispatladınız, bundan sonra da böyle devam edeceğiniz inancındayım..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.