İTÜ, Doğa Koleji’ni almaktan vaz mı geçti?

İTÜ, Doğa Koleji’ni almaktan vaz mı geçti?
16.01.2020
A+
A-

Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz İTÜ Vakfı’nın Doğa Koleji’ni almaktan vazgeçtiğini yazdı, Türkiye’de vergiden muaf tutulan vakıflarından bahsetti.

Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, “İTÜ, Doğa Koleji’ni almaktan vazgeçti” başlıklı köşe yazısında son dönemde yaşanan Doğa Koleji krizine değindi, Türkiye’de vergiden muaf tutulan vakıfları irdeledi.

“İTÜ bünyesinde çözülmeye çalışılan Doğa Koleji sorunu arap saçına döndü. Yapılan kapsamlı çalışmalar sonucunda bu sorunu çözmek için 400 milyon dolar gerektiği ve bu kredinin geri dönmesinin olanaksızlığı dolayısıyla İTÜ’nün teklifi reddettiği ileri sürülüyor. Doğa Koleji’ni satın almak üzere kurulan İTÜ Vakfı’nın bu sorunu çözmek için yeterli olmadığı görüşü ağır bastı” diye yazan Yılmaz, “Adında “çağdaş” geçen vakıflar vergiden muaf statüden çıkarken, kimler giriyor?” diye sordu.

İşte Yılmaz’ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

2017-2019 listesine bir göz gezdirdim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu ve 2018 yılında kurulan “Yeni Türkiye Eğitim Vakfı” (YETEV), listeye en son giren vakıf.

Tarih: 18.09.2019

“Yeni Doğu Okulları” adıyla İstanbul’da Sancaktepe, Çekmeköy, Başakşehir ve Bahçeşehir, İzmir’de de Bornova kampüsleri eğitim-öğretim hayatına başlamış.

Esra Albayrak’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu “Nun Eğitim ve Kültür Vakfı” bu statüyü 2018 yılında elde ediyor.

1996 yılında İstanbul Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (İSEGEV) adıyla yalnızca İstanbul’da yurt açan TÜRGEV, 2012 yılının Ağustos ayı itibarıyla Türkiye’ye ve yurt dışına yayılıyor. Yönetim kurulu başkanlığını Dr. Fatmanur Altun’un yaptığı ve Bilal Erdoğan ile Dr. Esra Albayrak kardeşlerin yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRGEV de bu kervana erken katılanlardan…

Yılmaz, Çağdaş Eğitim Vakfı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği örneklerini de yazısında inceledi:

ÇEV’in karşılıksız eğitim bursu sağlaması kamu yararı görülmedi!

FETÖ’nün düzmece dosyalarından oluşan “Ergenekon Davası”na dahil edildikleri gerekçesiyle; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) gibi ÇEV de vergi muafiyeti tanınan vakıflar statüsünden çıktı.

Bu nedenle bağışlar her bir kuruş için vergi ödemek durumundalar…

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.