İstihdam piyasası canlılığını koruyor

İstihdam piyasası canlılığını koruyor
16.05.2018
A+
A-

Kariyer.net tarafından her ay açıklanan İstihdam Endeksi’nin Nisan 2018 verileri, istihdam piyasasındaki canlılığın, 24 Haziran seçimleri öncesinde de devam ettiğine işaret etti. Nisan ayında yayınlanan yeni iş ilanı sayısı geçen yıla oranla yüzde 22 artarken, Turizm geçen yılın aynı ayına göre en çok ilan yayınlanan sektör olarak zirvedeki yerini korudu. Proses Mühendisliği en çok ihtiyaç duyulan mühendislik dalı, İngilizce Öğretmenliği ise en çok talep edilen öğretmenlik branşı oldu.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in her ay düzenli olarak yayınladığı İstihdam Endeksi’nin Nisan 2018 verileri, istihdam piyasasında canlılığın devam ettiğini gösterdi. Nisan ayında yeni yayınlanan iş ilanı sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 22 artış gösterdi ve 19.982 olarak gerçekleşti.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “İstihdam seferberliğinin meyveleri alınıyor”

İstihdam Endeksi Nisan 2018 sonuçlarını değerlendiren Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, istihdam piyasasında olumlu tablonun Nisan ayında da devam ettiğini belirtti. Uysal, “Nisan ayında, yeni yayınlanan iş ilanı sayısında bir önceki yıla göre yüzde 22 oranında artış kaydedildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan teşviklerin, istihdama olumlu yönde yansımaya başladığını görüyoruz. Örneğin, geçtiğimiz aylarda İmalat ve Bilişim sektörlerinde, mevcut istihdama eklenecek her bir çalışanın tüm sigorta primlerinin ve vergilerinin devlet tarafından karşılanacağına dair bir açıklama yapılmıştı. Verilerimize göre, yayınlanan ilan sayısı en fazla olan şehirler olarak İstanbul, Ankara ve İzmir sıralanıyor; bu üç şehirde de Tekstil, Bilişim ve Üretim/Endüstriyel Ürünler sektörleri ön plana çıkıyor. Bu gelişmelerden hareketle, istihdam piyasasındaki olumlu havanın 24 Haziran seçimleri öncesinde devam ettiğini söyleyebiliriz” dedi.

Üniversite mezunlarının başvurularında artış sürüyor

Başvuru yapan adayların eğitim durumuna göre yapılan değerlendirmede, bir yıl önceye göre eğitim durumu üniversite ve doktora seviyesindeki adayların başvurularının arttığı ortaya çıktı.

Proses mühendisliği yükselişte

Geçtiğimiz aya göre başvurulan ilan sayısı en fazla artan ilk 10 mühendislik pozisyonuna bakıldığında ise Proses Mühendisi pozisyonunun %21 artış oranıyla ilk sıraya yükseldiği görüldü. Bu pozisyonu %13 artış oranıyla Gıda Mühendisi, yüzde 10’la da Teknik Ofis Mühendisi pozisyonu izledi.

En çok ihtiyaç İngilizce Öğretmenliği’ne

Okulların kapanmasına sayılı günler kala, yeni öğretim yılı için başlayan hazırlıklar Kariyer.net verilerine de yansıdı. İlan sayısı en fazla artan 10 öğretmenlik branşına bakıldığına ilk sırada İngilizce Öğretmenliği’nin yer aldığı görüldü. İngilizce Öğretmenliği’ni sırasıyla Sınıf Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Anaokulu Öğretmenliği ile Fizik Öğretmenliği branşları takip etti.

Muğla’da yaza doğru istihdam piyasası canlandı

Nisan ayında başvuru alan ilan sayısı en fazla olan ilk 10 şehre ilişkin yapılan değerlendirmede, Muğla’nın yüzde 57’lik bir artışla, geçen yıla göre en çok artış yakalayan şehir olduğu ortaya çıktı. Muğla’nın ardından yüzde 43’le Tekirdağ ve yüzde 40’la Antalya geldi.

Her şehrin lokomotifi farklı bir sektör oldu

Nisan ayında en çok ilan yayınlanan ilk 10 sektör arasında, geçen yıla göre en çok artış yakalayan sektör, yüzde 48’le Turizm oldu. Şehirler bazında başvuru alan ilanların, sektörler açısından değerlendirmesine bakıldığında ise şu tablo ortaya çıktı: İstanbul’da Tekstil ve Bilişim, İzmir’de Üretim/Endüstriyel Ürünler, Ankara’da Bilişim, Bursa’da Otomotiv, Tekirdağ ve Adana’da ise Sağlık.

Turizm canlandı Resepsiyonist ihtiyacı arttı

Nisan ayında başvuru alan ilan sayısı en fazla olan pozisyonlara bakıldığında, Satış alanında yer alan pozisyonların başı çektiği görüldü. Turizm sektöründe yaşanan hareketlilik ise Resepsiyonist pozisyonuna yansıdı ve Resepsiyonist pozisyonu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58 artış yaşadı.

Mavi yakanın en çok telefonda başvurduğu pozisyon “Garson” oldu

Kariyer.net’in mavi yaka istihdam piyasasına yeni bir soluk getiren mobil uygulaması İşin Olsun, Nisan 2018 sonu itibarıyla 1,4 milyondan fazla indirildi. Kariyer.net’in mavi yaka istihdamına ışık tutmak amacıyla yararlandığı İşin Olsun verilerine göre, Nisan ayında uygulama içerisinden en çok başvuru alan mavi yaka pozisyonlar sırasıyla, Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi, Çağrı Merkezi Elemanı ve Kasiyer oldu. Telefonla en çok başvuru alan pozisyonlar ise Garson, Sekreter, Şoför/Sürücü Temizlik Görevlisi ve Aşçı olarak sıralandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.