İşte ‘Başkanlık Sistemi’ne geçişin maliyeti!

02.11.2018
A+
A-

Başkanlık sistemine geçişle birlikte, bütçeye 1.2 milyar TL ek yük geldi.

Başkanlık sisteminin, devlete mali yükünün 1.2 milyar TL olduğu ortaya çıktı. Uyum KHK’si ile devletin pek çok kurumunu kendisine bağlayan, kapatılan Başbakanlık’tan görevler devralan, yeni görevler üstlenen ve yeni birimler kuran Cumhurbaşkanlığı’nın tüm bu yenilikler için 2019 yılında 1 milyar 295 milyon 500 bin TL harcanacak.

Devletin Başbakanlık düzeyindeki temsil faaliyetlerinin Cumhurbaşkanlığı’na devredilmesi de Saray’ın temsil ve tanıtma giderlerindeki yüzde 147’lik artışa gerekçe olarak sunuldu.

Cumhuriyet’in haberine göre; Başkanlık sistemine geçişle birlikte Başbakanlık ve bağlı kurumları kapatıldı, bunların tüm görev ve yetkileri Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. 2019 yılı için Cumhurbaşkanlığı’na 2 milyar 818 milyon 899 bin TL ödenek verilmesine ilişkin teklif önceki gece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, Saray’ın harcama planlarına ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

Başkanlık sisteminin zorunluluğu olarak devralınan görevler ve yeni kurulan birimler için, 2019 bütçesinde 1 milyar 295 milyon 500 bin TL ödenek ayrıldı. Böylece 2.9 milyar TL’lik Saray bütçesinin yüzde 45’inin Başkanlık sisteminin gereklilikleri için harcanacağı ortaya çıktı.

Kurulan ve faaliyetlerine başlayan yeni birimlerden Cumhurbaşkanlığı ofisleri için 233 milyon 500 bin lira ödenek ayrıldı. Bu ödenekten aslan payını 150 milyon TL ile yatırım ofisi aldı.

Cumhurbaşkanlığı’na bir afet gerçekleşmesi durumunda acil yardımların kuruluşlara aktarılması ile ilgili olan “acil destek giderleri” için 150 milyon TL, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından kullanılan Barışı Destekleme ve Koruma Hizmetleri için 750 milyon TL bütçe ayrıldı.

Oktay, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 31’ine denk gelen bu tutar için “Cumhurbaşkanı veya Cumhurbaşkanlığı 1 kuruşuna dokunamaz, harcayamaz” savunmasını yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.