İMO Bursa’dan Doburca bağlantı yolu uyarısı

15.08.2018
A+
A-

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, “Hazırladığımız teknik rapora ve tüm uyarılarımıza rağmen iyileştirmeler yapılmadan kullanılmaya devam edilen Uludağ Yolu İnkaya – Doburca bağlantısı daha kaç kişiye mezar olacak?” diye sordu.     

Uludağ Yolu İnkaya – Doburca bağlantısında yaşanan kaza, Karayolları kurallarına uygun olmayan şekilde yapılan yolu bir kez daha gündeme getirdi.

İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, 2014 yılında açılan yolda 2 ay sonra kazalar yaşanmaya başladığını hatırlatarak, “Yaşanan kazaların en önemli sebebi yolun gerekli standartları sağlamaması” dedi. Yetkilileri yol konusunda defalarca uyardıklarını söyleyen Başkan Albayrak’ın konu ile ilgili yaptığı açıklama şöyle;

Trafik kazaları, maalesef ülke olarak en büyük sıkıntılarımızdan birisidir. Binlerce vatandaşımızı yitirdiğimiz bu kazalarda kusurların büyük bölümü sürücülerden kaynaklanıyor. Kural ihlallerinin başı çektiği kazalara bazen yol kusurları da sebebiyet verebiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı ‘Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri’ raporuna göre, Türkiye karayolu ağında 2017 yılında toplam 1 milyon 202 bin 716 adet trafik kazası meydana geldi. Söz konusu kazaların 1 milyon 20 bin 47’si maddi hasarlı, 182 bin 669’u ise ölümlü yaralanmalı kazalar oluşturmuştur. Trafik kazaları sonucunda 7 bin 427 kişi öldü, 300 bin 383 kişi yaralanmıştır. Bu açıdan ülkemiz, Avrupa Birliği ülkeleri arasında toplam ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında Almanya’nın ardından ikinci sırada yer alırken, maalesef ölü sayısında ise ilk sırada bulunuyor. Uludağ Yolu İnkaya – Doburca bağlantısı da kazalara sebebiyet vere

İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak

oluşturuldu. Bölgede inceleme yapan heyetin hazırladığı teknik rapor o dönemde yetkililerimize iletilerek uyarılarda bulunuldu. Söz konusu rapor, 3 Eylül 2014 tarihinde basın açıklaması ile kamuoyuna da açıklanmıştı.

Yaşanan ölümlü kazaların ardından yol, otobüs ve kamyonlara kapatıldı fakat kusurlar giderilmediği ve tamamen kapatılmadığı için bu tür kural ihlalleri yaşanmaya devam ediyor. Yol ile ilgili uyarılarımızın dikkate alınmaması bir gencimizin daha hayatının baharında yitip gitmesine neden oldu. Bu yolda iyileştirme yapılması için daha kaç canın yitirilmesi gerekiyor?

Mevcut bağlantı yolunda iyileştirici düzenlemeler yapılmaması durumunda elim kazaların tekrarlanma riskinin bulunduğunu o dönemde haykırmıştık. Yol planlanırken Aşiyan bölgesindeki varyanta kadar uzatılması böylece seyahat konforu daha iyi bir yol olması düşünülmüştü fakat kamulaştırma sıkıntısı nedeniyle mevcut halini aldı.

1 / 25.000 ve 1 / 5000 ölçekli imar planlarına 15 metre genişliğinde işlenen yol, mevcut haliyle bazı bölümlerde 8 metreye kadar daralıyor. Uzunluğu yaklaşık 1.300 metre olan yol iki şerit gidiş – geliş olarak hizmet veriyor. Uludağ’a karayolu ile ulaşımda yoğun olarak kullanılan Çekirge Meydanı’nın trafik yükünü azaltmak amacıyla şehrin Batısından gelenlere alternatif olarak yapılan yol, açılır açılmaz iki ölümlü kazanın ardından bir süreliğine trafiğe kapatıldı daha sonra yapılan düzenlemeler ile azami 30 Km/sa hızla sadece küçük araçlar için trafiğe açıldı.

Kışın kar ve buzlanmanın olduğu dönemlerde tüm araçlar için trafiğe kapatılan yolda yüzde 15’lere varan eğimler, yol boyunca ard arda ters yatay virajlar, yarıçapı 20 metreye kadar inen yatay virajlar bulunuyor. Yol, Karayolu standartlarına göre 4’ncü Sınıf olarak nitelendiriliyor yani standardı düşük bir yol.

Sadece küçük araçlar için yeniden trafiğe açılan yolda yatay düşey işaretler, hız kesici bantlar, büyük araç giremez sınırlaması bulunmasına rağmen ülkemizde trafik kültürü ne yazık ki olması gereken durumda değil. Bu nedenle yolun kullanımını engellemek mümkün olmuyor.

Yol bu haliyle trafiğe açık olduğu ve projesinde iyileştirici düzeltmeler yapılmadığı sürece benzer kazaların yaşaması kaçınılmazdır. Yetkililerimizin bu bağlantı yolunu biran önce Bursa’mızın hakkettiği ve Karayolu Tasarım El Kitabında ifade edilen 1’nci Sınıf yol standardına yükseltmesi, küçük, büyük araç ayrımı olmadan yaz – kış güvenli hizmet verir hale getirmesi elzemdir. Özellikle yazın çok kullanılan Uludağ ulaşımı için turistik yol statüsüne bile girebilecek bu yolda yapılması gereken, yolu trafiğe tamamen kapatarak gerekli ödenek sağlanıp kamulaştırmaların yapılması, yolun standardını en üst seviye çıkarıp, Bursa’ya yakışan güvenli ve konforlu hale getirilmesidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.