İBB Başkanı İmamoğlu, Fener Rum Patriği Batholomeos’yu ağırladı

İBB Başkanı İmamoğlu, Fener Rum Patriği Batholomeos’yu ağırladı
04.07.2019
A+
A-

İMAMOĞLU: Hepimiz İstanbulluyuz!

BARTHOLOMEOS: Güzel şeyler olacak!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fener Rum Patriği Batholomeos’yu Saraçhane’deki makam odasında ağırladı.

Bartholomeos, İmamoğlu’na, ”Allah kolaylık versin. Bir İstanbullu olarak, patrikhanemizin ve cemaatimizin başında olan kişi olarak, zatıalinizi gönülden tebrik ediyoruz, başarılar diliyoruz. İstanbul’umuzun hayrına, bütün hemşehrilerimizin iyiliği ve refahı için eminiz ki, sizin de söylediğiniz gibi güzel şeyler yapacaksınız, güzel şeyler olacak” derken, İBB Başkanı, Fener Rum Patriği’ne, ”Umuyorum çok güzel işleri birlikte yaparız. İstanbul’umuzun ihtiyacı da var. İstanbul’u hak ettiği yere birlikte taşırız. Bu bizim şehrimiz. Hepimiz İstanbulluyuz. Bu kıymetli duygularla, sizleri ağırlamaktan onur duyduğumu belirtmek isterim” karşılığını verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos’yu Saraçhane’deki makam odasında ağırladı. İmamoğlu, Bartholomeos’yu merdivenlerde karşıladı. Daha sonra makam odasına geçen ikili, keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

”Bu yoğun programınız arasında bize bu kadar çabuk randevu verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum” diyen Bartholomeos, şunları söyledi: ‘

‘Dosyalar… Tahmin ediyorum. Allah kolaylık versin. Bir İstanbullu olarak, patrikhanemizin ve cemaatimizin başında olan kişi olarak, zatıalinizi gönülden tebrik ediyoruz, başarılar diliyoruz. İstanbul’umuzun hayrına, bütün hemşehrilerimizin iyiliği ve refahı için eminiz ki, sizin de söylediğiniz gibi güzel şeyler yapacaksınız, güzel şeyler olacak. Çok ümitliyiz. Bizim, eskiden süregelen dostluğumuz var. Biz, Sayın Başkan’la uçakta tanıştık Trabzon’dan İstanbul’a dönerken. Noel’imizde patrikhanemize teşrif ettiniz. Çok takdir ettik. Teşekkür ederiz. Size, ilk seçildiğinizde bir tebrik mektubu göndermiştim. Bu mektup daha sonra geri geldi. Bugün yeniden getirdik.”

ULAŞAMAYAN MEKTUP!

İmamoğlu, ulaşamayan mektupla ilgili, ”Bizim de bilmediğimiz bürokratik bir aksilik olmuş içeride. Biz de sonradan öğrendik. Sonradan derken, görevi yeniden teslim aldıktan sonra öğrendik” yanıtını verdi.

Sözlerine devam eden Bartholomeos, sözlerini, ”İstanbul’un en eski kurumu olarak nitelediği patrikhanenin 17 asırdan bu yana hizmet verdiğini vurgulayarak, ”Rahmetli Falih Rıfkı Atay, ‘Patrikhane, İstanbul’un cazibesidir’ demişti. Çok önemli bir kurumdur. Dünyadaki Ortodoksluğun merkezidir ve bu açıdan İstanbul’umuzun iftihar edebileceği dini bir kurumdur. Yalnız dini bir kurum değil, medeniyet yaratan, kültür, geliştiren bir kurumdur. Desteğinize her zaman ihtiyacımız olacaktır. Bunu esirgemeyeceğiniz bildiğim için, şimdiden teşekkür ederim” şeklinde noktaladı.

”İSTANBUL’U HAK ETTİĞİ YERE TAŞIYACAĞIZ”

İmamoğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti, ”Onur duydum” sözleriyle dile getirerek, ”Biz de İstanbul’un manevi dünyasının en önemli merkezlerinden biri olan patrikhanemizin ve sizlerin bu şehirde olmanızın, gerçekten bu şehrin en değerli noktalarından biri olduğunu düşünüyorum. Bu manada biz de İBB olarak, İstanbul’un her değerli anını, korumak, kollamak ve iş birliği yapmak hususunda kararlı bir yönetimiz. Bunun aynı zamanda vazifemiz olduğunun da farkındayız. İstanbul’un, dünyanın en mühim inanç gruplarından birinin merkezi olması, şehrimiz için gerçekten kıymetli. Yazarımızın, şairimizin dediği gibi, cazibe. Bu yönüyle de değerli. Sizler bir inanç grubunu temsil ediyorsunuz ama aynı zamanda İstanbul’u da temsil etmiş oluyorsunuz dünyanın her yerinde. Bu alanda, sizlerdeki tecrübeleri, biz de elde etmek ve İstanbul’umuza katkı sunma noktasında iş birliğini dileriz, isteriz. Bu, şehrimiz için çok büyük bir kazanç. Umuyorum çok güzel işleri birlikte yaparız. İstanbul’umuzun ihtiyacı da var. İstanbul’u hak ettiği yere birlikte taşırız. Bu bizim şehrimiz. Hepimiz İstanbulluyuz. Bu kıymetli duygularla, sizleri ağırlamaktan onur duyduğumu belirtmek isterim” diye konuştu.

BARTHOLOMEOS: ”İMAMOĞLU, İYİ NİYETLİ BİRİ”

İkili, daha sonra birlikte kameraların karşısına geçti. İlk sözü alan Bartholomeos, ”Yeni seçilen İBB Başkanı’nı, kendim ve şahsım adına tebrik ziyaretinde bulundum. Sayın Başkan ile çok eskiden beri tanışıyoruz. Geçen Noel bayramımızda kendileri patrikhanemize teşrik ettiler. Konuşmamız sırasında cemaatimizin söylediğim gibi hepimizin hayır dualarını getirdik kendilerine. İstanbul çok kültürlü bir şehir. Bütün inançlardan hemşerilerimiz vardır. Ayrıyeten Ortodoks aleminin merkezi olan Rum Patrikhanesi’nin İstanbul topraklarında bulunması, şehrimiz için bir lütuftur. 17 asırlık bir kurumdan bahsediyoruz. Bu yalnız dini bir kurum değildir. Patrikhanemiz medeniyete ve kültüre büyük katkı sağlamıştır asırlar boyunca. Bu açıdan sayın başkanımızın patrikhanemize karşı ve cemaatimize karşı ilgisini talep ettik, rica ettik. Kendisi bildiğiniz gibi, iyi niyetli bir insandır. Bütün İstanbullulara karşı ayrımcılık yapmaksızın hareket edecektir, dönemi esnasında ve kendilerine şimdiden teşekkür ediyoruz. Bize çok kısa bir zamanda randevu verdikleri için müteşekkiriz. Kendilerine ve ailelerine ve bütün İstanbullulara bu vesileyle patrikhanemizin ve şahmısın hayır dualarını arz etmek iletmek istiyorum” dedi.

İMAMOĞLU: ”İSTANBUL’UN EŞİTLİKÇİ TAVRINI TÜM DÜNYAYA GÖSTERECEĞİZ”

İmamoğlu ise şunları söyledi: ”Kadim kent İstanbul’un içinde barındırdığı tüm manevi dünyaya karşı olan eşitlikçi tavrımızı göstermek adına kendilerini de belirttim ki belediyemizin bir inanç masası olacak. Ve bu inanç masasının, aynı zamanda şehrimizin kendi yöneten belediyenin her inanca saygılı, her inanca eşitlikçi tavrı ortaya koyma adına, bu masanın aktif hale gelmesi ve bize tavsiye ve önerilerde bulunması önemsediğimizi belirttik. Bu ve bunun gibi çalışmalarda şehrimize huzur açısından ilişkilerin sağlıklı yürümesi açısından ve her bireyine, eşit vatandaş tavrı göstermesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Yol haritamızda İstanbul’a bakışımız böyledir. Patrikhanenin İstanbul’da bulunması çok kıymetlidir. Altını çizmek isterim. Dünyaya açılma noktasında aktif dönem başlatacağımız İstanbul’umuzda patrikhanenin de yurt dışına dönük faaliyetlerimiz de kendi cemaat mensuplarıyla özellikle iş birliği yapması ve bu kentin tanıtılması noktasında bize katkı sunmaları talebime, ‘Hep birlikte oluruz’ ifadesi bizi çok memnun etmiştir. Onur duydum. Her şeyin çok güzel olacağı bir dönemi İstanbul’umuza yaşatırız.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.