Hasta ve İktidarda – I

Hasta ve İktidarda – I
20.12.2019
A+
A-

2017 yılı içinde okuduğum kitaplar içerisinde beni en çok etkileyen David Owen’e ait  “Hasta ve İktidarda” adlı belgesel niteliğindeki kitabıdır. Bu kitabın yazarı, İngiltere’de Sağlık ve Dışişleri Bakanlığı yapmış olup, son 100 yılda devlet başkanları ve onların hastalıkları hakkında bizlerin bilmediği ve de merak ettiği konulara ışık tutmaktadır.

Söz konusu kitap, Roosevelt, Churchill, Hitler, Nixon, Wilson, Lincoln, Stalin, Mussolini, Reagan, Yeltsin, Kennedy,  Mitterrand,  W. Bush vb. devlet adamlarının kendileri için özel olabilecek birçok sağlık sorunlarını bir bilim adamlığı ve titizliği içinde bizleri bilgilendirmiştir.

Dünyaya yön veren ve yöneten bu devlet adamlarının, hafıza kayıpları, astım, alkol bağımlılığı, uyuşturucu alışkanlığı, akıl hastalıkları (bipolar bozukluk, kibir sendromu, mani eğilimi, depresyon, şizofreni ) vb. sağlık sorunlarının olması bizleri dehşete düşürebilir, hatta düşürmeli de, derim.

Yukarıda sıraladığım popüler anlamda delilikle özdeşleştirilen devlet adamlarından birçoğuna bilimsel anlamda elbette bir akıl hastalığı teşhisi konmamıştır, daha doğrusu konamamıştır.

Şöyle ki; tıp adamları, devlet adamlarının akli bozukluklarına teşhis koymaya çalıştıklarında bu liderler eğer ülkelerinde ulusal kahraman gibi karşılık görüyorlar ise toplumun büyük çoğunluğu bu teşhisleri kabul etmek istemezler.

İşte sorun zaten buradadır…

Elbette bu ortamda; ekonomik, sosyolojik, psikolojik vb. bir sürü etken rol oynamaktadır. Halkının ihtiyaçlarını temin ettiği sürece hiçbir kimse onların psikolojik ve ruhsal açıdan hasta olduklarını kabul etmeye yanaşmaz. Şayet bu hasta ruhlu liderler, halkın desteğini kaybettikleri an elbette iktidarın nimetlerinden faydalanamayacakları gibi iktidardan düşüşleri de sonlarını getirecektir. İşte bu ortamda liderler kendilerini kaybetmeye başlamışlardır, dengesizleşmişler, hatta kontrolden çıkmışlardır!

Dünya tarihinden örnekler;

ROOSEVELT;  bipolar bozukluk, mani, astım.

 WİLSON; depresyon, alzheimer.

REAGAN; alzheimer.

NİXON;  alkol bağımlılığı, psikoz bozukluk.

HİTLER; kibir sendromu, histeri, parayona, şizofren, nörotik psikopat, parkinson, kokain kullanımı.

CHURCİLL; aşırı yemek yeme, aşırı sigara ve alkol kullanımı, depresyon.

STALİN; aşırı alkol, parayona, psipokat.

MUSSOLİNİ; ülser, bipolar, depresyon.

Tarih boyunca dünyaya yön veren, yöneten bu insanların zaafları, hastalıkları nedeniyle kendi ülkelerine olduğu kadar, tüm insanlığa da zararları dokunmuştur, dokunmaktadır da! Kendilerine oy deposu gözü ile bakılan seçmenlerin tüm bu gerçekleri bilimin elverdiği ölçüde akıl ve mantıklarını kullanarak birlik halinde çözmeleri gerekmektedir.

Aksi takdirde tarihten ders almamanın cezasını ve bedelini kendileri ve ülkeleri ödemek zorunda kalacaktır, evet tarihten ders almanın zamanı çoktan gelmiş olmalı…

Ayrıca birçok diktatör kişisel iktidarları arttıkça öncelikle görev sürelerini uzatmak için yasama ve kanunlarda değişiklik yaparak etik olmayan yollara da başvurmuştur.

Yazımı, Abraham Lincoln’ün ünlü sözü ile bitirmek istiyorum; “Bir Tanrı var, biliyorum ve bir fırtınanın yaklaşmakta olduğunu görüyorum; Eğer bana bir yer ayırdıysa, yanına gitmek için kendimi hazır hissediyorum!”

YORUMLAR

  1. Kemal Aydı dedi ki:

    Tarih tekerrürden ibarettir denir, eğer ders almasını bilirse insanoğlu tarih tekerrür etmezdi.

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      Kemal Abi… aynen… çok haklısın. ..

  2. İdris SEVER dedi ki:

    Elinize sağlık,
    Allah bizi böyle liderlerden korusun! :))

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      Amin….. Kardeşim. .

  3. Raji dedi ki:

    Tanrı,
    liderleri hastalıktan
    vatandaşları da hasta liderlerden korusun.
    Yüreğine sağlık, yine harika bir yazı …

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      Teşekkürler. ..Raji Kardesim…
      .

  4. Yakup Kangırtay dedi ki:

    Güzel arkadaşım
    Yüreğine sağlık

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      Yakup Kardeşim. .. teşekkürler. ..selamlar…

  5. Ahmet Çavuşoğlu dedi ki:

    Güzel yazılarının devamını diler… Herşey gönlünce olsun ve sağlıklı ömürler dilerim… Selamlar!

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      Ahmet Kardeşim… Ankara’ya selam ve sevgilerimle..