Hanlar Bölgesi, nihayet gün yüzüne çıkıyor

Hanlar Bölgesi, nihayet gün yüzüne çıkıyor
12.10.2020
A+
A-

Bursa, Türk tarihi açısından önemli bir yerleşim merkezidir. Orta Asya’dan başlayan göçerliğin bittiği, konarlığa ve devletleşmeye geçildiği bölgedir Bursa.

Bursa’nın Türklerin eline geçmesiyle ticarette güven kazanmış Kayı Boyu beyleri, ticaretin de göçerlikten arındırılıp belli başlı merkezlerde yapılmasını istediler. İlk örnek Yenişehir ile Bursa olurken ticaret merkezlerinin güvenliği kısa zamanda bölgede yaşayanlar tarafından takdirle karşılandı.

Bursa, göçerliği bitiren Türklerin rol model şehriydi. Kısa zamanda Orhan Gazi döneminde şehrin imar ve ticaret merkezlerini kontrol edecek birimler kuruldu. Bursa, Türkler’den önce mimarı ve ticaretiyle çok önde bulunun bir coğrafya değildi ama Kudüs yolu üzerinde çok sayı da Bazelikaya sahipti.

Osmanlı Devletinin ilk başkenti olmasıyla Bursa’nın da kaderi değişti, hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Özellikle ticarette ilk çarşı uygulaması ,14. yüzyılda yine Bursa’da başlatıldı. 16. yüzyılda ise han ve bedestenlerin oluşumuyla bu günkü hanlar bölgesi oluşmuştur.

Hanlar bölgesi, Bursa’nın ticaret merkezi olmakla beraber 650 yıldan fazladır hala ayaktadır ama zamanla çarpık imarlaşma sayesinde şehrin merkezinde sıkışıp kalmıştır.

Bu bölgedeki hanlar; Koza Han, Fidan Han, Pirinç Han, İpek Han, Emir Han, Geyve Han, Galle Han, Çukur (Kütahya) Han, Kapan Han, Tuz Han’dır. Ayrıca bölge UNESCO Dünya Mirası listesindedir.

Bursa’nın Osmanlı izlerinin görüldüğü en belirgin bölge; Hanlar Bölgesidir. Ulu Cami, Orhan Cami, Balıbey Han, Tophane ve Bey Sarayı hep bölge içerisindedir. Aslında iyi bir konseptle gün yüzüne çıkartılmış olsa tüm bölge ciddi bir tarihi mirası gün yüzüne çıkartacağı gibi turizm açısından da iyi bir gelir edilecektir.

Hanlar bölgesiyle alakalı ilk çalışma yakın zamanda eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı rahmetli Hikmet Şahin tarafından yapılmıştı ama olmadı. Sonrasında da bir türlü Hanlar Bölgesinin gün yüzüne çıkması için sonuç alınacak çalışma başarılamadı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş`ın öncülüğünde başlatılan projeyle yaklaşık 650 yıllık Hanlar Bölgesinin gün yüzüne çıkartılması için ilk kazma geçtiğimiz günlerde nihayet vuruldu.

Son olarak Kızılay, İşkur ve Merkez Bankası binaları yıkıldı, Ulu Caminin kubbe ile minareleri nihayet uzaklardan gözükmeye başladı.

Eğer Hanlar bölgesi ile Tophane Bölgesi de temizlenir ve gün yüzüne çıkartılırsa Bursa bambaşka bir görünüme sahip olacağı gibi şehrin merkezi rahat bir nefes alacaktır.

Hatırlatmış olalım; Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Hanlar Bölgesi ve Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi kapsamında tarihi yapıları çevreleyen binaların yıkımının ardından bölgede uygulanacak projenin belirlenmesi için proje yarışması başlattı.

Bursa’nın tarih başkenti kimliğini öne çıkaracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Tarihi Saat Kulesi, Bey Sarayı ve Hisar Bölgesi’ni de içine alan “Tarih Adası” çalışmalarına hız veren Büyükşehir Belediyesi, restorasyonu tamamlanan Saat Kulesini ışıklandırdı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Saat Kulesinin restorasyonu bitti ve ışıklandırması yapıldı. Tophane yamaçlarında yıllardır ihmal edilen temizlik çalışmaları da hızla devam ediyor. Temizlik çalışmalarıyla birlikte aynı zamanda buradaki kalıntılar da ortaya çıkarılıyor, ışıklandırma çalışmaları yapılır. Ben bu vesileyle tüm hemşerilerimizden ve tüm misafirlerimizden özellikle şunu istirham ediyorum. Gerçekten bu yamaçlarda iş yapmak, çalışmak çok kolay değil. Onlarca arkadaşımız burada çalışıyor. Lütfen çerçöp atarak kirliliğe meydan vermeyelim. Gerçekten temizliği çok zor ve bu güzelliği hep beraber şehir olarak yaşayalım” açıklamasında bulundu Tophane yamaçları için.

Ecdat yadigarı her yapı bizlere emanet her kim sahip çıkıyorsa takdirle karşılanmalı Bursa her şeyi hak eden ruhaniyetli bir şehir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.