Gürsu’da Ahıskalı Türkler, ‘büyük sürgün’ü andı

14.11.2018
A+
A-

Gürsu’da Ahıskalı Türkler, ‘büyük sürgün’ün yıldönümünde bir araya geldi.

Gürsu’da ikamet eden Ahıskalılar, Ahıska Parkı’nda, Ahıskalı sanatçı Ramil Mevlutoğlu’nun organize ettiği, “Büyük Sürgün” 74’üncü yılında bir araya geldi.

74 yıl önce dedelerinin, Stalin tarafından Kırım’dan Orta Asya steplerine silah gücü ile sürgün edildiğini belirten Ramil Mevlütoğlu, ‘’İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan sürgünün yıkıcı etkilerini hala babalarımız, annelerimiz üzerinden atamadı, tüm zorluklara rağmen Ahıskalıların aile yaşamına ve geleneklerine son derece bağlı olmasından dolayı benliklerini, kültürlerini, dilini ve aidiyetlerini unutturamadılar. Bizler şanslıydık, öz vatanımıza kavuştuk. Şimdi Hükümetimiz Türkiye vatandaşlığının önünü açtı. İlçede nüfusumuz 5 bin civarında. Büyük bir çoğunluğumuz vatandaşlığa geçti’’ dedi.

Ramil Mevlütoğlu, 74 yıl önce Ahıska Türklerine yapılanların unutulmaması ve zamanı geldiğinde hesabının sorulması için 14 Kasım’ı asla unutmayacaklarını dile getirerek, ‘’Türk atanın nesilleri olarak birlik içinde olmalıyız. Bölünürsek her şeyimizi kaybederiz. Ahıska’yı kaybettiğimiz gibi. 14 Kasım 1944, babaları, ağabeyleri ve eşleri Sovyet cephesinde Nazi Almanya’sına karşı mücadele eden Türklerin ailelerinin öz yurtlarından koparıldığı ve sürüldüğü tarihtir. Unutmayacağız” ifadelerini kullandı.
14 KASIM 1944 AHISKA SÜRGÜNÜ
Ahıska Türkleri, 14 Kasım 1944 yılında, Sovyetler Birliği döneminde Stalin tarafından, bugün Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska bölgesindeki binlerce insan, tren vagonlarına doldurularak, Orta Asya’ya sürülmüşlerdi. Yaklaşık 17 bin insanın hayatını kaybettiği yolculuk sonunda Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a yerleştirilen Ahıska Türkleri, 12 yıl boyunca burada sıkı yönetim rejimi altında tutulmuştu. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra arşivlerde, sürgünün, Stalin’in Karadeniz kıyılarını Türkler’den temizleme operasyonunun bir parçası olduğu ortaya çıkmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.