Gündem: TOGO ve TOGG

Gündem: TOGO ve TOGG
02.01.2020
A+
A-

Türkiye gündemi; birkaç haftadır iki benzer kelime arasında sıkıştı kaldı; biri TOGO, diğeri ise İtalya’da yapılan Türkiye’nin yerli-milli otomobili TOGG prototiplerinin kamuoyu tarafından tartışılması. TOGO ve TOGG tartışması, neredeyse Türkiye’nin en büyük projesi olan Kanal İstanbul’un da önüne geçti.

TOGO inşaat kuleleri kaçak yanları ve rüşvet iddiaları ile televizyonlarda ve gazetelerde günlerdir tartışılıyor. Şimdi bu tartışmalara bir de yerli-milli olarak yapılması planlanan otomobilimiz TOGG da katıldı. Bu arada yıl sonu zamları ve asgari ücret açıklamaları bu hengamede buhar olup uçtu gitti.

Atı alan yine Üsküdar’ı geçti gitti. Hani derler ya; ‘Filler tepişir, otlar ezilir.’ Aynen öyle oldu!

Türkiye’de konuşulan gündemi dilimizin ve kalemimizin döndüğünce anlatalım; TOGO nedir? TOGG nedir?

TOGO İNŞAAT KULELERİ NEDİR?

TOGO inşaat kuleleri; Ankara Çukurambar semtinde, Eskişehir yolu üzerinde yapılan alışveriş merkezi ve toplu konut alanı inşaatı yapımıdır. İnşaatı CHP eski Milletvekili Sinan Aygün, bugün FETÖ’cü darbe girişimi için aranan ortakları ile beraber başlatmıştı. TOGO inşaatı, Meclis eski Başkanı Bülent Arınç’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e ‘parsel parsel sattılardediği bölgede başladı. Ankara’da 150 inşaatın FETÖ’ye rant sağlamak için yüksek emsal değerleri verilerek yapıldığı iddia ediliyor.

TOGO inşatına gelince; tam da hain darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016 günü Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile inşaatın bulunduğu alanda plan bazlı değişiklik yapılarak rant kapısı açılıyor.

Daha sonra FETÖ’cü ortakları hisselerini Sinan Aygün’e devrederek Türkiye’den kaçıyorlar. Ancak yerel seçimlerde Büyükşehir Belediyesi el değiştirince inşaatta yapılan usulsüz ilaveler ortaya çıkıyor.

TOGO İNŞAATINDA AVUKAT REZALETİ

TOGG inşaat davalarında avukat rezaleti; Büyükşehir Belediyesinin eski Başkanı Gökçek’in ve inşaatı yapan Sinan Aygün’ün avukatı aynı kişi olunca bu konu; Hukuk fakültelerinde ders olarak okutulabilir. Avukat mahkemelerden inşaatla ilgili gelen karar tebliğlerini Büyükşehir Belediyesi Hukuk İşlerine bildirmiyor, inşaatın durdurulup ve mühürlenmesini önlüyor.

Ayrıca inşaatın ruhsat plan notunda TOGO inşaat firması okul yapacağını vaat ediyor ve Büyükşehir Belediyesine taahhütname imzalıyor ve dosyaya konuyor. İşte ne olduysa burada oluyor ve iki cahil CHP’li Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi, yine kendileri gibi meclis üyesi olan Sinan Aygün’ün kardeşi Sibel Aygün’ü hem de TOGO inşaatlarında ziyaret ediyorlar ve tongaya düşürülüyorlar.

Aygün, ‘’Benden Mansur Yavaş adına 25 milyon rüşvet istediler’’ diye ortalığı ayağa kaldırdı.

Daha sonra; Aygün, ‘’okul inşaatı için parayı istediler’’ diyerek çark edip, konuya son noktayı koydu.

TOGG YERLİ VE MİLLİ OTOMOBİL NEDİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Genel Kurulu’nda,’’BEŞ BABAYİĞİT ARIYORUM” sözleriyle sürpriz bir konuşma yapmıştı. Daha sonra TOBB’un önderliğinde; BMC, TURKCELL, Tuncay Özilhan, Nafiz Zorlu, İnan Kıraç’tan oluşan “BEŞ BABAYİĞİT” ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük hayalim dediği yerli ve milli otomobil, ülkemizin yüzakı otomobil tasarımcısı Murat Günak’ın danışmanlığında, TOGG prototipi İtalyan Pininfarina tasarım ofisinde hazırlandı ve büyük bir lansman ile kamuoyuna tanıtıldı. Otomobilin tasarımı kamuoyu ve muhalefet partileri tarafından ortak görüş olarak beğenilidi, yerli ve milli otomobil yapımına yeşil ışık yakıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fabrikanın Bursa Gemlik Askeri Hara arazisine yapılacağını açıkladı. Arazi toplam 4.5 milyon metrekare. Bu arazinin 1 milyon metrekaresine TOGG Otomobil Fabrikası kurulacak. Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre yatırım 13 yılda tamamlanacak. Üretilecek otomobillere devletin 30.000 adetlik alım garantisi mevcut. Ve belediyelerden de çok büyük siparişler verilecek.

TOGG OTOMOBİLİNE, DÜŞÜNÜLEN 150 İSİMDEN BİRİ VERİLECEK

TOGG otomobili 2022 yılının sonlarında piyasaya sürülecek. İlk modelde yerlilik oranı % 51 olacak ve üç sene sonrası için % 68.8 yerlilik oranı hedefleniyor. Otomobiller akülü olacak ve beş değişik segment üzerinde imal edilecek.

Tabi bu TOGG otomobilleri de kamuoyunda çok tartışma yarattı, olumlu ve olumsuz bakanlar var!

AK Parti iktidarının yerli otomobil konusunda sicili bozuk olduğundan bir kesim güvenmiyor ve ‘bu yatırım lafta kalacak diyorlar.

AK Parti 2015 seçimlerinde de yine dışarıda üç SAAB marka otomobil prototipi hazırlatmış ve bu hayal olarak kalmıştı. Ancak biz yine bardağın dolu tarafından bakalım; AK Parti iktidarına 2022 yılına kadar verdiği sözü tutması için avans verelim, eğer başaramazlarsa eleştiri hakkımızı da işte o zaman kullanalım diyoruz.

Biz de yerli ve milli otomobilimizi bize kazandıracak her kim olursa olsun teşekkür ediyor ve kurulacak fabrikanın Türk milletine hayırlı olmasını diliyoruz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.