‘Geleceğe Nefes‘ sloganıyla dikilen fidanların yüzde 90’ı kurudu

‘Geleceğe Nefes‘ sloganıyla dikilen fidanların yüzde 90’ı kurudu
22.01.2020
A+
A-

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 11 Kasım’da ‘Geleceğe Nefes‘ sloganıyla dikilen 11 milyondan fazla fidanın yüzde 90’ının kuruduğu belirlendi. Konu hakkında bilgi birikimi olan ormancılar fidan ekimlerinin yanlış tarihte ve yanlış toprakta yapıldığını belirterek fidanların kuruyacağını bildirmişlerdi.

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş “Mevsim itibarıyla yeteri kadar yağışın olmadığı dönemde, sırf Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek adına böyle bir kampanyanın yürütülmesinin yanlış olduğunu söylemiştik. Ayrıca dikilen fidanların usulüne uygun ve ehil insanlar tarafından dikilmediği de ortadaydı” dedi.

Uzmanların uyarılarına karşın Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek adına yanlış zamanda dikilen milyonlarca fidan kurudu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından 11 Kasım 2019’da ‘Geleceğe Nefes’ sloganıyla, Türkiye’nin farklı illerinde eşzamanlı olarak 11 milyon fidan dikildi. Ankara’daki dikim etkinliği de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yapıldı.

Dikimlerin yapıldığı zaman diliminde meslek kuruluşları ve uzman orman mühendisleri, ‘toprağın yeterli nem doygunluğuna ulaşmadığını ve bu nedenle tutma oranlarının yüzde 10’un altında olduğunu’ belirterek uyarıda bulundu. Ancak bu uyarılar dikkate alınmadı.

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, fidanların dikiminden 2 ay sonra, sahada yapılan araştırmaları değerlendirdi. Cumhuriyet’ten Sena Yaşar‘ın haberine göre Durmuş, sendika tarafından Çanakkale Ayvacık’taki uygulama alanında yapılan incelemelerde, fidanların kuruduğunu belirlediklerini anlattı. Uygulamanın ‘popülist ve tahribatın üstünü örtme operasyonu’ olduğunu söyleyen Durmuş, bakanlığın ve Orman Genel Müdürlüğü’nün yasalar gereğince, fidanlama yapmasının zorunluluk olduğunun da altını çizdi.

DURMUŞ: BU BİR CİNAYETTİR

Durmuş, açıklamasında şu eleştirilerde bulundu

“Bu çalışmaya yönelik, ormancılık bilim insanları ve bizler, koşulların uygun olmadığını bildirmiştik. Mevsim itibarıyla yeteri kadar yağışın olmadığı dönemde, sırf Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek adına böyle bir kampanyanın yürütülmesinin yanlış olduğunu söylemiştik. Ayrıca dikilen fidanların usulüne uygun ve ehil insanlar tarafından dikilmediği de ortadaydı. Keşke o dönemki iddialarımızda biz yanılmış olsaydık. Birkaç alanda yaptığımız araştırmada yüzde 90’ın üzerinde fidanın öldüğü görülmektedir.

Bu bir cinayettir. Tarım Orman Bakanı ve Orman Genel Müdürlüğü yetkililerini bir kez daha uyarıyoruz. 17 yıldır binlerce hektar orman alanını çokuluslu şirketlere maden sahası olarak peşkeş çektiniz. Bu şirketlerin yarattığı tahribatı değil 11 milyon fidan dikmek, asırlarca uğraşsanız düzeltemezsiniz. Bu uygulamalar geleceğin nefesi olmak yerine gelecek neslin soluğunu kesmiştir.”

AĞAÇLAR İÇİN UAYRMIŞLARDI

Independent Türkçe’den Dündar Kale’nin haberine göre bakanlığın kampanyası bazı ormancılardan destek görmedi. Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Orman Mühendisi Hüseyin Çetin, kampanyanın dolayısıyla ‘Milli Ağaçlandırma Günü’nün tarihinin doğru seçilmediğini söyledi. Tüm dünyada ve Türkiye’de 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası’nın kutlandığını, ağaçlandırma kampanyalarının düzenlediğini hatırlatan Çetin eleştirilerini şöyle sıraladı:

“İÇ ANADOLU’DA SONBAHARDA DAMLA YAĞMUR DÜŞMEMİŞ. KUPKURU TOPRAĞA FİDAN DİKEMEZSİNİZ”

“Ağaçlandırma çalışmalarında esas olan fidan dikimi. ’11. ayın 11’inde, saat 11’de, 11 milyon fidan’, güzel bir söylem. Ama biz bunun gerçeklemesini mümkün görmüyoruz. Doğu Anadolu’da eksi 8-10 derece donda fidan dikebilir misiniz, dikemezsiniz. İç Anadolu’da sonbaharda damla yağmur düşmemiş. Kupkuru toprağa fidan dikemezsiniz.

33 yıllık memuriyet hayatımın 28 yılı ağaçlandırmada geçti. Çoğu İç Anadolu bölgesinde olmak üzere, 16-17 bin hektar orman çalışmasında bulundum. İç Anadolu’da sonbahar kurak gittiği zaman fidan dikimi yapılamaz. Ancak yağış olursa, toprakta bir rutubet olursa ağaçlandırma çalışması yapılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.