Eyalet! Pardon, yerel seçimler…

30.10.2018
A+
A-

Değerli okurlarım ve Aziz Türk Milleti,

Öncelikle, Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Takip eden okurlar hatırlayacaktır, ‘’Cumhuriyetimizin 4. Dönemi’’ yazımda da bahsetmiştim ve henüz Sayın Bahçeli ve Sayın Erdoğan daha ittifaktaki çatlak konusunda hiçbir polemiğe girmemişti. Yazının özü eyalet sistemiydi. (15.10.2018)… Daha sonra, bir hafta içinde o kadar çok gündem değişti ki, o kadar çok konu birikti ki, yerel seçimler ile ilgili yazmayı taahhüt ettiğim konuyu yazamadım ve bu güne nasip oldu.

Her iki yazım için de tarihin bu tozlu sayfalarında kalacak yazılarımı not düşerek devam edelim.

Eyalet, günümüz dünyasında terminolojik anlamda incelenirse, ”devlet” anlamına gelir.

Yani, eyalet demek aslında, ”devlet içinde devlet” anlamına gelir.

Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri, 50 adet eyaletten oluşan birleşik bir federal devlettir.

Türkiye’de yapılmak istenen de kelimenin tam anlamıyla budur yani federatif bir devlet yapısıdır.

Yerel seçimler ile ne alakası var demeyin, tam da yerel seçimler ile alakalıdır bu Federal Devlet yapısı. Yerel yönetimleri özerk yapıya kavuşturup yargı ve yasama organları açısından yerel yönetimleri yürütmeye bağlamaktır.

Köyde ve kahvede Ahmet ve Mehmet amcamın, evde Fatma ve Ayşe teyzemin anlayacağı şekli ile; Belediyelere sınırlı bağımsızlık verip kendi içerisinde devlet yapısı oluşturarak direk sadece Cumhurbaşkanına bağlamaktır. Yani belediye başkanı olmayacak olup; valilerin seçim ile iş başına gelerek tamamen kendi özerk sistemi ile yönetilmesi demek.

Ne kadar özetlemeye ya da basitleştirmeye çalışsam da net olarak aktaramadığımın farkındayım değerli okurlarım.

Ne yazayım?

Güzel coğrafyamızı 7 ya da 15’e bölerek özerk federe devlet yapısı oluşturulmaya çalışıldığını mı?

Valilerin seçim ile iş başına getirilip belediye yapısının ortadan kaldırılacağını mı?

Şehirler yani eyaletler arası pasavan denilen karne ile geçileceğini mi? (Yani Erzurumlu vatandaş Bursa’da yaşıyor; yaz tatilinde memleketi Erzurum’a gidecek diyelim, kontrollü ve sınırlı süreli geçiş yapacağını mı?)

Her eyaletin kendi kazandığı para ile yönetileceğini mi?

Eyalet başkanı istemez ve anlaşamaz ise Antalya muz satmayacak Bursa’ya, Bursa da şeftali ve kestane şekeri satmayacak mesela vs. uzar gider örnekler.

Gelelim Bursa eyaletine, pardon belediye yerel seçimlerine.

Konunun önemini yukarıda belirttiğim için ve yine önceki yazılarımda altını çize çize yazdığım için yine yazıyorum,

İktidar konusuna o kadar hâkim, ciddi ve kararlı ki attığı her adımı ve politikayı da bu ciddiyet ile yürütmekte.

Şunu net olarak yazmalıyım:

İktidar partisi konuya yukarıdaki gibi bakıp hedefe yönelik adımlar atarken diğer tüm partiler 3 veya 5 ilçe alabilir miyiz, 10-15 meclis üyesi fazla çıkaralım peşindeler.

Güzel Bursa’mızda önümüzdeki yerel seçimlerde hangi parti ne yapacak, hangi adaylar ile yarışa çıkacak sorusunu kendimize sormadan önce bu açıklamayı yapma gereği duydum değerli okurlarım.

Gelelim aldığımız tüyolar ve kulis bilgilerine, en heyecanlısı da bu sanırım.

AKP

Öyle uzman ve stratejistler ile çalışıyor ki her seçimde olduğu gibi AK Parti kadroları, bu seçimde de daha bir önem verdiklerini biliyor ve takip ediyoruz, Bursa AKP kadroları içinde adaylık süreci hep iddialı ve rekabet içinde geçmiştir.

Türkiye genelinde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya ve Antalya hep odak noktası olmuştur AKP’nin, çünkü bu illerden 3’ünü kaybederse Türkiye’yi de kaybedeceğini iyi biliyor. Belediyecilik hizmetleri ile iktidarı yakalayan AK Parti yine iyi biliyor ki genel seçimleri kazanmanın yolu yerelden geçiyor her zaman. Basından da takip ediyoruz yukarıda saydığımız Büyükşehirler için Binali Yıldırım, Süleyman Soylu, Mehmet Özhaseki gibi ağır topların aday yapılacağını… Lakin benim aldığım kulis bilgilerine göre çok farklı ve sansasyon yaratacak isimler bu şehirlere aday gösterilecek. Bu notumu da bir kenara kaydedin lütfen. MHP ile ittifak konusu rafa kalkmıştır bence artık. Birkaç küçük il ve ilçelerde işbirliği olacaktır lakin genel seçimlerdeki gibi tutkulu bir seçmen bağı olmaz artık diye düşünenlerdenim. Çünkü büyükşehirlerde HDP seçmeninin oyuna muhtaç AKP!

2019 Mart yerel seçimleri için Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı olarak en güçlü aday Faruk Çelik gibi görünüyor. Bir dönem dinlendirilmiş olması AKP’nin kurucu kadrolarında yer alması, Bakanlık tecrübeleri, Cumhurbaşkanına olan yakınlığı ve en önemlisi de Eyalet Sistemi projesi düşünüldüğünde Faruk Çelik, AK Parti içinde Bursa için tek ve alternatifsiz olarak görülmekte… Benim öngörümde net Faruk Çelik AK Parti’nin Bursa adayı olacağıdır.

Hüseyin Şahin bir diğer AKP‘li Büyükşehir adaylığı için kulislerde ismi geçen.

Alinur Aktaş ise yuvaya dönmek istediğini, İnegöl’de hizmetine devam etmek istediğini her fırsatta söylüyor zaten.

Mevcut Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ismi de kulislerde geçiyor lakin şansı diğer aday isimlerine göre zayıf görünüyor.

Osmangazi’den konuyu açmışken diğer merkez ilçelerimiz Yıldırım ve Nilüfer için de öngörülerimi paylaşmak isterim.

Bu iki ilçeden zaten Osmangazi ve Yıldırım AK Parti’de… Nilüfer’i ise 3 dönemdir alamıyor AK Parti. Osmangazi ve Yıldırım’da mevcut adaylar ile yola devam edilmeyeceği kanaatindeyim. Nilüfer’i ise bu sefer alacak gibi görünüyor AK Parti. Şaşırdığınızı hisseder gibiyim lakin metal yorgunluğu sadece AK Parti kadrolarına has bir şey değil kanaatimce!

CHP

Türkiye genelinde, yukarıda yazdığım büyükşehirlere talip Genel Başkan Kılıçdaroğlu, her zaman olduğu gibi lakin bu sefer biraz daha gür çıkıyor sesi, yükselen cumhuriyetçilik ve ulusalcılık senaryoları ile doğru orantılı olarak. Doğru adaylar ve parti içi uzlaşmayı sağlar ise CHP bu sefer amacına ulaşır ve bu 6 ilin 4’ünü alabilir diyorum.

İstanbul için Muharrem İnce tek öngörüm… Ankara’da ise Mansur Yavaş, İYİ Parti’den dirsek teması ile alır götürür bu sefer, İzmir her zaman çantada keklik CHP için! Lakin İzmir için bir parantez açmak isterim. Bu sefer İzmir’de oy oranı açısından hayal kırıklığı yaşayacaktır CHP % 35’e, % 30 gibi, lütfen bunu da not alın değerli okurlarım.

Devam edelim kaldığımız yerden; Antalya’yı da bu sefer tekrar alır diyorum ben CHP. Toparlayacak olursak genelde 6 ilin 4’ünü alır görünüyor.

Gelelim güzel Bursa’mıza; Büyükşehir için Ceyhun İrgil ismi ön planda, İrgil bir doktor. İyi teşhis koyduğunu düşünerek aday olursa Bursa’mız için de teşhisleri şüphesiz sonuç verecek, tedavi reçeteleri olacaktır. Lakin elitist bir CHP’li olarak Bursa’nın muhafazakâr ve sağ görüşlü seçmeninden anamnez (hastalık hikâyesi) alabilecek mi? Aday olursa göreceğiz hep birlikte.

Türkiye’de İzmir ne ise Bursa’da da Nilüfer o… CHP için Bozbey efsanesi şimdilik devam ediyor ama bu sefer yukarıda AK Parti bölümünde belirttiğim üzere metal yorgunluğu sadece AK Partililere özgü değil. Öngörü ve kulis bilgileri doğrultusunda Bozbey bu sefer AK Parti’den Büyükşehir adayı… Aday olmayacak, genel merkez bu sefer aday göstermeyecek. CHP’nin Büyükşehir adayı vs. gibi söylemleri şöyle duradursun Sayın Bozbey istese de istemese de Nilüfer’i başka bir aday ile yarışa sokacak Sayın Kılıçdaroğlu!

Gelelim 56 ilden daha büyük olan Merkez ilçemiz Osmangazi CHP belediye başkan adaylığına.

Sağır sultan duydu Milletvekili Erkan Aydın’ın aday olacağını. Erkan Bey’i mesleğinden ötürü tanırım, azimli, çalışkan, dürüst ve cesur, politik karakteri ile CHP Bursa teşkilatlarına dinamizm ve gençlik aşıladı adeta. Osmangazi’de adaylığı kesinleşirse tarihi oy rekoru kıracaktır buna eminim ama kazanabilir mi? AK Parti hala çok güçlü Osmangazi’de. Şimdiden başarılar dileriz tüm adaylar gibi Sayın Erkan Aydın’a bu zor yarışta.

Yıldırım, tek cümlede özetlemek isterim; CHP için son dönemlerin meşhur yeri var ya ‘GALAPAGOS’.  CHP Genel Merkezi tabuları yıkmazsa, Yıldırım ve bu ilçemizin yaşam felsefesini benimseyen birçok il ve ilçe ütopya olur gibi görünüyor. Mehmet Bekaroğlu hamlesi o kadar hedeften uzak ve cılız kaldı ki algıyı yıkmaya, yetmez bu isim.

CHP’nin yerel seçim stratejileri içerisinde bir de İYİ Parti ile dirsek teması yapılacak yerler var tabii. Ne diyelim? Bu sefer erken başlayan CHP için, erken kalkan yol alır derler. Hayırlı olsun şimdiden CHP.

MHP ve İYİ Parti

Son seçimde aldıkları oy oranı, çıkardıkları milletvekili sayıları ve taban yapılarındaki benzerlik ile her iki parti de kilit konumda.

HDP’yi bölgesel ve noktasal ölçüler ile değerlendirecek olursak; MHP ve İYİ Parti’nin evet demediği hemen hemen hiçbir seçim bölgesinde, AK Parti ve CHP seçim kazanamaz 2019 Mart yerel seçimlerinde.

Buna her seçimde garanti ve banko denilen, CHP için İzmir, AK Parti için Bursa Büyükşehirleri dâhildir.

Yerel seçimlere 5 ay kalmasına rağmen kulislerdeki hareketlilik ve ittifak arayışları şimdiden siyasetin gündemini kaynatıyor.

Ne diyelim; vatana ve millete hayırlı ve de uğurlu olsun.

YORUMLAR

  1. Murat Y. dedi ki:

    Harika detaylı güzel dolu içerikli bir yazi olmus.

  2. Sefa Tarakçıoğlu dedi ki:

    İyi parti+chp bursa da bir araya gelirse büyükşehiri zorlar nilüferi chp götürür bazı ilçeler iyi parti chp işbirliğine bağlı osmangazi ve yıldırım Ak partinin, burayı değiştirmek pek mümkün görünmüyor. Bursa daha birçok şeye gebe gibi

  3. Süleyman dedi ki:

    Ilginç ve çarpıcı iddialarla yine konuya göbeğinden dokundurmuşsunuz.

  4. Cihat dedi ki:

    Ağzına sağlık Ayhan bey. Umarım vatana millete hayırlı olur.

  5. Birol Karakaya dedi ki:

    Taşları yerinden oynatan bir yazı olmuş ve bunları bir kenara koyun diye oldukça iddalı tahminlerde bulunmuşsunuz. Bence Bursa artık Akp için çantada keklik değil ve öylede olmamalı. Bu krizde en çok ezilen ve bugünlerde yine kıdem tazminatında reform diye tazminatlarına göz dikilen, işsizlik parası diye toplanıp devletin açıklarını kapatıp çok küçük bir kısmını bir sürü prosödürden sonra işciye verilen ve zorunlu BES e zorlanan hemde, 3 sene çıkamayacak olan işcinin bu ve bunun gibi olaylar sebebiyle vermemesi gerektiğini düşünüyorum. Daha adı asgari ke disi açlık sınırı ücreti olan paraya değinmedim bile.

  6. Ahmet dedi ki:

    Yazı içinde çelişkiler var
    Faruk çelik ‘in reisle arası bozuk gibi

  7. Bulent Demir dedi ki:

    Ayhan Bey , bugune kadarki yazilariniza az yada çok muhalif olacağim kisimlar / bölümler ile karşilaşmişligim vardi ancak bu yazi noktasi virgülüyle ulusal basinda yayin olmali ehh hep yerecek halimiz yok. Tebrikler , eşimde ayni fikirde ,keyifle okuduk .