Esnaf kaybediyor, stokçular kazanıyor!

02.09.2018
A+
A-

Döviz kurlarında aşırı yükselen dolar nedeniyle neredeyse beşikteki bebek bile kendine bu soruyu sormaya başladı. Kendine yeten 7 ülkeden biriyken, saman ithal eder hale geldiğimiz için vatandaşların da bu durumdan dolayı kafası bir hayli karışık. Döviz fiyatlarındaki aşırı yükselme, un fiyatlarını uçurdu! 95 liraya satılan bir çuval unun fiyatı, 175 lira oldu.

Demokrat Parti Bursa eski il başkan yardımcısı ve Bursa’nın tanınan ekmek üreticilerinden Salih Sukas, 50 kiloluk un fiyatının net 1 hafta içinde yüzde 71 oranında zam görmesiyle fiyatının 95’den 175 liraya yükseldiğini belirtti.

Sukas yaptığı açıklamada, ‘’Bu durum zincirleme olarak diğer ürünlere zam yapılmasının önünü açacak. Vatandaşlarımızın ekonomik durumları ortadayken zam yaparak, onları daha da zor duruma düşürmek istemiyoruz. Vatandaş kazanırken devlet kaybediyor, devlet kazanırken vatandaş mağdur oluyor. Her iki durumda da esnaf perişan oluyor aslında. Devletin bu işe el atarak, un piyasasının stokçulardan kurtarılması lazım. Aksi halde zam kaçınılmaz” dedi.

DEVLET GÖZ AÇTIRMAMALI!

Genel hesaplamaya göre, Ağustos ayı itibariyle ekmeğin maliyetinin içinde, un bedelinin payının yüzde 37.1, işçiliğin yüzde 11.2, genel imalat giderlerinin yüzde 28, fırıncı karının yüzde 7.6, KDV’nin yüzde 0.8, bayi karının yüzde 15.3 olduğunu ifade eden Salih Sukas, ‘’Ekmek fiyatlarının belirlenmesinde, maliyetler dışında en büyük belirleyicinin illerdeki rekabet şartları olduğuna da dikkat çekiliyor. Fiyatların oluşmasında, belediyelerin ekmek üretip üretmemesi, dağıtım olanakları ve nakliye giderleri, ekmek tüketim alışkanlığı, rekabet şartları da etkili oluyor. Ekmek maliyetleri içinde un, tuz, maya gibi hammadde giderlerinin payının yüzde 60.52, işçilik giderlerinin payının yüzde 20.10, dağıtımın payının yüzde 5.96, genel giderlerin payının da yüzde 13.02 olduğunu da unutmamak gerekli. TMO, piyasadan çekilince, piyasada rekabet edecek kadar çok sayıda tüccar olmadığı için, ürün birkaç kişinin eline geçti ve bunlar hızla fiyat artırdı. Un fiyatları da tavan yaptı. Türkiye’de yeteri kadar buğday var, fiyat artışı suni nedenlere dayanıyor”  şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.